Syöpäsanasto

Suomalainen syöpäsanasto sisältää syöpää koskevia käsitteitä, erilaisia tutkimusmenetelmiä ja muita sanoja, jotka tavalla tai toisella liittyvät pahanlaatuisiin kasvaimiin tai niiden hoitoon.

DCIS
Katso Intraduktaalinen karsinooma.
Dermatofibrooma
Ihon hyvänlaatuinen sidekudoskasvain.
Dermatofibrosarkooma
Ihon harvinainen pahanlaatuinen sidekudoskasvain.
Desmoidi
Hyvänlaatuinen mutta usein uusiutuva runsassoluinen sidekudosmuodostuma, jota ei pidetä varsinaisena kasvaimena.
Diagnoosi
Taudinmääritys. Suomessa diagnoosi ilmaistaan usein latinaksi. Potilaan taudin luonteen selvittämistä ja diagnoosiin pyrkimistä kutsutaan diagnostiikaksi.
Differentiaatioaste
Katso Erilaistumisaste.
DNA
Deoksiribonukleiinihappo. Solunperintöaineksen (geenien) kemiallinen nimitys. Syövän synty on yhteydessä solujen DNA-vaurioihin (mutaatioihin). Myös monien syöpä-lääkkeiden hoitovaikutus välittyy DNA-muutosten kautta.
Dukesin luokitus
Paksu- ja peräsuolen syövän levinneisyyden arvio (Dukesin luokat A–D), joka määritetään ennen hoitoa ja joka vaikuttaa hoidon valintaan. Dukesin luokassa A kasvain ulottuu syvyyssuunnassa enintään suolen lihaskerrokseen asti eikä ole lähettänyt etäpesäkkeitä. Luokassa B kasvain ulottuu suolen seinämän läpi ja jopa lähielimiin asti eikä ole lähettänyt etäpesäkkeitä. Luokassa C todetaan etäpesäkkeitä imusolmukkeissa, ja luokassa D etäpesäkkeitä on kauempana.
Duktaalinen karsinooma
Rauhastiehyiden pintasolukosta alkunsa saanut syöpä, yleisin rintasyöpätyyppi. Sen alkuvaihetta, jossa kasvainkudosta on vain rintatiehyiden sisällä, kutsutaan intraduktaaliseksi karsinoomaksi eli duktaaliseksi in situ -karsinoomaksi(DCIS).
Duodenum
Pohjukaissuoli. Ohutsuolen ensimmäinen osa mahalaukun ja tyhjäsuolen (jejunumin) välissä.
Dysgerminooma
Eräs harvinainen munasarjasyöpä.
Dysplasia
Kudosmuutos, jossa solut ovat poikkeavia ja niiden järjestys on häiriytynyt. Vahva-asteinen dysplasia on syövän esiaste.