Syöpähoidot

Syöpähoidot kehittyvät jatkuvasti. Tarjolla on yhä tehokkaampia ja tarkemmin kohdennettuja hoitoja syöpää vastaan. Kehitys on parantanut hoitotuloksia. Suomessa syövän hoitotulokset ovat kansainvälisesti vertailtuna huippuluokkaa.

Syöpähoitojen tavoitteena on, että

  • syöpä paranee,
  • sairaus saadaan hallintaan,
  • syövän uusiutuminen ehkäistään ja
  • kasvaimen aiheuttamat oireet lievittyvät.

Syövän tärkeimmät hoitomuodot ovat syöpäleikkaus (kirurginen hoito), sädehoito, solunsalpaajahoidot (kemoterapia) ja hormonaaliset hoidot. Nykyään käytetään paljon myös erilaisia immunologisia hoitoja ja niin kutsuttuja täsmälääkkeitä. Syöpälääkkeitä on useita erilaisia. Niitä käytetään tavallisesti yhdistelmänä.


Tutustu eri syövän hoitomuotoihin

Syövän leikkaus

Leikkaus on ensisijainen vaihtoehto monien kiinteiden syöpäkasvainten hoidossa. Syöpäleikkauksessa poistetaan syöpäkasvain ja tervettä kudosta sen ympäriltä.

Lue artikkeli

Solunsalpaajat eli sytostaatit 

Solunsalpaajat estävät solujen jakaantumisen ja aiheuttavat näin syöpäsolujen kuoleman. Sytostaatit kulkeutuvat verenkierron mukana kaikkialle elimistöön.

Lue artikkeli

Sädehoito 

Sädehoito on yleisesti käytetty syövän hoidon muoto. Sädehoidossa käytetään suurienergistä, ionisoivaa säteilyä eli niin kutsuttua radioaktiivista säteilyä.

Lue artikkeli

Hormonihoidot 

Syövän hormonaalisella hoidolla pyritään estämään kyseiselle syövälle elintärkeän hormonin tuotanto  tai vaikutukset elimistössä. 

Lue artikkeli

Immunologiset hoidot

Immunologinen hoito pyrkii tuhoamaan syöpäsolut vaikuttamalla elimistön omaan puolustusjärjestelmään.

Lue artikkeli

Täsmälääkkeet eli biologiset syöpälääkkeet 

 Yhä useamman syöpälääkkeen teho perustuu tietyn kasvaintyypin erityisiin solun rakenteen ja toiminnan poikkeavuuksiin.

Lue artikkeli

Tutustu myös seuraaviin

Potilaan oikeudet

Terveyspalveluita on saatava yhdenvertaisesti niin, ettei ihmisiä aseteta eriarvoiseen asemaan esimerkiksi iän, terveydentilan tai asuinpaikan perusteella.

Lue artikkeli

Korjausleikkaukset

Tiettyjen syöpäleikkausten jälkeen voi tarvita korjausleikkausta.

Lue artikkeli

Seuranta

Hoitojen jälkeen siirryt seurantaan. Syövän sairastanutta seurataan säännöllisin väliajoin. Seuranta vaihtelee syöpätyypin ja syövän levinneisyyden mukaan.

Lue artikkeli