Ulkoileva paleleva nainen

Syöpäkipu

Syöpä ja sen hoidot voivat aiheuttaa monenlaista kipua. Syövästä johtuva kipu on yleisin ja elämänlaadun kannalta merkittävin syöpään liittyvä oire. Noin puolella syöpää sairastavista on kipuja.


Syöpäkipu on yleinen oire

Suurinta osaa syövän aiheuttamista kivuista voidaan hallita yksinkertaisella ja säännöllisellä lääkehoidolla. Säännöllisesti annosteltu ja riittävä kipua ehkäisevä lääkitys on olennainen osa syövän hoitoa.
Kipu voi olla myös syövän ensioire. Neljäosalla sairastuneista on kipua jo sairauden toteamisvaiheessa. Tämä kipu saadaan useimmiten hoidoilla katoamaan.

Kun syöpä uusii tai lähettää etäpesäkkeitä, kipu on yleinen oire. Pitkälle edenneen syövän loppuvaiheessa suurin osa sairastuneista kärsii kivuista. Kivun ilmaantuminen tai kivun lisääntyminen eivät kuitenkaan välttämättä ole merkki taudin etenemisestä.


Syöpäkipu kannattaa hoitaa

Syöpäkipu alkaa useimmiten akuuttina ja kroonistuu jatkuessaan pitkään. Lähes kaikkien leikkausten jälkeen esiintyy akuuttia kipua, joka yleensä on helppo hoitaa lääkkeillä tai puudutuksin.

Kivun kroonistumisen aiheuttamien seurannaisilmiöiden ehkäisyssä on tärkeää, että potilaan kipu hoidetaan tehokkaasti mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Monesti levinnyttä syöpää sairastavan kipu pahenee taudin edetessä. Pitkään jatkuessaan kipu aiheuttaa normaalissa kipuradassa muutoksia, jotka ylläpitävät kipua, vaikka kivun alkuperäinen syy olisikin jo kadonnut.
Kipu aiheuttaa myös stressihormonien ja monien muiden aineiden vapautumista, jotka voivat pahentaa kipua ja aiheuttaa muita oireita. Kipu aiheuttaa jännitystä, huolta, murhetta ja muita psyykkisiä ongelmia. Psyykkinen ahdistus ja pelko voivat puolestaan pahentaa syöpäkipua. Pitkäkestoisella kivulla on vaikutusta myös sosiaalisiin suhteisiin ja elämänlaatuun.


Syöpäpotilaan kipu voi johtua monesta syystä:

Hermovauriokipu eli neuropaattinen kipu on usein jäytävää, polttavaa tai kihelmöivää. Se aiheutuu vaurioista hermoihin tai kasvain voi painaa hermoja. Leikkauksen jälkeen voi olla pitkään hermovauriokipua, koska katkaistut hermot kasvavat hitaasti takaisin.

Luukipu. Syöpä voi levitä luustoon ja aiheuttaa kipua tuhoamalla luuta.

Kudosvauriokipu eli kipu pehmytkudoksessa. Tämä voi olla esimerkiksi selkäkipua, joka aiheuttaja on munuaisessa oleva kudosvaurio. Tätä kipua ei olla aina helppoa sijoittaa, mutta sitä kuvataan usein terävänä, kouristavana tai sykkivänä.

Haamukipu tarkoittaa kipua poistetussa elimessä. Tämä on tyypillistä esimerkiksi rintasyövässä, jos rinta on poistettu. Yksi kolmesta naisesta jolta rinta on poistettu, tuntee haamukipua. Niistä, joilta on jouduttu poistamaan raaja, puolet tuntee haamukipua. Haamukipua kuvaillaan usein sietämättömäksi. Sen syytä ei täysin ymmärretä. Se katoaa usein muutaman kuukauden aikana leikkauksesta tai ainakin lievittyy ensimmäisen vuoden aikana.

Syöpää sairastavilla esiintyy hyvin paljon tavanomaisia, syövästä riippumattomia kipuja kuten selkäkipuja ja päänsärkyä. Alkuperäinen kipu voi tuoda mukanaan lihaskramppeja tai vääriä asentoja ja niiden mukana rasituskipua.


Lue lisää kivusta ja sen hoidosta

Syöpäkivun hoito

Syövästä johtuva kipu on yleisin ja elämänlaadun kannalta merkittävin syöpään liittyvä oire. Noin puolella syöpää sairastavista on kipuja.

Lue artikkeli

Nielemisvaikeudet

Esimerkiksi pään ja kaulan alueen sädehoito vaurioittaa limakalvoja ja nieleminen voi olla vaikeaa. Voi olla, että pystyt syömään vain nestemäistä ruokaa.

Lue artikkeli

Itsestä huolehtiminen

Säännöllinen vuorokausirytmi ja ruokarytmi sekä liikunta ovat kiinteästi yhteydessä myös mielenhyvinvointiin. Arkirutiineista huolehtiminen on osa itsestä huolehtimista.

Lue artikkeli

Aiheeseen liittyviä sisältöjä

Potilaan tarina | 2018

Elämää sairauden ja epävarmuuden kanssa

Lauri Hakalalta löydettiin marraskuussa 2016 molemmista munuaisista syöpä. Lauri on kehittänyt upeita selviytymiskeinoja ja ajattelutapoja mennäkseen eteenpäin vaikean sairauden ja kipujen kanssa.

Lue artikkeli
Syöpä-lehti | 2023

Liikunta palautti ilon ja voimat

Teki tiukkaa palata sairauden jälkeen kuntosalille, kun voimat olivat olemattomat. Mutta sitkeä liikkuminen palautti Reijo Rantalan työkunnon ja toi mahtavan fiiliksen.

Lue artikkeli
Potilaan tarina | 2018

Lohdutusta ja toivoa

Anu Forsman on tuttu näky Helsingin Meilahdessa sijaitsevan Syöpätautien klinikan tukihenkilöpisteessä. ”Tehtävänäni on siellä oikeastaan olla kävelevä esimerkki siitä, että syövän voi voittaa”, Anu kiteyttää.

Lue artikkeli