Nainen istuu ulkona mietteliäänä.

Viha

Syöpä voi tuoda mukanaan kokemuksen elämän rajallisuudesta ja tietoisuuden siitä, että elämä ei kulje eteenpäin odottamallasi ja suunnittelemallasi tavalla. Se herättää ymmärrettävästi turhautumista ja vihaa.


Viha – miksi juuri minä?

Syöpä voi tuoda mukanaan kokemuksen elämän rajallisuudesta ja tietoisuuden siitä, että elämä ei kulje eteenpäin odottamallasi ja suunnittelemallasi tavalla. Se herättää ymmärrettävästi turhautumista ja vihaa. Asiat, joiden eteen olet tehnyt ehkä paljonkin töitä, voivat olla nyt vaakalaudalla.

Syöpään sairastumiseen liittyy monenlaisia voimakkaita tunteita ja yksi näistä tunteista on viha. Et ole yksin tunteesi kanssa. Myös vihan tunne voi olla toipumisesi ja selviytymisesi kannalta hyödyllinen. Se voi motivoida sinua pitämään itsestäsi huolta, saamaan tarvitsemasi. Viha voi asettautua esteeksi kohtaamaan muita tunteita, tuntemaan olosi vähemmän haavoittuvaksi. Vihan tunne saattaa herättää huolta ja itsekritiikkiä tai pelkäät, että vihan tunne vahingoittaa ihmissuhteitasi. Vihan tunne ei ole vain tuhoava tai rakentava, se vaihtelee voimakkuudeltaan lievästä ärsytyksestä raivoon. Toisinaan voimakas viha voi olla haitallista. On tärkeää tunnistaa, milloin viha toimii rakentavana auttaen sinua suojelemaan itseäsi.

Viha, joka kohdistuu terveydenhuoltoon tai läheisiisi, ei auta sinua lisäämään turvallisuuden tunnettasi. Katkeruus maailman epäoikeudenmukaisuutta kohtaan, läheisten tai itsensä syyttäminen voi herättää kysymyksiä ”miksi juuri minä?”. Viha voi olla myös reaktiosi syöpään liittyviin menetyksiin ja kärsimykseen.

Ensimmäiset askeleet vihan hallintaan

Vihan hallinnassa on tärkeää opetella tunnistamaan ero tunteen tuntemisen ja tunteen tuomitsemisen välillä. Ensimmäinen mieleesi tuleva yllyke, sana tai teko ei ole useinkaan rakentavin.

  • Pysähdy ja harjoittele olemaan lähtemättä mukaan ensimmäisiin yllykkeisiin.
  • Hengitä syvään ja puhalla rauhallisesti ulos muutamia kertoja.
  • Vahvista tietoisuuttasi tarkkailemalla kehoasi ja ajatuksiasi antamalla niihin täyden huomiosi. Harjoittele olemaan tietoinen samaan aikaan siitä, mitä tapahtuu sinussa itsessäsi, että ulkopuolellasi.
  • Kysy itseltäsi, onko nyt oikea hetki ilmaista tunteitasi vai voisitko palata asiaan myöhemmin.

Lue lisää tunteista

Sairastuminen on kriisi

Jokainen ihminen kokee sairastumisen omalla tavallaan. Syöpään sairastuminen aiheuttaa kuitenkin sairastuneelle usein psyykkisen kriisin.

Lue artikkeli

Suru

Kenenkään ei ole helppoa hyväksyä sairauttaan ja useimmat kokevat alakuloa sairauteen liittyvästä luopumisesta, tulevaisuuden haaveiden menettämisestä tai kokemuksesta vaikuttaa itse omaan elämään.

Lue artikkeli

Pelko ja ahdistus

Odottamaton diagnoosi, joka murtaa unelmasi mukavasta, ennustettavasta elämä, voi herättää pelkoa ja haavoittuvuutta.

Lue artikkeli

Aiheeseen liittyviä sisältöjä

Syöpä-lehti | 2020

Pidä mieliala korkealla

Haimasyövästä toipunut Jussi Virtanen kannustaa kohtalotovereitaan pitämään mielialan korkealla. Murehtia ei kannata, sillä se ei auta ketään.

Lue artikkeli
Syöpä-lehti | 2021

Hyvästit ”koutsille” – syöpä työyhteisössä

Vaikka Pompier-ravintoloiden isä Janek Bjurström on poissa, hän on silti läsnä. Työyhteisössä on huomattu, että vaikka paljon on muuttunut, kaiken ei tarvitse muuttua.

Lue artikkeli
Potilaan tarina | 2015

”Puhuminen sai palikat loksahtamaan kohdalleen”

Melanooman sairastanut Kari Liukkoila löysi voimaa vertaistuesta

Lue artikkeli