Nainen ja mies kävelee peräkkäin ulkona.

Sairastuneen tukeminen

Läheisen sairastuneen kohtaaminen kärsivänä ja kivuliaana herättää läheisissä avuttomuuden ja epävarmuuden tunteita. Molemmilla teistä on oma kärsimys kohdattavana. Haluaisit olla sairastuneelle tueksi ja avuksi, mutta et tiedä miten ja millä tavalla.


Sairastuneen tukeminen  

Merkittävin tuki sairastuneelle lienee se, että pyrit avoimeen yhteyteen sairastuneen kanssa heti diagnoosin alkamisesta lähtien, siitäkin huolimatta, että tilanne on teille molemmille pelottava ja epävarma. Sairaus vaikuttaa teidän molempien elämänlaatuun, ja siksi asioiden yhdessä jakaminen auttaa teitä löytämään tukea myös toisistanne. Sairastuneelle turvallisuutta luo tunne, että olet vahvasti hänen tukenaan. Kerro myös omista kokemuksistasi ja keskustelkaa sairauden merkityksestä elämäänne, talouteen, kodinhoitoon, rooleihinne.  Kerro kumppanillesi, että olet valmis auttamaan ja osoita, että hänellä on oikeus pyytää sinulta apua ja samoin kieltäytyä tarjoamastasi avustasi. Harjoittele kysymään avoimesti, tarvitsisiko hän apuasi ja mitä hän juuri nyt toivoisi.

Mitä enemmän tuette toisianne ja käytte avoimia keskusteluja, sitä myönteisemmin kumppanisi kokee selviytyvänsä kuormittavassa elämäntilanteessa. Opettele asettumaan vain kuuntelemaan kumppaniasi tarjoamatta ratkaisuja tai ehdotuksia. Hänelle voi olla tärkeintä saada lupa omien tunteidensa ilmaisemiseen pelkäämättä, miten sinä kestäisit hänen kokemuksensa. Antaessasi tällaisen myötätuntoisen tilan, osoitat rakkautta ja välittämistä, turvallista myötäelämistä. Usein riittää se, että olet läsnä ja osoitat rakkautta, sinun ei tarvitse yrittää korjata asioita tai saada häntä tuntemaan oloaan paremmaksi. Tilanne ei ole lopulta sinun hallinnassasi ja voit opetella päästämään irti itseesi kohdistuvasta ylivastuullisuudesta tai vaatimuksista ”parantaa tilanne.”

Keskustelkaa ja jakakaa asioita, jotka teitä yhdistävät, asioista, joista nautitte kuten esimerkiksi yhdessä vietetty aika elokuvien tai ruoan äärellä. Ottakaa hetkiä muiden merkityksellisten ja tärkeiden asioiden äärellä järjestämällä niille aikaa.


Lue lisää aiheesta

Läheisen hyvinvointi

Sairastuneen voinnista ja voimavaroista huolehtimisen varjoon jää usein puolison tai kumppanin kokema hämmennys, alakulo ja uupumus.

Lue artikkeli

Itsestä huolehtiminen

Säännöllinen vuorokausirytmi ja ruokarytmi sekä liikunta ovat kiinteästi yhteydessä myös mielenhyvinvointiin. Arkirutiineista huolehtiminen on osa itsestä huolehtimista.

Lue artikkeli

Miten selviän tästä?

Voimakkaimmat tunteet laimenevat ajan myötä pikkuhiljaa ja sopeutuminen muuttuu yhä enemmän omaksi sisäiseksi työskentelyksi.

Lue artikkeli

Aiheeseen liittyviä sisältöjä

Syöpä-lehti | 2019

Läheinenkin tarvitsee vertaistukea

”Tyttäreni sairastuttua kaipasin ympärilleni ihmisiä, jotka olivat kokeneet jotain samanlaista, mutta heitä ei ollut helppoa löytää” Satu Rantanen kertoo.

Lue artikkeli
Syöpä-lehti | 2020

”Pidä mua kädestä!”

Ensimmäiseen aivokasvainleikkaukseensa menossa ollut Meri Wirtanen lähetti lapsuudenystävälleen tekstiviestin: – Kohta mennään, pidä mua kädestä!

Lue artikkeli
Syöpä-lehti | 2021

Loppuun asti ystävän vierellä

Tietokirjailija Riitta Tulusto kirjoitti ystävänsä sairaudesta ja kuolemasta Loppuun asti ystävän vierellä -kirjan, joka antaa myös vastauksia siihen, miten tukea kuolevaa läheistä.

Lue artikkeli