Lähikuva naisesta joka nojaa päätä puun runkoa vasten

Suru

Kenenkään ei ole helppoa hyväksyä sairauttaan ja useimmat kokevat alakuloa sairauteen liittyvästä luopumisesta, tulevaisuuden haaveiden menettämisestä tai kokemuksesta vaikuttaa itse omaan elämään.


Jos koet surua juuri nyt, et ole yksin

Kenenkään ei ole helppoa hyväksyä sairauttaan ja useimmat kokevat alakuloa sairauteen liittyvästä luopumisesta, tulevaisuuden haaveiden menettämisestä tai kokemuksesta vaikuttaa itse omaan elämään. Voimakas suru on vahva ja voimakas tunne, ja siksi sitä on toisinaan vaikeaa kohdata. Saatat ajatella, että et ehkä koskaan olisi enää onnellinen. Surua voi tunnustella ja tutkia (kohta A) tavoin, mikä auttaa sinua kohtaamaan tunnetta. Surun tunnetta ei ole aina helppoa tavoittaa. Sen esteenä voi olla vihan tunne. Suruun voi liittyä hylkäämisen, tuskan, yksinjäämisen, irrallaan olemisen ja murskatuksi tulemisen kokemuksia. Suru voi tuntua myös kehollisena kokemuksina raskautena, hitautena, itkuisuutena, lamaantumisena. Suhteesi itseen saattaa olla negatiivinen ja saatat ajatella, että olet ansainnut sen, mitä nyt on tapahtunut. Nämä ajatukset usein vain lisäävät alakuloista oloasi.

Vaikka ilon hetket ovat juuri nyt piilossa, elämään kuuluu sekä surun että ilon hetkiä. Tasapainon löytäminen surun kieltämisen ja surun valtaamisen välillä. Surua ei tarvitse mitätöidä, mutta voit pysähtyä miettimään, kaventaako suru näkökulmiasi ja jättää positiiviset asiat huomioimatta.
Tasapainoileminen näiden välillä ei ole helppoa. Siitä huolimatta sinulla on mahdollisuus yrittää tehdä muutoksia tasapainon löytämiseksi.

Voit opetella sanomaan lempeästi itsellesi

Selviydyn kyllä, vaikka nyt pelkään.

Suruni on ymmärrettävää ja on kovin epätodennäköistä, että olisin aina näin surullinen.

Voin tehdä parhaani kiinnittääkseni huomioita elämän positiivisiin asioihin surun kohtaamisen lisäksi.

Lue lisää tunteista

Pelko ja ahdistus

Odottamaton diagnoosi, joka murtaa unelmasi mukavasta, ennustettavasta elämä, voi herättää pelkoa ja haavoittuvuutta.

Lue artikkeli

Viha

Syöpä voi tuoda mukanaan kokemuksen elämän rajallisuudesta ja tietoisuuden siitä, että elämä ei kulje eteenpäin odottamallasi tavalla. Se herättää ymmärrettävästi turhautumista ja vihaa.

Lue artikkeli

Sairastuminen on kriisi

Jokainen ihminen kokee sairastumisen omalla tavallaan. Syöpään sairastuminen aiheuttaa kuitenkin sairastuneelle usein psyykkisen kriisin.

Lue artikkeli

Aiheeseen liittyviä sisältöjä

Syöpä-lehti | 2022

Älä pakene huonoja uutisia pulloon

Vakavan sairastumisen aiheuttamaa ahdistusta yritetään toisinaan lievittää päihteillä. A-klinikan toimitusjohtaja ja päihdelääketieteen työelämäprofessori Kaarlo Simojoki muistuttaa, miksei se kannata.

Lue artikkeli
Syöpä-lehti | 2019

Asenne ratkaisee

Syövät ovat yleisesti ottaen harvinaisia alle 35-vuotiailla, mutta silti joka vuosi noin 80 nuorta eli 15–19-vuotiasta sairastuu syöpään. Yksi heistä on Nea Huttunen, jolla todettiin hodgkinin lymfooma 17-vuotiaana joulukuussa 2016.

Lue artikkeli
Syöpä-lehti | 2020

Pidä mieliala korkealla

Haimasyövästä toipunut Jussi Virtanen kannustaa kohtalotovereitaan pitämään mielialan korkealla. Murehtia ei kannata, sillä se ei auta ketään.

Lue artikkeli