Henkilöt joogamatoilla

Syöpää sairastavan liikunta

Miksi liikunta on syöpää sairastaessa hyväksi? Tutkimusten mukaan on vahvaa näyttöä siitä, että liikkumisesta on monenlaista hyötyä syöpää sairastaville.


Liikunnan tutkitut vaikutukset

 • vähentää ahdistusta ja masennusta
 • vähentää väsymystä
 • parantaa elämänlaatua hoitojen aikana ja sen jälkeen
 • parantaa fyysistä toimintakykyä
 • parantaa unen laatua
 • parantaa ruokahalua
 • tehostaa syöpähoitojen vaikutusta
 • ehkäisee tai parantaa lymfaödeemaa (imusolmukkeiden poiston aiheuttama turvotus).
 • vähentää syövän uusiutumista

Liikunta auttaa toipumaan

Liikkuminen auttaa sinua toipumaan ja voimaan paremmin. Liikunta vähentää syöpähoitojen haittoja, hoitoihin liittyvää väsymystä ja painonnousua sekä parantaa fyysistä kuntoa sekä elämänlaatua. Liikunta parantaa myös verenkiertoa, elimistön puolustusjärjestelmän toimintaa sekä aineenvaihduntaa, mikä saattaa vähentää kasvaimen kasvunopeutta ja kykyä muodostaa etäpesäkkeitä. Hyvässä fyysisessä kunnossa oleva sairastunut kestää syöpähoidot paremmin.

Kannattaa liikkua heti diagnoosista alkaen. Jos liikunta on kuulunut elämääsi jo aiemmin, voit jatka sitä. Jos taas et ole aiemmin liikkunut, kannattaa aloittaa liikkuminen maltillisesti esimerkiksi päivittäisillä kävelyillä tai kevyillä lihasvoimaharjoituksilla. On tärkeää, että löydät itsellesi sopivan tavan liikkua, josta nautit.

Syöpähoitojen aikana saat liikkua niin paljon kuin jaksat. Monet ihmiset pystyvät liikkumaan lähes samalla tavalla kuin ennen sairastumistaan, joidenkin hoidot taas ovat niin raskaita, etteivät he jaksa tehdä juuri mitään. Tärkeintä on, että kuuntelet omaa kehoasi ja teet sen verran kuin jaksat. Liikkua voi myös pienissä, kymmenen minuutin pätkissä. Kaikki liikkuminen on hyödyksi.

”Himo”-liikuntaa harrastavien voi olla tarpeen liikkua matalammalla teholla tai pilkkoa liikuntaharjoittelukerran kestoa pienempiin osiin syöpähoitojen aikana.


Lihaskunnon ylläpito

Lihasvoiman ylläpitäminen syöpähoitojen aikana on erityisen tärkeää. Jos lihasvoimat ovat jo valmiiksi heikot, hoidot saattavat vähentää lihasmassaa niin, että esimerkiksi tuolilta nouseminen vaikeutuu. Tämä vaikeuttaa arkiaskareista selviytymistä. Riski on erityisen iso iäkkäillä ihmisillä, joilla lihasvoima on voinut jo iän myötä heikentyä.

Lihaskuntoa voi harjoittaa niin kotona, kuntosalilla kuin ulkonakin. Harjoittelussa voi hyödyntää painoja ja muita välineitä, mutta myös oman kehon painolla saa tehtyä monipuolisen ja erinomaisen lihaskuntotreenin.

Jos et ole liikkunut aiemmin, aloita kevyesti

Aluksi voit käydä lyhyellä kävelyllä joka päivä. Kun tunnet että jaksaisit liikkua enemmän, voit pidentää kävelymatkaa. Voit kävellä perheenjäsenen tai ystävän kanssa, jolta saat tukea matkan varrella.

Jos olet syöpähoidoissa tai sairastat levinnyttä syöpää, sinun tulisi yrittää pysyä mahdollisimman aktiivisena. Keskustele hoitohenkilökunnan kanssa, mistä kannattaa aloittaa, jotta löydät itsellesi sopivan tavoitteen.

Muista:

 • Liiku itsellesi sopivalla tasolla ja sopivaa vauhtia
 • kasvata vauhtia tai tehoa vähitellen
 • juo runsaasti vettä aina kun liikut nestehukan välttämiseksi.
 • kysy lääkäriltäsi neuvoa ennen raskaan liikunnan aloittamista.

Liikunta ja lymfoedeema

Rintasyöpäyhdistyksen sivuilta löydät ohjeita lymfoedeeman hoitoon liikunnan avulla.


Sinua voi myös kiinnostaa:

Etäliikunta

Syöpäjärjestöt järjestää etäliikuntaa verkossa. Osa liikuntatuokioista on nauhoitettu ja niiden avulla voi liikkua milloin tahansa.

Lue artikkeli

Itsestä huolehtiminen

Säännöllinen vuorokausirytmi ja ruokarytmi sekä liikunta ovat kiinteästi yhteydessä myös mielenhyvinvointiin. Arkirutiineista huolehtiminen on osa itsestä huolehtimista.

Lue artikkeli

Rajoitukset liikkumiseen

Joskus syöpää sairastavalla voi olla rajoituksia, jotka vaikuttavat liikkumiseen.

Lue artikkeli

Lue lisää:

Syöpä-lehti | 2024

Liikunta tulee osaksi hoitosuosituksia

Viime vuosina tehdyistä tutkimuksista on käynyt yhä selvemmin ilmi, että jo pieni määrä liikunnan lisäämistä edistää syöpäpotilaiden kuntoutumista. Liikunnalla on suuri merkitys paitsi syövän ehkäisyssä myös hoitotulosten parantumisessa.

Lue artikkeli
Syöpä-lehti | 2022

Liikunta on tärkeää myös syöpähoitojen aikana

Etäliikuntaan voi osallistua missä vain. On tärkeää, että syöpään sairastunut harrastaa liikuntaa ja liikkuu monipuolisesti jo heti diagnoosin saatuaan.  

Lue artikkeli
Syöpä-lehti | 2023

Liikunta palautti ilon ja voimat

Teki tiukkaa palata sairauden jälkeen kuntosalille, kun voimat olivat olemattomat. Mutta sitkeä liikkuminen palautti Reijo Rantalan työkunnon ja toi mahtavan fiiliksen.

Lue artikkeli