Kirurgi ja muita lääkäreitä leikkauksessa.

Syövän leikkaus 

Leikkaus on ensisijainen vaihtoehto monien kiinteiden syöpäkasvainten hoidossa. Syöpäleikkauksessa eli kirurgisessa hoidossa poistetaan syöpäkasvain ja tervettä kudosta sen ympäriltä. Näin estetään kasvaimen paikallinen leviäminen.


Leikkaus on syövän ensisijainen hoito

Syöpäleikkauksen aikana voidaan selvittää, onko syöpä levinnyt lähellä oleviin kudoksiin ja imusolmukkeisiin. Tarvittaessa leikkauksessa voidaan poistaa lähimpiä imutiehyeitä ja imusolmukkeita.
Syöpäleikkauksen laajuus ja sen onnistuminen vaihtelevat syöpätyypin, syövän kasvutavan, koon, levinneisyyden ja sijainnin mukaan. Kun leikkaus tehdään syövän varhaisessa vaiheessa, hoitotulokset ovat varsin hyvät.

Joskus leikkaus riittää hoidoksi, mutta usein sen lisäksi annetaan sädehoitoa, lääkehoitoja, kuten solunsalpaajia, tai molempia. Yhdistelmähoitoa tarvitaan, koska syöpäkasvaimesta voi irrota syöpäsoluja muualle elimistöön joskus jo hyvin varhaisessa vaiheessa, eikä tätä voida leikkauksella estää. Lisähoidoilla eli liitännäishoidoilla voidaan tuhota irrallisia syöpäsoluja.

Joskus kasvain sijaitsee niin hankalassa paikassa, ettei sitä saa leikattua lainkaan tai kokonaan. Osaan syövistä leikkaushoitoa ei voi käyttää. Tällaisia ovat esimerkiksi verisyövät, jotka eivät tee kiinteää kasvainta.


Leikkaushoitoa käytetään syövän hoitona eri vaiheissa

Radikaalileikkaus

Radikaalileikkauksessa eli parantavassa leikkauksessa poistetaan kaikki havaittava kasvainmassa. Radikaalileikkauksella pyritään leikkaamaan syöpä kokonaan, niin että leikattava paranee.

Oireiden lievitys leikkauksella

Leikkauksen tavoitteena on syövän aiheuttamien oireiden lievittäminen. Esimerkkinä oireita lievittävästä leikkauksesta on syövän aiheuttaman sappitietukoksen tai suolitukoksen ohittaminen tai avaaminen, esimerkiksi haimasyöpäpotilaalla.

Säästävä leikkaus

Nykyisin suositaan monissa syöpäleikkauksissa niin sanottua kudosta tai elintä säästävää leikkausta. Esimerkiksi rintasyöpä pyritään leikkaamaan niin, että koko rintaa ei tarvitsisi poistaa. Jos syöpä kuitenkin on ehtinyt leviämään liian laajalle, ei säästävä leikkaus ole mahdollinen.

Etäpesäkkeiden leikkaus

Leikkauksella voidaan poistaa joitakin etäpesäkkeitä esimerkiksi maksasta, keuhkoista tai luustosta.

Uusiutuneen syövän leikkaus

Paikalliset uusiutumat leikataan, jos mahdollista. Leikkauksen jälkeen annetaan lisäksi sädehoitoa ja/tai solunsalpaajahoitoa, ellei niitä ole annettu jo aiemmin.

Leikkaus syövän ehkäisyssä

Nykyisin erilaisilla leikkauksilla voidaan ehkäistä joitakin syöpiä tai poistaa syövän esiasteita. Ehkäisevällä leikkauksella voidaan hoitaa muun muassa suolistosyövän esiasteita. Myös esimerkiksi niin sanottua rintasyöpägeeniä kantavien rinnat voidaan poistaa.

Korjaava leikkaus

Joissakin syöpätaudeissa joudutaan leikkauksessa poistamaan kehon osia, esimerkiksi rinta tai kives. Korjausleikkauksilla voidaan rakentaa tilalle korvaava elin potilaan omasta kehosta tai jostakin ulkopuolisesta aineesta, kuten silikonista.
Korjaava leikkaus voi parantaa potilaan elämänlaatua merkittävästi. Nykyään korjaava leikkaus tehdään mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.


Aiheeseen liittyviä sisältöjä

Solunsalpaajat eli sytostaatit 

Solunsalpaajat estävät solujen jakaantumisen ja aiheuttavat näin syöpäsolujen kuoleman. Sytostaatit kulkeutuvat verenkierron mukana kaikkialle elimistöön.

Lue artikkeli

Syöpäkipu

Syövästä johtuva kipu on yleisin ja elämänlaadun kannalta merkittävin syöpään liittyvä oire. Noin puolella syöpää sairastavista on kipuja.

Lue artikkeli

Syöpälääkkeet ja korvaukset

Kela korvaa reseptilääkkeet sekä osan perusvoiteista ja kliinisistä ravintovalmisteista.

Lue artikkeli

Lue lisää aiheesta

Potilaan tarina | 2015

Kirurgin shokkisoitto Tallinnan laivalle

Kari Vepsä kuuli sairastavansa eturauhassyöpää keikkatauolla

Lue artikkeli
Syöpä-lehti | 2019

Yleinen ja yleistyvä kohdunrungon syöpä

Kohdunrungon syöpiä eli kohtusyöpiä todetaan nykyisin aikaisempaa enemmän. Suomalaisten vanhetessa kohtusyövän arvioidaan yleistyvän entisestään, mutta ikä ei ole suinkaan ainoa tämän syövän riskitekijä.

Lue artikkeli
Syöpä-lehti | 2020

Yhteen hiottu hoitoketju

–Toivottavasti leikataan, tiivistää dosentti Arto Rantala suolistosyöpäpotilaan hoidon. Leikkaus merkitsee, että potilas on hakeutunut hoitoon ajoissa.  Turun yliopistollisessa keskussairaalassa suolistosyöpäpotilaan hoitoketju on hioutunut monialaisen tiimin tarkaksi yhteistyöksi.

Lue artikkeli