Vanhempi mies ja nainen pöydässä, teinipoika tarjoo kahvia

Syövän jälkeen

Yhä useampi syövän sairastanut voi palata hoitojen jälkeen normaaliin elämään. Sairauden läpikäyminen vie oman aikansa. Usein syövästä toipuminen alkaa vasta hoitojen päätyttyä.


Miten tästä eteenpäin?

Hoitojen loppuminen voi tuntua samaan aikaan helpottavalta, että pelottavalta. Saatat kokea putoavasi kuin tyhjän päälle, mutta hoitojen päätyttyä syövästä toipuminen usein vasta alkaa.

Lue artikkeli

Mitä tapahtuu seurantavaiheessa?

Seurantaa tarvitaan, jotta havaittaisi hoitojen aiheuttamat haittavaikutukset ja mahdollinen syövän uusiutuminen. Seurannassa myös varmistetaan, että olet toipunut hoidoista hyvin. Lue lisää seurannasta.

Lue artikkeli

Elämä syövän jälkeen voi herättää tunteita ja kysymyksiä

Hoitojen ja seurannan päätyttyä sinua saattaa pelottaa syövän uusiutuminen. Voi olla, että pelko ei koskaan kokonaan poistu. Se kuitenkin pienenee ajan mittaan. Lääkäriltä tai tilastoista voi selvittää, kuinka suuri on syövän uusiutumisen riski. On kuitenkin tärkeää muistaa, että tilastot eivät kuvaa yksittäisiä tapauksia. Ihmiset ja syöpäsairaudet ovat erilaisia. Siksi yksittäisen syövän uusiutumista ei voida ennustaa.

 

Haluatko keskustella muiden syöpää sairastaneiden kanssa tai osallistua kursseille?

Lue lisää aiheesta

Itsestä huolehtiminen

Säännöllinen vuorokausirytmi ja ruokarytmi sekä liikunta ovat kiinteästi yhteydessä myös mielenhyvinvointiin. Arkirutiineista huolehtiminen on osa itsestä huolehtimista.

Lue artikkeli

Töihin paluu syövän jälkeen

Pitkä poissaolo työstä saattaa vaatia tukea, joustoja ja kuntoutusta.

Lue artikkeli

Syöpää sairastavan liikunta

Liikunta vähentää syöpähoitojen haittoja, hoitoihin liittyvää väsymystä ja painonnousua sekä parantaa fyysistä kuntoa sekä elämänlaatua.

Lue artikkeli

Lääkäri ja pyörätuolissa oleva vanhempi miespotilas.

Kun syöpää ei pystytä parantamaan

Aina syöpää ei voida parantaa pysyvästi, mutta taudin leviäminen saadaan pysähtymään tai hidastumaan. Tällöin syöpä muuttuu krooniseksi. Krooninen syöpä voi edetä hyvin hitaasti tai pysyä muuttumattomana.

Krooninen syöpä