Mies leikkaa vihanneksia keittiössä

Syömiseen liittyvät ongelmat

Nykyiset syöpähoidot eivät välttämättä laihduta, koska pahoinvoinnin estolääkkeet ovat tehokkaita, eivätkä hoidot yleensä aiheuta oksentelua. Tällöin voit syödä normaalisti monipuolista ruokaa.


Jos painosi laskee tai ruoka ei maistu

Joihinkin syöpiin tai niiden hoitoihin liittyy edelleen laihtumisen riski. Paino voi laskea, vaikka ruoka maistuisi eikä olisi pahoinvointia. Myös kipu, turvonnut maha, tukos suolistossa, ruuansulatusongelmat, nielemisongelmat ja se, että ravintoaineet eivät imeydy, voivat aiheuttaa laihtumista.

Syöpäpotilaiden vajaaravitsemus on yleistä. Syöpää sairastavista 20-70 prosentilla on vajaaravitsemusta.  Vajaaravitsemukseen liittyy yleensä se, että sairastunut syö liian vähän ja laihtuu, mutta myös yksipuolinen ruoka, joka on ravintosisällöltään puutteellista voi aiheuttaa vajaaravitsemusta, samoin se, että ravintoaineet eivät imeydy kunnolla.
Noin 60 prosentilla keuhkosyöpään sairastuneesta on vajaaravitsemusta ja he ovat laihtuneet merkittävästi diagnoosin tekohetkellä. Ylempää ruoansulatuskanavan syöpää sairastavilla tämä luku on 80 %. Ylemmän ruoansulatuskanavan syöpiä ovat muun muassa ruokatorven syöpä, mahasyöpä, ohutsuolen syöpä, haimasyöpä ja maksasyöpä.


Jos laihdut

Yritä saada ruuasta lisää energiaa. Energian saantia voit lisätä esimerkiksi välipaloilla. Syö iltapala riittävän myöhään, ettei yöllinen paasto veny yli 10-11 tunnin pituiseksi.

Hyviä välipaloja ovat esimerkiksi:

  • purkillinen jogurttia, viiliä, rahkaa tai pirtelö
  • purkillinen proteiinivanukasta
  • kupillinen sokerilla makeutettua marjakeittoa
  • pulla
  • mukillinen kaakaota
  • pari ruokalusikallista pähkinöitä
  • apteekista ostettava täydennysravintojuoma.

Lisää energiaa saat myös esimerkiksi lisäämällä ruokiin öljyä, voita tai kermaa.

Elimistö tarvitsee proteiinia syöpähoitojen aikana enemmän kun tavallisesti. Yritä syödä proteiinia kaikilla aterioilla. Lihan, kalan ja kananmunien lisäksi tofussa, soijassa, pavuissa ja linsseissä sekä pähkinöissä on proteiinia. Myös maitotuotteissa kuten maidossa, jugurtissa ja juustoissa on proteiinia.

Syö päivittäin lounas ja päivällinen, joissa on noin 100-150 g kalaa/broileria/lihaa/tofua tai 60-80 g nyhtökauraa. Syö myös aamu-, väli- ja iltapaloilla proteiinia, esimerkiksi maitoa, jugurttia, juustoa, kananmuna tai pähkinöitä.

Jos ruoka ei maistu

  • Juo vasta aterian jälkeen, jotta vatsa ei täyttyisi nesteestä.
  • Yritä syödä pieniä määriä proteiinipitoista ja kaloripitoista ruokaa 2-3 tunnin välein kolmen suuren aterian sijaan.
  • Pyydä jotakuta toista laittamaan ruokaa. Ruoka voi maistua paremmin kun sitä ei ole tehnyt itse.
  • Lisää kaloreita mihin tahansa syömääsi ruokaan (käyttämällä voita, maitoa, kermaa, sokeria, hunajaa ja juustoa).
  • Syö kylmää tai haaleaa ruokaa, jos ruuan haju ällöttää.
  • Valitse ravitsevia juomia. Maitopohjaisissa juomissa on enemmän energiaa ja proteiinia kuin monissa muissa juomissa, kuten vedessä, teessä tai kahvissa.
  • Syö jälkiruokia. Rasvaa tai sokeria sisältävät ruoat ovat hyviä kalorien lähteitä.
  • Älä pelkää kokeilla uusia makuja. Saatat yllättyä siitä, mistä pidät.
  • Syö rauhassa ja pureskele hyvin.
  • Älä vaadi itseltäsi liikaa, ei ole yleensä maailmanloppu, jos ruoka ei maistu pariin päivään hoitojen jälkeen. Juominen on tärkeää, mutta voit korvata menetetyt kalorit hoitojen välillä.

Muutokset makuaistissa

  • Vältä ruokia, jotka maistuvat oudolta. Kokeile niitä uudelleen muutaman viikon välein, sillä makuaistisi on saattanut palautua normaaliksi.
  • Valitse voimakkaan makuisia ruokia, jos kaikki ruoka maistuu samalta. Kokeile lisätä valkosipulia, sitruunamehua, yrttejä ja mausteita sekä marinadeja.
  • Marinoi ruokia yön yli tai muutaman tunnin ajan. Tee marinadi parista ruokalusikallisesta oliiviöljyä ja haluamistasi yrteistä tai mausteista. Voit lisätä myös sitruunamehua.
  • Vältä mausteisia ruokia, jos suusi on kipeä tai tulehtunut.
  • Vältä hyvin kylmiä tai kuumia ruokia.
  • Pidä suu puhtaana ja harjaa hampaat hyvin.

Ravintoaineet eivät imeydy

Esimerkiksi sädehoito suoliston alueelle voi aiheuttaa ripulia ja vaikuttaa ravintoaineiden imeytymiseen. Jos sinulla on ripulia, pyydä lääkäriltä ripulinestolääkettä.

Jos sinulla on ripulia:

  • syö pieniä annoksia
  • vältä kuitupitoisia ruokia (esimerkiksi pavut, parsakaali, kaali ja hedelmät)
  • Syö ruokia, joissa on vähän kuitua kuten valkoista leipää ja -riisiä, pastaa ja perunoita
  • juo runsaasti

Ummetus

Joskus voi olla myös ummetusta, esimerkiksi opiodikipulääkkeet aiheuttavat usein ummetusta. Sitä voit helpottaa – sopivan lääkityksen lisäksi – seuvaavilla tavoilla:

  • :Juo runsaasti nestettä. Vesi, luumu- ja appelsiinimehu ovat hyviä.
  • Syö runsaskuituisia ruokia kuten hedelmiä, vihanneksia, linssejä papuja ja täysjyvätuotteita
  • yritä liikkua päivittäin

 


Lue lisää syöpää sairastavan ravitsemuksesta

Syöpää sairastavan ravitsemus

Hyvä ravitsemus on erityisen tärkeää, jos sinulla on syöpä, koska se auttaa sinua pysymään mahdollisimman hyvässä kunnossa.

Lue artikkeli

Kakeksia

Syöpää sairastavalla voi olla ongelmia syömisessä, ja hän saattaa laihtua.

Lue artikkeli

Nielemisvaikeudet

Esimerkiksi pään ja kaulan alueen sädehoito vaurioittaa limakalvoja ja nieleminen voi olla vaikeaa. Voi olla, että pystyt syömään vain nestemäistä ruokaa.

Lue artikkeli

Aiheeseen liittyviä sisältöjä

Syöpä-lehti | 2022
Pieni pala kakku – jouluruokaa sähköä säästäen

Jouluna nautitaan yhdessäolosta ja ihanista suolaisista ja makeista herkuista. Kannattaa panostaa siihen, että kaikki mitä syö maistuu hyvälle ja on herkullista.

Lue artikkeli
Syöpä-lehti | 2022
Pienikin panos auttaa

Jyväskyläläiselle Anne Routille vapaaehtoistyö tuo mielekästä toimintaa arkeen.

Lue artikkeli
Syöpä-lehti | 2021
Yritän pitää ilon mukana kaikessa mitä teen 

KASVO Eva Wahlström on juuri pakannut ja purkanut muuttokuorman perheensä kanssa ja on myös pienen vauvan kanssa äitiyslomalla. Kiireistään huolimatta hän on ehtinyt suunnitella tämän vuoden Roosa nauhan ja on monessa mukana Roosa nauha -kampanjan aikana. 

Lue artikkeli