Nainen ottaa lääkepillereita purkista.

Täsmälääkkeet eli biologiset syöpälääkkeet 

Täsmälääkkeet yleistyvät syövän hoidossa. Yhä useamman syöpälääkkeen teho perustuu tietyn kasvaintyypin erityisiin solun rakenteen ja toiminnan poikkeavuuksiin.


Täsmälääke kohdistuu solun tiettyä ainesosaa vastaan

Täsmälääkkeet kohdistuvat syöpäsolussa jotain tiettyä toimintoa tai ainesosaa vastaan. Niiden etuna ovat monesti solunsalpaajia ja sädehoitoa vähäisemmät haittavaikutukset, koska lääkeaineen vaikutus kohdistuu vain syöpäsoluihin.
Täsmälääkkeitä on erilaisia. Ne ryhmitellään toimintatavan mukaan. Näitä ovat

  • monoklonaaliset vasta-aineet
  • syövän kasvun estäjät
  • syövän verisuonten kasvua estävät lääkkeet
  • PARP-estäjät

Täsmälääkkeiden käyttö edellyttää syöpäsolujen toiminnan perusteellista tutkimista sopivien kohteiden löytämiseksi. Tähän pyritäänkin nykyisin jo syövän toteamisvaiheessa.
Täsmälääkehoitoa annetaan usein yhdistelminä solunsalpaajien tai hormonaalisen syöpälääkityksen kanssa. Täsmälääkkeitä käytetään nykyisin muun muassa verisyöpien, rintasyövän, keuhkosyövän, ihosyöpien, lymfoomien ja suolistosyövän hoidossa. Ne ovat joissakin syövissä ensisijaisia hoitomuotoja, kuten levinneessä melanoomassa ja tietyissä leukemioissa.
Täsmälääkkeet eivät sovi kaikkien syöpien hoitoon. Esimerkiksi tietyn geenin toimintaan vaikuttava täsmälääke toimii vain, jos geeni on aktiivinen kyseisessä syövässä.


Aiheeseen liittyviä sisältöjä

Itsestä huolehtiminen

Säännöllinen vuorokausirytmi ja ruokarytmi sekä liikunta ovat kiinteästi yhteydessä myös mielenhyvinvointiin. Arkirutiineista huolehtiminen on osa itsestä huolehtimista.

Lue artikkeli

Syöpä ja taloudellinen tilanne

Syöpään sairastuminen voi heikentää merkittävästi potilaan ja hänen perheensä taloudellista tilannetta.

Lue artikkeli

Syövän jälkeen

Yhä useampi syövän sairastanut voi palata hoitojen jälkeen normaaliin elämään. Sairauden läpikäyminen vie oman aikansa. Syöpähoitojen loputtua on parasta ottaa rauhallisesti ja kerätä voimia.

Lue artikkeli
Syöpä-lehti | 2020

Biopankin näytteillä täsmälääkitystä syövän hoitoon

Jotta syöpää voidaan hoitaa täsmälääkkeillä, tarvitaan syövän perimän profilointia. Tässä auttavat Biopankkiin kerätyt veri- ja kudosnäytteet.

Lue artikkeli
Syöpä-lehti | 2020

Liikunnalla parempaan hoitotulokseen

Fyysinen harjoittelu vaikuttaa syöpäsairauden etenemiseen sekä syöpähoitojen tehoon. Nykytietämyksen mukaan liikunta voi muiden terveysvaikutusten lisäksi jopa vähentää kasvaimen kasvunopeutta ja metastasointikykyä.

Lue artikkeli
Syöpä-lehti | 2022

Sopeutunut vaan ei lannistunut

Erittäin harvinaista luusarkoomaa sairastava Heikki Partanen löytää arjesta valoa ja iloa.

Lue artikkeli