3 henkilöä kuvassa, keskellä teinipoika joka halaa kahta naista.

Syöpään sairastuneen läheiselle

Syöpä on kova isku paitsi sairastuneelle myös hänen läheisilleen. Sairastumisen myötä läheiset joutuvat käsittelemään suhdettaan sairauteen ja sairastuneeseen. Sairastuneen lisäksi myös läheinen tarvitsee tukea.


Läheisen jaksaminen

On ymmärrettävää, että kumppanin sairastuminen epävarmuuksineen on myös sinulle kuormittavaa. Juuri tällaisessa haastavassa  elämäntilanteessa on tärkeää pyrkiä löytämään suhteessa itseen myötätuntoa ja armollisuutta kohtuuttomien vaatimustesi sijaan. Täältä löydät vinkkejä miten pidät huolta omasta jaksamisestasi.

Lue artikkeli

Vertaistukea läheiselle

Varsinkin siinä vaiheessa kun sairastunut läheisesi tarvitsee runsaasti tukea, sinulle voisi olla apua tukihenkilöstä. Syöpäjärjestöjen tukihenkilö voi sairastuneen lisäksi olla myös läheisen tukena.

Lue artikkeli

Miten tukea sairastunutta?

Merkittävin tuki sairastuneelle lienee se, että pyrit avoimeen yhteyteen sairastuneen kanssa heti diagnoosin alkamisesta lähtien, siitäkin huolimatta, että tilanne on teille molemmille pelottava ja epävarma. Sairaus vaikuttaa teidän molempien elämänlaatuun, ja siksi asioiden yhdessä jakaminen auttaa teitä löytämään tukea myös toisistanne.

Sinua voisi kiinnostaa

Tutustu aiheisiin

Läheisen hyvinvointi

Sairastuneen voinnista ja voimavaroista huolehtimisen varjoon jää usein puolison tai kumppanin kokema hämmennys, alakulo ja uupumus.

Lue artikkeli

Sairastuneen tukeminen

Läheisen sairastuneen kohtaaminen kärsivänä ja kivuliaana herättää läheisissä avuttomuuden ja epävarmuuden tunteita.

Lue artikkeli

Parisuhde, lapset ja ystävät

Syöpään sairastuneilla keskeisin selviytymistä edistävä tekijän on usein perheen ja läheisten riittävä tuki, jossa tunteiden kohtaaminen ja ilmaisu mahdollistuu.Lähisuhteiden merkitystä ei voi painottaa liikaa sairauden aikana.

Lue artikkeli