Perinnöllinen suolistosyöpä

Paksu- ja peräsuolisyövistä noin 5 prosentissa taustalla on korkean sairastumisriskin aiheuttava periytyvä alttius. Yleisin on Lynchin oireyhtymä, jossa suurimmat sairastumisriskit ovat suolisto- ja kohdun runko-osan syöpiin. Geenivirheen kantajille tehdään paksu- ja peräsuolen tähystystutkimus (kolonoskopia) yleensä noin 3 vuoden välein nuorelta aikuisiältä alkaen.

Perinnölliseen suolistosyöpään viittaa esimerkiksi se, jos

  • lähisuvussa vähintään kolme on sairastunut paksusuolen syöpään ja vähintään yksi heistä on ollut alle 50-vuotias.
  • lähisukulaisilla on paksusuolen syövän lisäksi kohdun runko-osan, ohutsuolen, virtsanjohtimen tai munuaisaltaan syöpiä
  • Lynchin oireyhtymää epäillään, jos on sairastunut poikkeuksellisen nuorena suoliston tai kohdun runko-osan syöpään, jos samalla henkilöllä todetaan useampi tällainen kasvain tai jos lähisuvussa on useita näihin syöpiin ja keskimääräistä nuorempana sairastuneita lähisukulaisia.

Suomessa on noin 380 sukua, joissa tunnetaan perinnölliselle ei-polypoottiselle paksusuolen syövälle (Lynchin oireyhtymä) altistava geenivirhe. On todennäköistä, että kaikkia Lynchin oireyhtymä -sukuja ei ole Suomessa vielä tunnistettu.

Lue lisää Lynchin oireyhtymää tutkivan ryhmän toiminnasta Suomen HNPCC (Lynchin oireyhtymä) -tutkimusryhmä (avautuu uudessa ikkunassa)

Perinnöllinen suolistosyöpäalttius liittyy myös perinnöllisiin polypoosi-oireyhtymiin, joista yleisin on familiaalinen adenomatoottinen polypoosi (FAP). Perinnöllisissä polypooseissa suolistoon kasvaa kymmeniä – satoja tai jopa tuhansia polyyppeja eli hyvänlaatuisia limakalvomuutoksia, jotka hoitamattomana kehittyvät syöpäkasvaimeksi.

Onko sinulla kysyttävää perinnöllisestä syövästä tai kaipaatko vertaistukea?

Sinua voisi myös kiinnostaa

Syöpä-lehti | 2020

Biopankin näytteillä täsmälääkitystä syövän hoitoon

Jotta syöpää voidaan hoitaa täsmälääkkeillä, tarvitaan syövän perimän profilointia. Tässä auttavat Biopankkiin kerätyt veri- ja kudosnäytteet.

Lue artikkeli
Syöpä-lehti | 2021

Onko genomipuhe liian toiveikasta?

Geenitieto edistyy valtavaa vauhtia. Kun kyse on kansantautien ehkäisystä ja varhaisesta toteamisesta, teoriasta käytäntöön on kuitenkin pitkä matka.

Lue artikkeli
Syöpä-lehti | 2020

”Ilman tietoa geenivirheestä en olisi tässä”

Jos epäilet kantavasi syövälle altistavaa geenimutaatiota, mene tutkimuksiin. Sen jälkeen asialle voi tehdä paljon, sanoo perinnöllisen rintasyövän sairastanut Eija Porspakka.

Lue artikkeli