Kyyhky kädessä

Kuoleman lähestyessä

Aina syöpää ei voida parantaa, eikä taudin etenemistä hillitä. Silloin saattohoito tulee ajankohtaiseksi. Samalla joudutaan pohtimaan kuolemaa ja siihen liittyviä kysymyksiä.


Kuoleman lähestyessä

Saattohoidon tarkoituksena on lievittää sairauden aiheuttamaa fyysistä, psyykkistä, sosiaalista ja henkistä kärsimystä sekä tukea sairastuneita ja läheisiä kuoleman lähestyessä. Saattohoidon tavoitteena on, että kuolema olisi mahdollisimman oireeton ja turvallinen ja että läheiset selviytyisivät sairastuneen poismenosta.

Elämän vaikeimpia ja kipeimpiä kysymyksiä on luopuminen. Kuolema pelottaa niin sairastunutta itseään kuin läheisiä. Joskus kuolema kuitenkin vapauttaa, kun kipu ja sairaus päättyvät.

Parantumaton ja etenevä sairaus voi merkitä sairastuneelle avuttomuutta sairauden edessä ja oman päätösvallan sekä toimintakyvyn menettämistä. Sairauden myötä ihmisen ajattelu ja jopa persoonallisuus saattavat muuttua merkittävästi. Monilla saattohoidossa olevilla vakavaan sairauteen ja kuoleman lähestymiseen voi liittyä ahdistusta ja masennusta.

Usein läheisten mahdollisimman luonnollinen suhtautuminen tilanteeseen helpottaa sairastuneen henkistä hätää. Psyykkisiä oireita, kuten ahdistusta ja masennusta, voidaan myös lievittää lääkkein.

Saattohoitopotilaan läheinen voi tuoda turvallisuuden ja läheisyyden tunnetta kuolevalle potilaalle. Läsnäolo kuoleman hetkellä on rauhoittavaa paitsi kuolevalle, myös läheisille. Kuitenkaan se, ettei läheinen ehtinyt paikalle kuoleman hetkellä, ei vähennä sen merkitystä, mitä hän kykeni tekemään sairastuneen eläessä.


Sinua voi myös kiinnostaa:

Krooninen syöpä

Hoitojen kehityttyä tietyistä syövistä on yhä useammin tullut kroonisia eli sairastuneet voivat elää pitkään syövän kanssa.

Lue artikkeli

Palliatiivinen hoito ja saattohoito

Palliatiivisen hoidon päämäärä on helpottaa oireita ja parantaa sairastuneen elämänlaatua.

Lue artikkeli

Sairastuneen tukeminen

Läheisen sairastuneen kohtaaminen kärsivänä ja kivuliaana herättää läheisissä avuttomuuden ja epävarmuuden tunteita.

Lue artikkeli

Lue lisää aiheesta

Potilaan tarinaSyöpä-lehti | 2019

”Se oli kaunis kuolema”

Hyvä kuolema on mahdollisimman kivuton ja oireeton. Kuoleva saa olla kotona niin kauan kuin hän ja läheiset jaksavat, mutta sen jälkeen hänestä pidetään hyvää huolta saattohoito-osastolla.

Lue artikkeli
Syöpä-lehti | 2021

Loppuun asti ystävän vierellä

Tietokirjailija Riitta Tulusto kirjoitti ystävänsä sairaudesta ja kuolemasta Loppuun asti ystävän vierellä -kirjan, joka antaa myös vastauksia siihen, miten tukea kuolevaa läheistä.

Lue artikkeli
Syöpä-lehti | 2022

Pitkät jäähyväiset kotona

Miehen keuhkosyöpädiagnoosin jälkeen paluuta entiseen ei ollut. Oli elettävä hetki kerrallaan, löydettävä ilo pienestä. Mikkeliläinen Helvi Hakkarainen on kiitollinen siitä, että sai hoitaa puolisonsa kotona viimeiseen saakka, yhdessä aikuisten lastensa kanssa.

Lue artikkeli