Koskaan ei ole myöhäistä korjata ruokavaliotaan

Hyvällä ruokavaliolla voidaan vaikuttaa syöpäriskin pienenemiseen ja ehkäistä myös monia muita terveysongelmia. Lopulta kyse on kokonaisuudesta, jossa myös liikunnalla ja alkoholijuomien välttämisellä on oma roolinsa.
Ravinnon yhteys syöpään on ollut jo vuosikymmeniä suuri kiinnostuksen kohde ja aihe, jota on tutkittu laajasti. Suuria väestömääriä käsittävien tutkimusten perusteella arvioidaan, että yli 40 prosenttia syövistä voitaisiin ehkäistä ravinto- ja elämäntapatekijöihin sekä ympäristötekijöihin puuttumalla. Erityisesti paksu- ja peräsuolen syövän, rintasyövän ja ruokatorven sekä mahalaukun syövän osalta ravinto on tärkeä tekijä. Toisaalta on syöpiä, joiden riskiin ruokavalio ei ilmeisesti juuri vaikuta.
Syöpäkasvaimen syntyyn vaikuttaa usea tekijä. Ravinnon rooli syöpien kehittymisessä on hankala tutkimusaihe, sillä tyypillisesti syövät kehittyvät hitaasti.
– Ravitsemus on kokonaisuus, jossa yhden yksittäisen tekijän merkitystä on vaikea arvioida. Tietoa on kuitenkin kertynyt paljon. Tiedetään, että ravinnosta saatu terveyshyöty liittyy erityisesti täysjyväviljaa, kasviksia, hedelmiä, pähkinöitä ja palkokasveja sekä kasvirasvoja sisältävään ruokavalioon, ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo.
Tutkimuksissa pienempään syöpäriskin liitetyt aineet löytyvät kasviksista, hedelmistä ja marjoista.
– Kasvisten hyöty syövän ehkäisyssä perustuu erityisesti niiden sisältämiin kuituihin, fytokemikaaleihin, polyfenoleihin sekä vitamiineihin. Ruokavalio kannattaisi rakentaa kasvispitoiseksi ja sellaiseksi, jossa on vain vähän punaista lihaa, lihajalosteita tai sokerisia juomia. Tähän myös valtion ravitsemusneuvottelukunnan uusin ravitsemussuositus painottuu. Se on hyvä malli syövän ennaltaehkäisyn näkökulmasta, Laatikainen toteaa.
Jotkut Laatikaisen vastaanotollaan tapaamat asiakkaat luottavat syövän ehkäisyssä vitamiineihin ja hivenainelisiin. Ajoittain julkisuudessa nousee esille jokin tietty vitamiini, johon erityisesti asetetaan toivoa. Parikymmentä vuotta sitten keskityttiin antioksidantteihin ja ajateltiin, että A- ja E-vitamiinilisä voisivat toimia syöpää ennaltaehkäisevästi.
– Tutkimuksissa kuitenkin havaittiin, että itse asiassa syöpäriski saattaa pikemminkin kohota, mikäli A- tai E-vitamiinia syödään isoja määriä vuosien ajan. Etenkin miesten eturauhassyövän riski ja keuhkosyövän riski näyttäisivät kasvavan. Toisaalta esimerkiksi D-vitamiini saattaa hieman parantaa ennustetta aggressiivisten syöpien alaryhmissä.
Luontaistuotteita ei suositella
Vitamiinit ja hivenaineet olisi parasta saada nimenomaan ravinnosta. Luontaistuotteita taas ei suositella käytettäväksi varsinkaan syöpähoitojen yhteydessä.
– Kaikenlaiset pakurikäävät ja männynhavu-uutteet kannattaa jättää käyttämättä. Niitä ei ole tutkittu ja pitoisuudet voivat olla mitä vaan. Yhteisvaikutuksista lääkkeiden kanssa ei ole tietoa, ja yhdistelmä voi olla jopa vaarallinen, Laatikainen painottaa.
Ihmiset ovat usein huolissaan karsinogeeneistä, mutta todellisuudessa olisi hyvä kiinnittää huomiota painonnousuun. Lihominen luo edellytykset syöpäkasvaimelle. Hyvällä ruokavaliolla voidaan ennaltaehkäistä monia muitakin terveysongelmia. Terveellinen ruokavalio, pienikin laihduttaminen ja liikunta vähentävät tyypin 2 diabeteksen riskiä noin puolella. Tyypin 2 diabetes taas on monen syövän riskitekijä.
Aina on mahdollisuus muutokseen
Koskaan olisi myöhäistä korjata ruokavaliota, toki vaikutus on suurempi, mitä aikaisemmin sen pystyy toteuttamaan. Pitkäkestoisella, omaan arkeen luontevasti sopivalla elämäntapamuutoksella saadaan paras lopputulos.
Valtaosa uusista syövistä havaitaan yli 60-vuotiailla. Monella on juuri kuusikymppisenä kertynyt liikaa painoa. Laatikainen on havainnut, että osa innostuu tekemään ruokavaliomuutoksen eläkkeelle jäädessään, kun silloin kerrankin on mahdollisuus keskittyä itseensä.
Iän karttuessa taas voi tulla vajaaravitsemusta. Syömisestä voi hävitä ilo, jos ruokahalu ja makuaisti heikkenevät vanhuuden myötä tai vaikkapa jää elämään yksin. Myös sairaudet voivat heikentää ruokailua.
– Ikäihmisillä on usein ongelmana ravintoaineiden saannin väheneminen. Kaikki vanhukset eivät ole tottuneet syömään hedelmiä, kasviksia ja marjoja. Niitä pitäisi syödä jossain muodossa joka aterialla, muuten tavoite puoli kiloa päivässä ei täyty.
– Kannattaisi aina laittaa vaikka paprikaa leivän päälle tai ottaa esimerkiksi mandariini aamupalan yhteyteen. Yli 75-vuotiaita ei yleensä kehoteta laihduttamaan, sillä se voi olla riski, varsinkin, jos laihtuminen on suurta. Tosin emme tiedetä syytä tähän. Ikäihmistenkin kannattaisi miettiä enemmän sitä, että saa riittävästi ja monipuolisesti ravintoa, Laatikainen painottaa.
Juomissa vähäinen riski
Limut ja mehut lisäävät lihavuuden riskiä ja siten saattavat vaikuttaa syövän syntyyn. Yhdessä vaiheessa nostettiin otsikoihin kalorittomissa juomissa makeutusaineena käytetyn aspartaamin syöpävaarallisuus. Tosiasiassa laboratoriokokeissa saatu näyttö liittyy niin suureen määrään, että käytännössä sen nauttiminen olisi mahdotonta. Kahvista taas on arvioitu, että sen juominen voi jopa suojata maksasyövältä. Aasian maissa taas käytetään paljon vihreää teetä, joka liitetään vähäisempään syövänriskiin.
– Nesteiden nauttimisella ei sinänsä ole merkitystä varsinkaan syöpään sairastumisen kannalta. Se sen sijaan tiedetään, että alkoholi on etanolia sisältävänä meidän ravintoketjussamme kaikkein eniten syöpävaarallinen aine, eikä sille ole turvallista rajaa.
Ateriarytmillä taas ei ole suoranaisesti vaikutusta syöpään. Poukkoileva syöminen ja pitkät ruokailuvälit usein kuitenkin johtavat siihen, että tulee syötyä liikaa. Kannattaa syödä esimerkiksi 5 kertaa vuorokaudessa.
Ruuasta ja elämästä tulisi voida nauttia
Arkiruokavalio vuosien saatossa ratkaisee ravinnon vaikutukset terveyteen ja syöpään, siinä satunnaiset lipsumiset eivät ole haitallisia. Laatikaisen mukaan liian tiukat säännöt voivat saada tuntemaan, että jatkuva kieltäytyminen tekee terveellisen ruokavalion noudattamisen liian vaikeaksi. Kaikilla ei välttämättä ole henkisiä resursseja siihen, lisäksi voi olla ruokaan liittyviä vahvoja tottumuksia.
– Ruokavalio liittyy paljon taitoihin, raha-asioihin, kulttuuriin, eettisiin näkökantoihin ja kotona saatuun malliin.
– Minusta kannattaa pikemminkin kiinnittää huomiota kohtuullisuuteen. On todella hyvä, jos 80 prosenttia syömiskerroista pystyy noudattamaan suositusten mukaista ravintoa. Eli mikäli syö viisi kertaa päivässä ja jos viikossa pystyy syömään 30/35 terveellisesti, voi olla tyytyväinen. Jos kylässä ollessaan ottaa kääretorttua tai kerran viikossa syö pitsaa, ei tarvitse huolestua.
Psykologinen tosiasia on, että yleensä pieni jousto auttaa säilyttämään hyvän ruokavalion. Liika tiukkuus pilaa ruokaan liittyvän nautinnollisuuden, joka on kuitenkin tärkeä seikka elämässä.
Laatikaisen vastaanotolle tulee välillä potilaita, jotka ovat noudattaneet terveellisiä elämäntapoja ja syöneet järkevästi, mutta silti ovat sairastuneet syöpään. He ovat pettyneitä. Tuntuu epäreilulta, kun joku toinen taas antaa vähät suosituksille ja rällästelee, eikä silti sairastu.
– Tosiasia on, että ruokavaliollakaan ei voida täysin estää syöpää, mutta sillä voidaan vähentää riskiä. Syöpiä tulee myös terveellisesti eläville. Kyse on hieman samasta asiasta kuin liikenneonnettomuuksien kohdalla: vaikka ajaisi kuinka varovasti ja hyvällä autolla, voi joutua onnettomuuteen. Syöpä ei ole kiinni vain riskitekijöistä, vaan jatkuvista mutaatioista. Joskus on huono tuuri, eikä elimistö pystykään korjaamaan mutaatiota, Laatikainen huokaa.
Teksti Arja-Leena Paavola
kuva Eeva Anundi