kipukuva 2023

Syöpäkivun hoito

Syövän aiheuttaman kivun hoidossa pyritään aina poistamaan kivun syy, jos tämä on mahdollista. Jos kasvainta ei voida poistaa, voidaan sitä usein pienentää sädehoidolla tai solunsalpaajilla.
Jos kivun aiheuttajalle ei voida tehdä mitään, pitää keskittyä kivun mahdollisimman tehokkaaseen lievittämiseen. Hoidon on oltava mahdollisimman yksinkertaista ja helppoa. Lähes kaikki lääkkeet voidaan nykyisin annostella suun kautta yhtä tehokkaasti kuin lihakseen pistettynä.


Syöpäkipua kannattaa hoitaa

Syöpäkipua voidaan hoitaa eri tavoin.

  • lääkkeillä: tulehduskipulääkkeet, opioidit, oheislääkkeet
  • erikoistekniikat: kipupumput, katetrit ja kestopuudutukset, neurokirurgiset menetelmät, sähköärsytystekniikat, sädehoito ja solunsalpaajat
  • muut keinot: kivunhallintamenetelmät ja rentoutus, apuvälineet, fysioterapia/kuntoutus, kotikonstit

Kolmiportainen malli

Mitä voimakkaampi kipu, sitä enemmän lääkitystä. Voimakkaan kivun hoidossa käytetään lääkkeiden lisäksi muitakin menetelmiä kuten puudutuksia ja kirurgisia toiminpiteitä. Kolmiportainen malli on WHOn kehittämä ja käytössä maailmanlaajuisesti (kuvassa).

Jos tulehduskipulääke tai parasetamoli yksinään eivät lievitä syöpäkipua, lääkäri voi määrätä opioidiryhmän lääkkeen niiden rinnalle. Opioidit ovat tavallinen lääkeryhmä syöpäkivun hoidossa. Niillä lievitetään kipua, joka syntyy, kun syöpäkasvain vaurioittaa kudosta.
Morfiini ja muut vahvat opioidit ovat tehokkaita syöpäkivun lievittäjiä. Syöpäkivun hoidossa käytettäviä vahvoja opioideja ovat morfiini, oksikodoni, fentanyyli, metadoni, ja hydromorfoni.

Toimivan kipulääkityksen löytyminen vie usein aikaa

Sopivan kipulääkityksen löytyminen vaatii usein aikaa. Jos kipu on pitkäaikaista, sitä hoidetaan säännöllisesti otettavilla lääkkeillä. Usein saat ensin pienemmän annoksen ja vähitellen annosta suurennetaan. Kestää päivä, jopa viikkoja ennenkuin lääke tehoaa kunnolla.

Kipulääke kannattaa ottaa joka päivä samaan aikaan. Näin vaikutus pysyy tasaisena. Tarkista ohjeista, pitääkö lääke ottaa ruuan kanssa vai tyhjään mahaan.

Niinsanottuihin läpilyöntikipuihin tulee aina myös varautua syöpäkivun hoidossa. Tämä tapahtuu aloittamalla pitkävaikutteisen lääkkeen rinnalle samaa lääkettä nopeasti vaikuttavassa muodossa. Tällä lääkkeellä sairastunut voi ”paikata” säännöllisen lääkkeen otosta huolimatta tulevia kipukohtauksia. Jos läpilyöntikipulääkkeen tarve on useita kertoja vuorokaudessa, lisätään peruslääkkeen annosta.

Kipulääkkeistä voi olla haittavaikutuksia, mutta ne usein helpottavat vähän ajan kuluttua.  Opiodien tyypillinen haittavaikutus on ummetus, mutta sitä voidaan hoitaa tehokkaasti lääkkeillä. Pahoinvointi ja väsymys ovat myös melko yleisiä, noin 10-30% kärsii niistä opioidihoidon alussa, mutta ne yleensä helpottavat ajan kuluessa.

Jos matkustat ulkomaille, lääkkeet pitää olla mukana pakkauksissaan ja tulosteet sähköisistä resepteistä. Jotkut kipulääkeet voidaan luokitella huumausaineiksi ja niitä koskee tiukemmat rajoitukset.

Kivun arviointi

Kivun arviointi on tärkeää, jotta löydetään sopiva hoito. Lääkäri pyrkii paikantamaan kivun ja selvittämään tarkemmin millaista se on. Sinulta kysytään yleensä seuraavista asioista:

  • Missä kipu tuntuu? Yhdessä paikassa vai useammassa?
  • Onko kipu jomottavaa, pistävää, säteilevää?
  • Milloin kipu tuntuu? Onko se jatkuvaa vai aaltomaista?
  • Kuinka voimakasta kipu on?
  • Pahentaako tai helpottaako joku asia kipua?
  • Lievittyykö kipu lääkkeillä, jos lievittyy, miten paljon ja kuinka pitkäksi aikaa?
  • Miten paljon kipu haittaa jokapäiväistä elämää ja yöunta? Vaikuttaako kipu mielialaasi?

Kivun voimakkuuden arvionnissa käytetään usein janaa, jonka toisessa päässä ei ole ollenkaan kipua ja toisessa päässä kipu on sietämätöntä. Sitä voidaan kuvata myös asteikolla 1-10.

Sinua voisi myös kiinnostaa:

Syöpäkipu

Syövästä johtuva kipu on yleisin ja elämänlaadun kannalta merkittävin syöpään liittyvä oire. Noin puolella syöpää sairastavista on kipuja.

Lue artikkeli

Miten selviän tästä?

Voimakkaimmat tunteet laimenevat ajan myötä pikkuhiljaa ja sopeutuminen muuttuu yhä enemmän omaksi sisäiseksi työskentelyksi.

Lue artikkeli

Itsestä huolehtiminen

Säännöllinen vuorokausirytmi ja ruokarytmi sekä liikunta ovat kiinteästi yhteydessä myös mielenhyvinvointiin. Arkirutiineista huolehtiminen on osa itsestä huolehtimista.

Lue artikkeli

Aiheeseen liittyviä sisältöjä

Syöpä-lehti | 2022

Älä pakene huonoja uutisia pulloon

Vakavan sairastumisen aiheuttamaa ahdistusta yritetään toisinaan lievittää päihteillä. A-klinikan toimitusjohtaja ja päihdelääketieteen työelämäprofessori Kaarlo Simojoki muistuttaa, miksei se kannata.

Lue artikkeli
Syöpä-lehti | 2019

Asenne ratkaisee

Syövät ovat yleisesti ottaen harvinaisia alle 35-vuotiailla, mutta silti joka vuosi noin 80 nuorta eli 15–19-vuotiasta sairastuu syöpään. Yksi heistä on Nea Huttunen, jolla todettiin hodgkinin lymfooma 17-vuotiaana joulukuussa 2016.

Lue artikkeli
Syöpä-lehti | 2020

Pidä mieliala korkealla

Haimasyövästä toipunut Jussi Virtanen kannustaa kohtalotovereitaan pitämään mielialan korkealla. Murehtia ei kannata, sillä se ei auta ketään.

Lue artikkeli