Syöpä-lehti | 2024

Puhuminen ammattilaiselle keventää taakkaa

Kun Anne Vilander näki Terveystalon kirjekuoren postien joukossa mammografiaseulonnan jälkeen, hän tiesi, mistä oli kyse. Rintasyöpää löydettiin lopulta molemmista rinnoista. Psykososiaalisesta tuesta on ollut hoitojen aikana iso apu.

Lue artikkeli
Syöpä-lehti | 2024

Syöpäpotilas tarvitsee psykologista tukea kriisin hetkellä

Syöpädiagnoosi tulee yleensä järkytyksenä potilaalle, kyseessä on sairaus, joka muuttaa täysin elämän suunnan. 
Syöpään sairastuneille suunnattu uusi nettiterapia auttaa sairastumiskriisin käsittelyssä ja uuteen tilanteeseen sopeutumisessa. Psykologi-psykoterapeutti Jan-Henry Stenberg on ollut kehittämässä uutta nettiterapiaa.

Lue artikkeli

Minä ja suruni 

Kurssilla pääset käsittelemään läheisesi menehtymiseen liittyviä tunteita ja surua keskusteluiden ja toiminnallisten menetelmien avulla.

Lue artikkeli
Syöpä-lehti | 2024

Simon le Roux: Suolistosyöpä on todennäköisesti täysin hoidettu, avanne jäi.

Syksyllä 2018 Simon le Roux mietti, mikä hänen ruoansulatustaan vaivasi. Oliko kyse suolistosyövästä?  Hän ei keksinyt muita vaihtoehtoja. Kukapa terve ja urheilullinen viisikymppinen mies, joka syö ja elää terveellisesti, haluaa miettiä syöpää. Hänellä ei ollut aikaisemmin minkäänlaisia ruoansulatusongelmia.

Lue artikkeli
Syöpä-lehti | 2024

Valitse laajasta kurssitarjottimestamme omasi

”Syöpäjärjestöt tarjoaa vuosittain kymmeniä kursseja syöpää sairastaville ja heidän läheisilleen”, kertovat kuntoutuksen asiantuntijat Tuire Muona ja Minna Enqvist. Kursseilla on tavoitteena löytää kullekin osanottajalle sopivia keinoja oman jaksamisen ja arjen pyörittämisen tueksi.

Lue artikkeli
Syöpä-lehti | 2023

Kohtaamiset antavat voimia neuvontahoitaja Miia Sjöblomille

Miia Sjöblom tekee tällä hetkellä juuri sitä työtä jota toivoikin, kun hän itse nuorena sairasti syöpää sairaalan sängyssä.

Lue artikkeli
Syöpä-lehti | 2023

Miten jatkaa elämää kontrollien jälkeen – Syöpä ohi, vai onko?

Pelon tunne on normaali ja luonnollinen reaktio. Näin vakuuttaa psykologi Arto Pietikäinen. Pelkoja ei kannata torjua. Ne voi oppia kohtaamaan uudella tavalla, jolloin voi jatkaa elämää vahvistuneena.

Lue artikkeli

Sairastuminen on kriisi

Jokainen ihminen kokee sairastumisen omalla tavallaan. Syöpään sairastuminen aiheuttaa kuitenkin sairastuneelle usein psyykkisen kriisin.

Lue artikkeli
Syöpä-lehti | 2023

Hyvä elämä loppuun asti

Palliatiivisen hoidon tarkoituksena on auttaa elämään syövän kanssa silloin, kun sairautta ei voida enää parantaa. Loppuelämän hoitoa suunniteltaessa on tärkeää ottaa huomioon potilaan toiveet ja huolenaiheet.

Lue artikkeli
Syöpä-lehti | 2023

Yhdessä tekemällä saadaan enemmän aikaan

Katja Tähkälle on tärkeää, että syöpään sairastunut kohdataan aidosti ja häntä tuetaan potilaan polullaan. Katja Tähkä aloitti syksyllä Syöpäjärjestöjen psykososiaalisen tuen päällikkönä. Häntä motivoi yhteistyö terveydenhuollon ammattilaisten sekä syöpään sairastuneiden ja heidän läheistensä kanssa.

Lue artikkeli