Antiestrogeenit

Lääkeaineita, jotka vaimentavat tai estävät nais- eli estrogeenihormonien vaikutusta (vertaa Hormoni-reseptori).

Lue artikkeli

Antigeeni

Aine, joka aiheuttaa elimistössä vasta-aineiden (immunoglobuliinien) tuotannon tai muun immunoreaktion. Monet antigeenit ovat elimistölle vieraita valkuaisaineita (proteiineja).

Lue artikkeli

Antihormoni

Lääkeaine, joka vaimentaa tai estää tietyn hormonin vaikutusta (katso Hormonireseptori).

Lue artikkeli

Antioksidantit

Ryhmä kemialliselta rakenteeltaan erilaisia aineita, jotka ehkäisevät hapettumisilmiöitä ja joilla arvellaan olevan merkitystä terveyden ylläpitämisessä. Joidenkin tutkimusten mukaan antioksidanttien vähyyteen ravinnossa liittyy suurentunut syöpävaara. Antioksidantteja ovat mm. C- ja E-vitamiini, flavonoidit sekä ubikinoni.

Lue artikkeli

Anuria

Tila, jossa virtsaa ei erity tai sitä erittyy hyvin vähän. Anurian syynä on munuaisten toiminnan häiriö. Jos jo erittyneen virtsan ulospääsy on estynyt esimerkiksi eturauhasen liikakasvun aiheuttaman tukoksen takia, kyseessä on virtsaumpi eli virtsan retentio.

Lue artikkeli

Apoptoosi

Ohjelmoitunut solukuolema. Elimistön säätelyjärjestelmä, joka pitää solukuolemien ja uusien solujen tuotannon tasapainossa sikiön kehityksen ja kasvun aikana (eri elinten muotoutuminen ja kasvaminen) ja aikuisen elimistössä (eri kudosten solumäärän tasapainon säilyminen). Apoptoosin häiriöillä on tärkeä merkitys syöpäkudoksen kasvussa.

Lue artikkeli

Asbesti

Kuitumainen mineraali, joka aiheuttaa pölykeuhkosairautta (asbestoosia) ja suurentaa vaaraa sairastua keuhkosyöpään ja keuhkopussinsyöpään (mesotelioomaan). Asbesti oli aikaisemmin yleinen lämpöeriste, mutta nykyään sen käyttö on kielletty.

Lue artikkeli