Antioksidantit

Ryhmä kemialliselta rakenteeltaan erilaisia aineita, jotka ehkäisevät hapettumisilmiöitä ja joilla arvellaan olevan merkitystä terveyden ylläpitämisessä. Joidenkin tutkimusten mukaan antioksidanttien vähyyteen ravinnossa liittyy suurentunut syöpävaara. Antioksidantteja ovat mm. C- ja E-vitamiini, flavonoidit sekä ubikinoni.

Lue artikkeli

Anuria

Tila, jossa virtsaa ei erity tai sitä erittyy hyvin vähän. Anurian syynä on munuaisten toiminnan häiriö. Jos jo erittyneen virtsan ulospääsy on estynyt esimerkiksi eturauhasen liikakasvun aiheuttaman tukoksen takia, kyseessä on virtsaumpi eli virtsan retentio.

Lue artikkeli

Apoptoosi

Ohjelmoitunut solukuolema. Elimistön säätelyjärjestelmä, joka pitää solukuolemien ja uusien solujen tuotannon tasapainossa sikiön kehityksen ja kasvun aikana (eri elinten muotoutuminen ja kasvaminen) ja aikuisen elimistössä (eri kudosten solumäärän tasapainon säilyminen). Apoptoosin häiriöillä on tärkeä merkitys syöpäkudoksen kasvussa.

Lue artikkeli

Asbesti

Kuitumainen mineraali, joka aiheuttaa pölykeuhkosairautta (asbestoosia) ja suurentaa vaaraa sairastua keuhkosyöpään ja keuhkopussinsyöpään (mesotelioomaan). Asbesti oli aikaisemmin yleinen lämpöeriste, mutta nykyään sen käyttö on kielletty.

Lue artikkeli

Androgeeni

Mieshormoni. Miessukupuolihormonien yhteisnimitys.

Lue artikkeli

Askites

Vatsakalvononteloon kertynyt neste, vesivatsa. Syynä voivat olla monenlaiset sairaalloiset tilat, mm. vatsakalvononteloon levinnyt pahanlaatuinen kasvain, kuten munasarja-, maha- tai suolistosyöpä.

Lue artikkeli

Angiosarkooma

Veri- tai imusuonista alkunsa saanut pahanlaatuinen kasvain.

Lue artikkeli

Astrosytooma

Eräs aivojen tai selkäytimen tuki-solukosta alkunsa saanut kasvain. Astrosytoomia on mikroskooppiselta kudosrakenteeltaan ja kasvu-tavaltaan erilaisia. Osa niistä on hyvänlaatuisia ja osa pahanlaatuisia.

Lue artikkeli