Geeni

Solun perintöaineksen yksikkö. Solussa on 20 000–25 000 geeniä. Ne säätelevät solun jakautumista ja erilaistumista sekä esimerkiksi valkuaisaineiden tuotantoa. Geenivirheillä on tärkeä osuus syövän synnyssä ja kasvussa. Erilaisten geenipoikkeavuuksien etsintä on keskeinen menetelmä syöpätutkimuksessa ja erityisesti periytyvään alttiuteen liittyvien syöpätautien diagnostiikassa (vertaa Onkogeeni, Kasvunrajoitegeeni).

Lue artikkeli

Geenihoito

Geeniterapia. Geeniterapian tarkoituksena on siirtää soluihin sairautta hoitava geeni. Tämä hoitogeeni voi esimerkiksi säädellä solun toimintaa, tuottaa potilaalta puuttuvan geenin tuottamaa proteiinia, säädellä immuunijärjestelmän toimintaa tai tuhota pahanlaatuisia soluja. Hoitogeenejä viedään soluihin kuljettimien eli vektoreiden avulla. Tällä hetkellä käytetyimpiä ovat viruksiin perustuvat vektorit.

Lue artikkeli

GIST

Gastrointestinaalinen stroomatuumori. Maha-suolikanavan harvinainen kasvain.

Lue artikkeli

Gleasonin luokitus

Eturauhassyövän kasvainkudoksen pahanlaatuisuusarvio, joka perustuu kasvaimen mikroskooppinäytteessä todettaviin kudosrakenteen yksityiskohtiin eli kasvaimen erilaistumiseen. Kasvaimen Gleasonin luokka vaikuttaa potilaan hoidon valintaan.

Lue artikkeli

Glioblastooma

Aivojen tai selkäytimen tukisolukosta alkunsa saanut erittäin pahanlaatuinen kasvain.

Lue artikkeli

Gliooma

Aivojen tai selkäytimen tukisolukosta alkunsa saanut kasvain.

Lue artikkeli

Granuloosasolukasvain

Estrogeenia erittävä munasarjakasvain. Noin kolmannes käyttäytyy pahanlaatuisen kasvaimen tavoin.

Lue artikkeli