Interferonit

Viruksella käsiteltyjen solujen tuottamia aineita, joilla on virusinfektioita ehkäisevä ominaisuus. Teollisesti valmistettuja interferoneja käytetään myös joidenkin syöpämuotojen hoidossa (vertaa Biologinen hoito).

Lue artikkeli

Interleukiinit

Lymfosyyttiryhmän solujen tuottamia valkuaisaineita, jotka kuuluvat ns. biologisiin vasteenmuuntajiin ja jotka säätelevät eri tavoin immuunijärjestelmän muiden solujen toimintaa. Interleukiineja on käytetty myös syövän hoitoon.

Lue artikkeli

Intestinaalinen karsinooma

Mahasyöpätyyppi, jossa esiintyy mikroskooppitutkimuksessa tunnistettavia erityisrakenteita (katso Karsinooma).

Lue artikkeli

Intra-abdominaalinen

Vatsanontelon sisäinen (esimerkiksi kasvain).

Lue artikkeli

Intraduktaalinen karsinooma

Rinnan pahanlaatuinen kasvain, joka voi esiintyä useana erillisenä pesäkkeenä ja jossa on syöpäkudosta vain rintatiehyiden sisällä, ei ympäröivässä kudoksessa. Intraduktaalista karsinoomaa pidetään yleisimmän rintasyöpätyypin, duktaalisen karsinooman, esiasteena eli in situ -karsinoomana (DCIS). Se voi esiintyä rinnassa melko laajallakin alueella (katso Karsinooma).

Lue artikkeli

Intraepiteliaalinen

Epiteelinsisäinen. Jos pahanlaatuiset solut sijaitsevat intraepiteliaalisesti eivätkä tunkeudu alla olevaan kudokseen, kyseessä on ns. pintasyöpä (carcinoma in situ).

Lue artikkeli

Intrakavitaarinen sädehoito

Ontelonsisäinen sädehoito. Sädehoitomenetelmä, jossa säteilylähde viedään elimistön onteloon, esimerkiksi kohtuonteloon.

Lue artikkeli

Intratekaalinen

Aivokalvojen sisäinen. Syöpälääkettä voidaan antaa intratekaalisesti lannepiston eli lumbaalipunktion kautta estämään syöpäsolukon leviämistä keskushermostoon.

Lue artikkeli

Intravenoosi

Laskimonsisäinen. Syöpälääkkeen antaminen infuusiona (tiputuksena) laskimoon on lääkkeen intravenoosi annostelutapa.

Lue artikkeli