Krukenbergin tuumori

Ruoansulatuskanavan kasvaimen, erityisesti mahasyövän, lähettämä etäpesäke munasarjassa.

Lue artikkeli

Kryohoito

Jäädytyshoito, jota käytetään esimerkiksi kohdunkaulan syövän esiasteiden tai joskus ihon tyvisolusyövän eli basaliooman hoitona.

Lue artikkeli

Kuolleisuus

Mortaliteetti. Tiettyyn tautiin määräajassa (tavallisesti vuodessa) kuolleiden luku suhteutettuna väestön määrään. Käsitettä käytetään epidemiologisessa tutkimustyössä (vertaa Ilmaantuvuus).

Lue artikkeli

Kuratiivinen hoito

Parantava hoito. Leikkaus tai sädehoito on kuratiivinen, jos on todennäköistä, että kaikki kasvainkudos saadaan poistetuksi tai tuhotuksi. Rinnakkaiskäsite on palliatiivinen eli oireenmukainen hoito (vertaa Palliatiivinen hoito).

Lue artikkeli

Kuvantamismenetelmät

Eri tautien diagnostiikassa käytettyjä tutkimusmenetelmiä, joissa elimistä tai kehon eri alueista saadaan kuvia filmille tai tietokoneen päätteelle. Näitä kuvia tulkitsevat radiologian erikoislääkärit. Kuvantamismenetelmiä ovat mm. röntgentutkimukset, magneettikuvaukset, isotooppikartoitukset ja kaikututkimukset.

Lue artikkeli

Kondrosarkooma

Rustosyöpä. Rustosolukosta alkunsa saanut pahanlaatuinen kasvain.

Lue artikkeli

Kysta

Pintasolukon verhoama ontelomuodostuma, rakkula. Kysta voi olla pieni (esimerkiksi hampaan juuressa) tai se voi sisältää useita litroja nestettä (esimerkiksi munasarjassa).Osa kystoista on hyvänlaatuisia kasvaimia. Myös pahanlaatuisissa kasvaimissa voi olla kooltaan vaihtelevia kystamuodostumia.

Lue artikkeli

Kondylooma

Visvasyylä. Ulkoisissa sukuelimissä ja peräaukon ympäristössä esiintyvä hyvänlaatuinen kasvainmainen tai laakea muodostuma, jossa esiintyy tyypillisiä solumuutoksia (katso Koilosytoosi). Kohdunkaulan kondyloomilla on yhteys kohdunkaulan syövän syntyyn. Kondylooman aiheuttaa papilloomavirus (HPV).

Lue artikkeli

Kystadenokarsinooma

Esimerkiksi haimassa esiintyvä karsinooma, jossa esiintyy ontelorakenteita (kystoja).

Lue artikkeli