Kraniofaryngeooma

Eräs kallonpohjan hyvänlaatuinen kasvain.

Lue artikkeli

Kromosomi

Solun perimäaineksen yksikkö. Ihmisen jokaisessa solussa on 23 kromosomiparia eli yhteensä 46 kromosomia, joissa sijaitsevat kaikki 20 000–25 000 geeniä. Kunkin kromosomiparin toinen kromosomi on peräisin isältä, toinen äidiltä (vertaa Geeni).

Lue artikkeli

Krukenbergin tuumori

Ruoansulatuskanavan kasvaimen, erityisesti mahasyövän, lähettämä etäpesäke munasarjassa.

Lue artikkeli

Kryohoito

Jäädytyshoito, jota käytetään esimerkiksi kohdunkaulan syövän esiasteiden tai joskus ihon tyvisolusyövän eli basaliooman hoitona.

Lue artikkeli

Kuolleisuus

Mortaliteetti. Tiettyyn tautiin määräajassa (tavallisesti vuodessa) kuolleiden luku suhteutettuna väestön määrään. Käsitettä käytetään epidemiologisessa tutkimustyössä (vertaa Ilmaantuvuus).

Lue artikkeli

Kuratiivinen hoito

Parantava hoito. Leikkaus tai sädehoito on kuratiivinen, jos on todennäköistä, että kaikki kasvainkudos saadaan poistetuksi tai tuhotuksi. Rinnakkaiskäsite on palliatiivinen eli oireenmukainen hoito (vertaa Palliatiivinen hoito).

Lue artikkeli

Kuvantamismenetelmät

Eri tautien diagnostiikassa käytettyjä tutkimusmenetelmiä, joissa elimistä tai kehon eri alueista saadaan kuvia filmille tai tietokoneen päätteelle. Näitä kuvia tulkitsevat radiologian erikoislääkärit. Kuvantamismenetelmiä ovat mm. röntgentutkimukset, magneettikuvaukset, isotooppikartoitukset ja kaikututkimukset.

Lue artikkeli

Kondrosarkooma

Rustosyöpä. Rustosolukosta alkunsa saanut pahanlaatuinen kasvain.

Lue artikkeli

Kysta

Pintasolukon verhoama ontelomuodostuma, rakkula. Kysta voi olla pieni (esimerkiksi hampaan juuressa) tai se voi sisältää useita litroja nestettä (esimerkiksi munasarjassa).Osa kystoista on hyvänlaatuisia kasvaimia. Myös pahanlaatuisissa kasvaimissa voi olla kooltaan vaihtelevia kystamuodostumia.

Lue artikkeli