Syöpä-lehti L
Lymfooma
Joukko erilaisia imukudoksesta alkaneita, ennusteeltaan vaihtelevia pahanlaatuisia kasvaimia. Lymfoomien kaksi päätyyppiä ovat Hodgkinin lymfooma ja non-Hodgkin-lymfoomat (NHL). Non-Hodgkin-lymfoomat ovat joko B-solu- tai ja T-solulymfoomia. Lymfoomia esiintyy paitsi imusolmukkeissa myös monissa muissa elimissä (vertaa B-solu, T-solu).
Lue artikkeliLobulaarinen karsinooma
Rinnan rauhastiehyistä peräisin oleva syöpä. Toinen rintasyövän kahdesta päätyypistä, joka todetaan kudosleikkeen mikroskooppisessa tutkimuksessa.
Lue artikkeliLuokituslaparotomia
Vatsaontelon avausleikkaus (laparotomia), jonka tarkoituksena on todeta kasvaimen levinneisyys vatsaontelon alueella. Tutkimus on jäämässä pois käytöstä, kun kuvantamismenetelmät ovat kehittyneet.
Lue artikkeliLuuytimensiirto
Hoitomuoto, jossa annetaan potilaan omaa, aikaisemmin säilöön otettua tai luovuttajasta saatua luuydintä tavoitteena uudistaa luuytimen verisolutuotanto. Luuytimensiirtoa käytetään esimerkiksi leukemiassa (luovutettu ydin) ja imukudossyövässä (oma ydin) voimakkaan, luuytimen lamauttaneen lääke- tai sädehoidon jälkeen (vertaa Kantasolusiirto).
Lue artikkeliLentigo
Pieni, melaniinista tumma ihoalue. Muutos on yleensä hyvänlaatuinen, mutta lentigon pahanlaatuinen muoto (lentigo maligna) voi olla melanooman lähtökohta.
Lue artikkeliLeukemia
Pahanlaatuinen tauti, jolle on ominaista valkosolujen liikatuotanto ja epäkypsien valkosolumuotojen esiintyminen veressä, puhekielessä verisyöpä. Leukemian kaksi päätyyppiä ovat luuydin- eli myelooinen leukemia ja imusolu- eli lymfaattinen leukemia. Molemmat päätyypit esiintyvät joko akuuttina (mm. myeloblastinen ja lymfoblastinen leukemia) tai kroonisena muotona. Muita leukemiatyyppejä ovat mm. myelomonosytaarinen leukemia ja karvasoluleukemia.
Lue artikkeliLeukoplakia
Suuontelon tai ulkoisten sukuelinten limakalvon tarkkarajaisina vaaleina alueina ilmenevä muutos, jossa pintasolukko (epiteeli) on paksuntunut. Jos pintasolukossa on samalla rakennepoikkeavuuksia, leukoplakiaa pidetään syövän esiasteena.
Lue artikkeli