Multifokaalinen

Monipesäkkeinen. Kasvain on multifokaalinen, kun se esiintyy tietyssä elimessä monena erillisenä saarekkeena eikä – niin kuin tavallisesti– yhtenä laajenevana muodostumana.

Lue artikkeli

Musinoosi karsinooma

Karsinoomatyyppi, jossa esiintyy mikrokooppitutkimuksessa havaittavaa limaa kasvainsoluissa tai niiden ulkopuolella (vertaa Karsinooma).

Lue artikkeli

Mutaatio

Solun perimän (DNA:n, geenin) rakennemuutos, joka voi johtaa solun kuolemaan. Jos muuttunut geeni siirtyy solun jakautuessa tytärsoluihin, syntyy solukko, jossa on tuon muuttuneen geenin aiheuttama solun rakenteen tai toiminnan muutos. Syövän katsotaan kehittyvän eri syistä syntyneiden mutaatioiden seurauksena.

Lue artikkeli

Mutageeni

Aine, joka aiheuttaa mutaatioita (katso Mutaatio).

Lue artikkeli

Mycosis fungoides

Ihon harvinainen kasvaintauti, joka ilmenee useina kyhmymäisinä muodostumina. Mycosis fungoideson luonteeltaan lymfooma eli imukudossyöpä.

Lue artikkeli

Myelodysplastinen oireyhtymä

Monimuotoinen ryhmä luuytimen sairauksia, joille on alkuvaiheessa ominaista luuytimessä muodostuvien verisolujen vähyys, mutta joilla on taipumus muuttua myöhemmin akuutiksi leukemiaksi.

Lue artikkeli

Myelofibroosi

Sairaus, jossa luuytimen verta muodostava solukko ensin lisääntyy mutta korvautuu myöhemmin sidekudoksella. Myelofibroosi voi muuttua vuosien kuluttua leukemiaksi.

Lue artikkeli