Ruskuaispussikasvain

Munasarjan ja kiveksen kasvaintyyppi, joka erittää alfafetoproteiinia (AFP:tä). AFP:n pitoisuuden määritystä seerumista käytetään merkkiaineena ruskuaispussikasvainten diagnostiikassa ja potilaiden seurannassa.

Lue artikkeli

Rypäleraskaus

Mola hydatidosa. Alkuraskaudessa esiintyvä tilanne, jossa todetaan istukasta muodostuneita rakkuloita ja alkio puuttuu. Joskus rypäleraskaus johtaa istukkasyövän syntyyn.

Lue artikkeli

Radon

Radioaktiivinen kaasu, jota syntyy maaperän uraanin hajotessa. Radon hajoaa myös itse radioaktiivisiksi aineiksi, joille altistuminen voi suurentaa keuhkosyövän vaaraa. Tämän takia asuntoilman sallitulle radonpitoisuudelle on säädetty yläraja.

Lue artikkeli

Rekonstruktio

Korjaus, ennallistaminen. Esimerkiksi rintaleikkauksessa tai sen jälkeen voidaan tehdä rekonstruktio- eli korjausleikkaus, jossa rinnan muotoja koko pyritään palauttamaan mahdollisimman lähelle vastakkaista tervettä rintaa.

Lue artikkeli

Remissio

Potilaan tilan koheneminen ja taudin aiheuttamien oireiden ja löydösten lievittyminen. Remissio on usein tilapäinen, mutta voi jäädä pysyväksi (vertaa Hoitovaste).

Lue artikkeli

Resektio

Leikkaus, jossa elimen osa poistetaan (keuhkoresektio, maharesektio jne.).

Lue artikkeli