TURP

Transurethral resection of the prostate, eturauhasen höyläysleikkaus. Virtsaputken kautta tehtävä leikkaus, jossa eturauhaskudosta poistetaan pieninä lastuina erityisellä instrumentilla. Tavoitteena on helpottaa virtsantuloa. TURP tehdään tavallisesti eturauhasen hyvänlaatuisen taudin oireiden helpottamiseksi, mutta joskus höyläyslastuista löytyy mikroskooppitutkimuksessa yllättäen syöpäkudosta.

Lue artikkeli

Tuumori

Yleisnimitys kudosmuutokselle, joka ilmenee kyhmynä, sormin tunnettavana kasvainmaisena muodostumana. Periaatteessa tuumori on mikä tahansa patti (tulehdus, rakkula jne.), mutta käytännössä se tarkoittaa useimmiten samaa kuin kasvain, joka voi olla hyvän- tai pahanlaatuinen.

Lue artikkeli

Tymooma

Kateenkorvan kasvain, joka sijaitsee välikarsinassa rintalastan takana.

Lue artikkeli

Tyvisolusyöpä

Basaliooma, basaalisolukarsinooma, carcinoma basocellulare. Ihon pintakerroksen (orvaskeden) tyvisolukosta alkunsa saanut yleinen pahanlaatuinen kasvain, joka lähettää etäpesäkkeitä vain harvoin.

Lue artikkeli

Tähystys

Kehonontelon (keuhkopussinontelon tai vatsakalvonontelon) tai ontelomaisen elimen (mm. keuhkoputken, mahan, suolen, virtsarakon ja kohtuontelon) silmämääräinen tutkiminen ohuen putken ja siinä olevan optisen laitteen avulla. Tähystykset ovat tärkeä osa syövändiagnostiikkaa, ja niiden yhteydessä otetaan usein koepaloja ja solunäytteittä.

Lue artikkeli

Tähystyskirurgia

Kehononteloiden (keuhkopussinontelon tai vatsakalvonontelon) tai onteloelinten (mm. mahan, suolen, virtsarakon, kohdun) tähystyksen yhteydessä tehtäviä kirurgisia toimenpiteitä (esimerkiksi koepalanotto, polyypin poisto, eturauhasen höyläysleikkaus, virtsarakon syövänleikkaus). Vatsaontelon tähystysleikkaus (laparoskooppinen kirurgia) on yleistynyt myös vatsaontelon elinten syövän hoitomenetelmänä.

Lue artikkeli