Käytännön järjestelyt kuoleman jälkeen

Mikäli kuollut oli kotihoidossa, on soitettava päivystävälle kotisairaanhoitajalle. Hoitaja tulee kotiin avustamaan tarvittavissa toimissa ja kutsuu paikalle lääkärin toteamaan kuoleman. Lääkärin käynnillä ei ole kiire, vaan hän voi tulla paikalle vielä kuolemaa seuraavana aamuna.
Poliisia ja ambulanssia ei tarvitse kutsua. Huolto- tai talonmiestä voi pyytää laskemaan Suomen lipun puolitankoon. Vainaja voidaan kuljettaa ruumisautolla pois heti lääkärin käytyä, mutta kiirettä ei ole, vaan hän voi olla kotona yön yli.

Terveyskeskuksessa, sairaalassa tai saattohoitokodissa kutsutaan läheiset paikalle, kun potilaan tila alkaa heiketä. Kuoleman jälkeen omaiset voivat jättää hyvästit vainajalle rauhassa ennen kuin hänet siirretään pois.
Hoitava lääkäri kirjoittaa hautausluvan ja kuolintodistuksen. Tämän jälkeen kotisairaanhoito, terveyskeskus, sairaala tai saattohoitokoti toimittaa kuolintodistuksen Väestörekisterikeskukseen, mistä tieto välitetään useimmille viranomaisille.

Saattohoitopotilaille ei tehdä ruumiinavausta, koska kuolinsyy on yleensä selvä. Ainoastaan ammattitautitapauksissa tulee tehdä oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus.

Läheiset voivat hoitaa hautausjärjestelyt itsenäisesti tai hautaustoimiston tai seurakunnan kanssa.


Aiheeseen liittyviä sisältöjä

Kuoleman lähestyessä

Kuolema pelottaa niin sairastunutta itseään kuin läheisiä. Joskus kuolema kuitenkin vapauttaa, kun kipu ja sairaus päättyvät.

Lue artikkeli

Läheisten suru

Läheisen kuolemaa seuraava suru on pitkä ja monivaiheinen

Lue artikkeli

Palliatiivinen hoito ja saattohoito

Palliatiivisen hoidon päämäärä on helpottaa oireita ja parantaa sairastuneen elämänlaatua.

Lue artikkeli