Etäliikunta ja -rentoutus
Liikunta edistää syövästä kuntoutumista ja hoidoista toipumista. Se vähentää hoitojen haittoja ja lisää arjen hyvinvointia. Rentoutuminen rauhoittaa kehoa ja mieltä. Tule mukaan ohjatuille tunneillemme!
Kevään etäliikunta ja -rentoutus 20.1.–10.4.2025
Etäluento liikunnasta
Luennolla ”Jos liikunta olisi lääke, sitä määrättäisiin kaikille – myös syöpään sairastuneille” kuulet tutkimustietoa siitä, millainen merkitys liikunnalla on syövän ennaltaehkäisyssä, syöpähoitojen aikana ja hoitojen jälkeisessä kuntoutumisessa. Luennon päätteeksi kuulet, millaisia liikuntapalveluita Syöpäjärjestöt tarjoavat kevätkaudella.
Luennoitsijana toimii syöpätautien erikoislääkäri Heidi Penttinen, joka on tehnyt tutkimusta liikunnan vaikutuksista syöpään sairastuneelle.
Luento järjestetään Teams-yhteydellä maanantaina 13.1.2025 klo 16–17. Ilmoittaudu etäluennolle 12.1.2025 mennessä tästä linkistä tai soita numeroon 03 2499 200. Luennon järjestää Pirkanmaan Syöpäyhdistys
Etäliikunnan ja -rentoutuksen kevätkauden alustava aikataulu ja ohjelma
Kevään etäliikunta ja -rentoutuskausi alkaa 20.1.2025. Tarjolla on monipuolista, maksutonta ja ohjattua etäliikuntaa syöpää sairastaville ja heidän läheisilleen. Tuokiot ovat maksuttomia. Osallistuminen ei vaadi tietyn yhdistyksen jäsenyyttä, voit osallistua minkä tahansa yhdistyksen järjestämälle tunnille.
Maanantaisin
Lymfajumppa klo 17-17.30
Lymfajumpan tarkoituksena on aktivoida kehon imunestekiertoa lempein, toistuvin liikkein. Tunnilla painotetaan vaihdellen ylä- ja alavartaloa, ja kaikki liikkeet on mahdollista toteuttaa kehonpainolla joko istuen tai seisten. Syvän imusuoniston aktivoimiseksi myös hengityksen tehostaminen erilaisin harjoittein on erityisen tärkeää. Lymfajumppa sopii erityisesti sinulle, jolla on syöpähoitojen tai leikkaushoidon myötä aiheutuneesta imunestekierron häiriöstä johtuvaa lymfaturvotusta. Lymfajumppaa ohjaa fysioterapeutti ja lymfaterapeutti Lotta Tuppuri.
Syke ja voima klo 18-18.30
Syke ja voima -tunnille ovat tervetulleita kaiken tasoiset ja ikäiset kuntoilijat. Tunnilla tehdään sykettä nostattavia yksinkertaisia liikkeitä sekä kevyitä voimaharjoitteita, joilla pyritään kohottamaan lihaskuntoa ja tukemaan tasapainoa. Liikkeet ovat varioitavissa kevyemmiksi tai raskaammiksi kuntosi mukaan. 30 minuutin tunnilla käytetään kaikki aika tehokkaasti hyödyksi. Kaikki liikkeet tehdään kehonpainolla, mutta halutessasi voit varata lisäpainoksi käsipainot, kahvakuulan tai täytetyn vesipullon lähettyville, mikäli kaipaat enemmän haastetta. Tarvitset tunnille jumppamaton ja tuolin, sillä liikkeitä tehdään niin seisten, istuen kuin lattiatasossakin. Syke ja voima -tuntia ohjaa fysioterapeutti ja lymfaterapeutti Lotta Tuppuri.
Tiistaisin
FasciaMethod klo 19-19.45
FasciaMethod-kehonhuoltotunti on matalan kynnyksen tunti, johon on kaiken kuntoisten liikkujien on helppo osallistua. Tarvitset tunnille mukaan vain jumppamaton ja vesipullon. FasciaMethod-tunnilla tehdään koko keholle kuntouttavasta näkökulmasta liikkuvuusharjoitteita, kehonhallinnanharjoitteita ja tasapainoharjoitteita, sekä täsmävenytyksiä kireille lihaksille. Liikkeitä voi soveltaa tarpeen mukaan tuolilla istuen tai seinään tukeutuen. Tunnit ohjaa fysioterapeutti, lymfaterapeutti ja osteopaatti Minna Karvinen.
Keskiviikkoisin
Lihasvoimaharjoittelu klo 17-17.45
Lihaskuntoa vahvistava tunti klo 17–17.45 (Vko 42 ei tuntia) Lihaskuntoa vahvistavilla tunneilla keskitytään monipuolisesti eri lihasryhmien harjoittamiseen. Ohjatut harjoittelut alkavat lämmittelyllä, jossa hyödynnetään keppiä (mopinvarsi, kävelysauva tai muu vastaava käy hyvin), jonka jälkeen siirrytään voimaharjoitteluosuuteen. Voimaharjoittelussa voit varata lähellesi tuolin, jumppamaton ja jonkinlaisen painon (käsipaino, kahvakuula, vedellä täytetty pullo tms.). Liikkeistä opastetaan aina erilaisia versioita, joista voit valita kuntotasosi mukaan itsellesi sopivan. Tuntien suunnittelusta vastaa syöpää sairastavien ohjaamiseen perehtynyt fysioterapeutti Martti Rajala. Tunnit ohjaa fysioterapeuttiopiskelija Hilla Lahdensuu.
Rentoutus, joka toinen viikko klo 17-18
Syöpää sairastaville ja heidän läheisilleen tarkoitetussa etärentoutuksessa ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, kliininen hypnoterapeutti ja rentoutusvalmentaja Mervi Kaartoaho ohjaa lempeän rentoutusharjoituksen, joka rauhoittaa kehoa ja mieltä.
Jooga klo 18.30-19.45
Keskeistä ovat hengitys, hellittäminen ja rentoutuminen, oman kehon kuuntelu ja mielen hiljentäminen. Sanna Kullbergin ohjaama jooga on lempeää ja sopii hyvin aloittelijoille. Tarvikkeet: Halutessasi tyyny ja viltti loppurentoutusta varten.
Torstaisin
Pilates klo 18-19
Tuokio sisältää alkulämmittelyn, dynaamisia venytyksiä, tasapainoharjoituksia, yinjooga-venytyksiä ja lihaksia vahvistavia toiminnallisia liikkeitä. Tuntien tavoite on nostaa ja tasapainottaa kehon ja mielen energiatasoja.Tunnin jälkeen koet itsesi virkeämmäksi ja elastisemmaksi.
Tunnit ohjaa Pilates-ohjaaja Ritva Kuha.
Tallenteet – liiku ohjatusti milloin vain
Ohjattujen tuokioiden lisäksi voit liikkua liikuntatallenteidemme avulla milloin vain aikatauluusi sopii. Hyödynnä liikkumisessa lihaskunto- ja rentoutustallenteitamme.
Lihaskunto- ja rentoutustallenteita Lounais-Suomen syöpäyhdistyksen YouTube-kanavalla
Lihasvoimaharjoitukset on toteutettu yhteistyössä Turun AMK:n opiskelijoiden kanssa.
Svenskspråkiga motionspass finns till ditt förfogande på nätet på BotniaCancer YouTube-kanal. Motionspassen har olika teman, bland annat Core, rörlighet och yoga. Motionspassen lämpar sig för cancerpatienter i vårdens olika skeden.
Etäliikuntaa ovat olleet järjestämässä: Kymenlaakson Syöpäyhdistys, Lounais-Suomen Syöpäyhdistys, Pirkanmaan Syöpäyhdistys, Pohjanmaan Syöpäyhdistys, Satakunnan Syöpäyhdistys, Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry, Colores – Suomen Suolistosyöpäyhdistys ja Syöpäjärjestöt.
Vinkkejä liikkumiseen fysioterapeutti Marianne Himbergiltä.
Katso kaikki videot Syöpäjärjestöjen YouTube-kanavalla
Kroonista non-Hodgkinin lymfoomaa sairastavan Reijo Rantalan kokemukset.
Syöpää sairastavan liikunta
Liikunta vähentää syöpähoitojen haittoja, hoitoihin liittyvää väsymystä ja painonnousua sekä parantaa fyysistä kuntoa sekä elämänlaatua.
Lue artikkeliRajoitukset liikkumiseen
Joskus syöpää sairastavalla voi olla rajoituksia, jotka vaikuttavat liikkumiseen.
Lue artikkeliKuntoutus julkisessa terveydenhuollossa
Voit saada kuntoutusta julkisen terveydenhuollon puolella, jos sairautesi ja sen hoidot ovat vaikuttaneet työ- ja toimintakykyysi ja arjessa selviytymiseen.
Lue artikkeliLue lisää aiheesta
Liikunta on tärkeää myös syöpähoitojen aikana
Etäliikuntaan voi osallistua missä vain. On tärkeää, että syöpään sairastunut harrastaa liikuntaa ja liikkuu monipuolisesti jo heti diagnoosin saatuaan.
Lue artikkeliLiikunta palautti ilon ja voimat
Teki tiukkaa palata sairauden jälkeen kuntosalille, kun voimat olivat olemattomat. Mutta sitkeä liikkuminen palautti Reijo Rantalan työkunnon ja toi mahtavan fiiliksen.
Lue artikkeliAina on hyvä sää pyöräillä
Pohjois-Suomen Syöpäyhdistyksen toiminnanjohtaja Seppo Rajaniemi on sananmukaisesti liikkuva ihminen. Hänen hyvä hetkensä liittyy usein liikuntaan ja erityisesti pyöräilyyn.
Lue artikkeli