Rajoitukset liikkumiseen
Liikunta on hyväksi syöpää sairastavalla. Joskus sairauteen tai hoitoon liittyy asioita, jotka täytyy ottaa huomioon sopivaa liikuntamuotoa valitessa.
Milloin on syytä välttää tietynlaista liikuntaa
Joissakin tilanteissa sinun on oltava erityisen varovainen
Heikko vastustuskyky
Jos vastustuskykysi on hoitojen vuoksi alhainen, sinun pitää välttää liikuntapaikkoja, joissa infektiot leviävät helposti. Tällaisia ovat esimerkiksi kuntosalit, ryhmäliikunta ja uimahallit. Kysy hoitohenkilökunnalta, milloin on turvallista mennä kuntosalille tai uimahalliin. Tässä tilanteessa esimerkiksi etäliikunta, jota voit tehdä kotona on hyvä vaihtoehto, samoin liikkuminen ulkoilmassa.
Syöpäleikkausten jälkeen
Joidenkin leikkausten jälkeen saatat joutua odottamaan jonkin aikaa, ennen kuin voit harrastaa liikuntaa entiseen tapaan. Kysy hoitohenkilökunnalta, millaista liikuntaa ja milloin voit harrastaa.
Luihin vaikuttava syöpä
Jos sinulla on luustoosi vaikuttava syöpä, sinulla voi olla suurentunut riski saada murtuma. Sinun on vältettävä rasittamasta liikaa luita. Voit kokeilla uintia tai vedessä liikkumista. Vesi tukee kehon painoasi, jolloin luusto ei rasitu. Joogan tyyppinen liikunta on yleensä turvallista kaikille.
Perifeerinen neuropatia
Jos käsiesi ja jalkojesi tuntoaisti heikkenee tai tunnet puutumista tai pistelyä, voit sairastaa perifeeristä neuropatiaa. Näitä oireista kannattaa kertoa hoitavalle lääkärille, koska ne voivat johtua syöpähoidoista ja saattaa olla mahdollista vähentää oireita vaihtamalla lääkettä tai sen annostusta. Perifeeriseen neuropatiaan voi liittyä myös lihasheikkoutta ja tasapainohäiriöitä. Oireet voivat olla ohimeneviä tai jäädä pysyviksi. Jos sinulla on tällaisia oireita, kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa, millainen liikunta sopisi sinulle parhaiten. Voi olla parempi polkea vaikka kuntopyörää kuin harrastaa liikuntaa, jossa painosi on kehosi varassa.
Sinua voi myös kiinnostaa:
Etäliikunta
Syöpäjärjestöt järjestää etäliikuntaa verkossa. Osa liikuntatuokioista on nauhoitettu ja niiden avulla voi liikkua milloin tahansa.
Lue artikkeliSyöpää sairastavan liikunta
Liikunta vähentää syöpähoitojen haittoja, hoitoihin liittyvää väsymystä ja painonnousua sekä parantaa fyysistä kuntoa sekä elämänlaatua.
Lue artikkeliItsestä huolehtiminen
Säännöllinen vuorokausirytmi ja ruokarytmi sekä liikunta ovat kiinteästi yhteydessä myös mielenhyvinvointiin. Arkirutiineista huolehtiminen on osa itsestä huolehtimista.
Lue artikkeli