Miten selviän tästä?
Voimakkaimmat tunteet laimenevat ajan myötä usein pikkuhiljaa ja sopeutuminen muuttuu yhä enemmän omaksi sisäiseksi työskentelyksi. Tällöin sinulla on enemmän aikaa kohdata syövän mukana tuomia monenlaisia muutoksia.
Mikä voisi auttaa?
On tärkeää saada riittävästi tilaa omien kokemusten käsittelyyn sekä surulle, joka voi olla läsnä oleva tunne elämääsi kohdentuvien unelmiesi tai tavoitteidesi luopumisen käsittelyyn. Käyt ehkä läpi omaa identiteettiäsi ja arvojasi, sitä mitä muutokset ja menetykset merkitsevät ja miten ne muuttavat elämääsi.
Keskittymistä vaativat asiat voivat tuntua hankalilta, asioiden aloittaminen työläämmältä ja saatat ehkä ärsyyntyä tavallista herkemmin.
Käytätkö paljon aikaa tulevaisuuden murehtimiseen? Ajatuksesi siitä, mitä voi tapahtua, eivät välttämättä perustu varmennettuihin tietoihin. Nämä uskomuksesi altistavat sinut negatiivisuudelle ja asioiden liioittelulle. Keskittymällä siihen, mitä juuri nyt tapahtuu, olet avoimempi tiedostamaan sinulle tällä hetkellä arvokkaita ja merkityksellisiä asioita sekä hyödyntämään voimavarojasi juuri niihin asioihin.
Tunteiden kohtaaminen
Tunteet toimivat tärkeinä oppaina, jotka auttavat sinua toimimaan tilanteen vaatimalla tavalla. Näin on myös silloin, kun olet saanut syöpädiagnoosin ja koet tunteita, joita et ole ehkä koskaan aiemmin kohdannut niin voimakkaina. Sairauden aikana ei ole oikeaa tai väärää tapaa tuntea. On hyvin todennäköistä se, että muut sairastuneet tuntevat samalla tavoin kuin sinä.
Voimakkaan tunteen vallassa sinun voi olla vaikeaa erottaa tosiasiat ja tunne saattaa yllyttää sinua toimimaan nopeasti pysähtymättä tosiasioihin tai kiinnittämällä huomiosi vain mahdollisiin uhkiin.
Tunnistatko seuraavista itsellesi tuttuja ajatusmalleja?
”Jos annan tunteiden tulla, en jaksa taistella sairautta vastaan”
”Minun ei pitäisi reagoida näin voimakkaasti. On tärkeää, että en huolestuta läheisiäni omilla tunteillani.”
”On ehkä helpompaa, jos en puhuisi sairaudestani kenellekään. En halua, että muut huolestuvat.”
”Varaudun pahimpaan niin en pety”
”Pelon ja ahdistuksen salliminen ja kohtaaminen olisi sama kuin se, että hyväksyn syövän. Minun on taisteltava antamatta periksi.”
Haluaisit ehkä työntää tunteet kokonaan pois, koska niiden kohtaaminen voi tuntua pelottavalta. Tunteiden kohtaaminen ja näyttäminen voi olla myös noloa tai merkki heikkoudesta. Voisi tuntua helpommalta olla puhumatta asiasta kenellekään. Joskus asian pitäminen vain omana tietona voisi tuntua turvallisimmalta selviytymiskeinolta. Tunteiden välttely voi hidastaa sopeutumista ja lopulta jopa voimistaa ahdistuneisuutta ja pelokkuutta.
Positiivisuuden mantra
Saatat kuulla muiden hyvää tarkoittavia kannustuksia ”ajatella asiat positiivisen kautta”, voi tuntua mitätöinniltä. Sosiaalisissa suhteissa viriävä positiivisuuden odotus voi sen sijaan vahvistaa ahdistustasi ja tuntua kohtuuttomalta taakalta. Kokemus siitä, että pelon tai ahdistuksen tunne johtuvat ”huonosta asenteesta” tuntuvat mitätöivältä ja saatat alkaa syyllistää itseäsi näistä tunteista. Siihen ei ole tarvetta, opettele olemaan tietoinen itsesi syyllistämisestä.
A Tunteiden tietoinen kohtaaminen
Ole tietoinen tunteestasi, pysähdy kysymään itseltäsi ”mikä tämä tunne on sen sijaan, että välttelet tunnetta. Vain tiedostamalla tunteesi, voit vaikuttaa siihen. Katso tunnettasi kuin etäältä ilman tuomitsemista.
- Tunnista, millaisia ajatuksia tunteeseen liittyy?
- Kiinnitä huomiota siihen, miten tunne tuntuu kehossasi, fyysiset reaktiosi.
- Tarkista tosiasiat, mitä todellisuudessa tiedät asiasta, mikä on kuvitelmaasi.
- Arvioi, vastaako tunteesi ja tunteen voimakkuus tosiasioita.
- Arvioi muita mahdollisia näkökulmia ja tee tietoisia valintoja siitä, mihin tässä kohtaa on tärkeää kiinnittää huomioita?
- Harjoittele ajatuksesta irti päästämistä, ikään kuin katsoisit niitä liukuhihnalla. Ajatukset tulevat ja menevät. Harjoittelu saattaa tuntua aluksi vaikealta, mutta sinun on mahdollista kehittyä.
B Toimi vasten tunnetta
Toisinaan voimakas pelko, suru tai viha ei auta tai tue toipumistasi tai selviytymistäsi ja estää merkityksellisten asioiden tekemistä.
Voit harjoitella toimimaan päinvastoin mitä tunteesi sanoo. Tunteen vastaisen toiminnan tarkoituksena on mennä kohti sitä, mitä pelkäät, lähestyä pelkoa sen pakoon juoksemisen sijaan. Hengitykseen kiinnittyminen voi olla tärkeä keino auttaa kehoa säätelemään nopeaa sydämenlyöntiä. Voit asettaa myös käden hellävaraisesti rinnallesi ja vatsallesi hengityksen ajaksi.
Arjessa on kohtia, joissa voit tietoisesti herätellä päinvastaisia tunteita pelon, vihan tai surun sijaan. Tapaa ystävä, laula, katso komediaa, lähde liikkumaan. Mitä tahansa teetkin, pyri antamaan tekemiseesi koko huomiosi.
Lue lisää tunteista
Suru
Kenenkään ei ole helppoa hyväksyä sairauttaan ja useimmat kokevat alakuloa sairauteen liittyvästä luopumisesta, tulevaisuuden haaveiden menettämisestä tai kokemuksesta vaikuttaa itse omaan elämään.
Lue artikkeliViha
Syöpä voi tuoda mukanaan kokemuksen elämän rajallisuudesta ja tietoisuuden siitä, että elämä ei kulje eteenpäin odottamallasi tavalla. Se herättää ymmärrettävästi turhautumista ja vihaa.
Lue artikkeliSairastuminen on kriisi
Jokainen ihminen kokee sairastumisen omalla tavallaan. Syöpään sairastuminen aiheuttaa kuitenkin sairastuneelle usein psyykkisen kriisin.
Lue artikkeliTarvitsetko tukea?
Aiheeseen liittyviä sisältöjä
Älä pakene huonoja uutisia pulloon
Vakavan sairastumisen aiheuttamaa ahdistusta yritetään toisinaan lievittää päihteillä. A-klinikan toimitusjohtaja ja päihdelääketieteen työelämäprofessori Kaarlo Simojoki muistuttaa, miksei se kannata.
Lue artikkeliAsenne ratkaisee
Syövät ovat yleisesti ottaen harvinaisia alle 35-vuotiailla, mutta silti joka vuosi noin 80 nuorta eli 15–19-vuotiasta sairastuu syöpään. Yksi heistä on Nea Huttunen, jolla todettiin hodgkinin lymfooma 17-vuotiaana joulukuussa 2016.
Lue artikkeliPidä mieliala korkealla
Haimasyövästä toipunut Jussi Virtanen kannustaa kohtalotovereitaan pitämään mielialan korkealla. Murehtia ei kannata, sillä se ei auta ketään.
Lue artikkeli