Pelko, ahdistus ja stressi
Odottamaton diagnoosi, joka murtaa unelmasi mukavasta, ennustettavasta elämä, voi herättää pelkoa ja haavoittuvuutta. Sairastumiseen liittyy useita voimakkaita tunteita. Voit olla ahdistunut. Olet ehkä myös surullinen tai vihainen.
Ahdistuksen tunne valmistaa epävarman tulevaisuuden kohtaamiseen
Odottamaton diagnoosi, joka murtaa unelmasi mukavasta, ennustettavasta elämä, voi herättää pelkoa ja haavoittuvuutta. Vaaran ja epävarmuuden edessä aivot alkavat luoda tarinoita yrittääkseen selittää tilanteen ja palauttaa ennustettavuuden ja hallinnan tunteen. On tärkeää tiedostaa, että ajatuksesi tulevasta eivät ole tosiasia tai todellisuus tulevasta. Ahdistuksen tunne taas valmistaa sinua epävarman tulevaisuuden kohtaamiseen, asioihin, jotka saattaisivat tapahtua. Ahdistuneella on taipumus tehdä olettamuksia, jotka luovat tulevaisuuteen liittyviä uhkakuvia.
Kohtaamalla pelon tunteesi autat itseäsi
Pelkoon voi liittyä ahdistuneisuutta ja pitkittynyt stressitila. Pelko on tärkeä tunne, ja sen tarkoitus on varoittaa meitä vaarasta. Syöpään sairastuessa pelko liittyy usein menetyksen pelkoon suhteessa elämään ja läheisiin ihmissuhteisiin. Saatat ajatella, että olemalla jatkuvasti ylihuolehtiva ja jopa ahdistunut, voit välttää pahojen asioiden tapahtuvan. Tunteet saattavat estää sinua tekemästä asioita, jotka ovat sinulle mielekkäitä ja tärkeitä toipumisesi kannalta.
Syöpään sairastuessasi pelon tunne on kovin ymmärrettävää. Se aktivoi kehossa stressitilan kuin valmistautuen uhkaavilta asioilta suojautumiseen. Tilanne saattaa muuttua noidankehäksi, jossa ahdistavat ajatukset ja pelko ylläpitävät tätä stressitilaa. Mitä enemmän koet ahdistusta, sen useampiin asioihin pelkosi kohdistuvat ja mitä pelokkaampi ja ahdistuneempi olet, sitä voimakkaammin stressitilasi on läsnä kehossasi. Tämän noidankehän pysäyttäminen on mahdollista tietoisuutta lisäämällä. Kohtaamalla pelon tunteesi autat itseäsi suojelemaan ja puolustamaan itseäsi. Katsomalla pelkoasi silmiin, olet valmiimpi tekemään tietoisempia päätöksiä.
Unettomuus
Noin 80 % syöpään sairastaneista kokee unettomuutta hoitojen aikana. Unettomuuden syynä voi olla esimerkiksi lääkkeet, stressi, ahdistus. Keskellä yötä ajatukset tuntuvat usein uhkaavimmilta. On hyvä muistuttaa itseä, että aamulla ajatukset näyttävät päivänvalossa usein kovin erilaisilta. Vaikka unentulo viivästyy, pyri välttämään unentuloon liittyvää stressiä.
Lue lisää aiheesta
Miten selviän tästä?
Voimakkaimmat tunteet laimenevat ajan myötä pikkuhiljaa ja sopeutuminen muuttuu yhä enemmän omaksi sisäiseksi työskentelyksi.
Lue artikkeliSuru
Kenenkään ei ole helppoa hyväksyä sairauttaan ja useimmat kokevat alakuloa sairauteen liittyvästä luopumisesta, tulevaisuuden haaveiden menettämisestä tai kokemuksesta vaikuttaa itse omaan elämään.
Lue artikkeliViha
Syöpä voi tuoda mukanaan kokemuksen elämän rajallisuudesta ja tietoisuuden siitä, että elämä ei kulje eteenpäin odottamallasi tavalla. Se herättää ymmärrettävästi turhautumista ja vihaa.
Lue artikkeli