Suru
Kenenkään ei ole helppoa hyväksyä sairauttaan ja useimmat kokevat alakuloa sairauteen liittyvästä luopumisesta, tulevaisuuden haaveiden menettämisestä tai kokemuksesta vaikuttaa itse omaan elämään.
Jos koet surua juuri nyt, et ole yksin
Kenenkään ei ole helppoa hyväksyä sairauttaan ja useimmat kokevat alakuloa sairauteen liittyvästä luopumisesta, tulevaisuuden haaveiden menettämisestä tai kokemuksesta vaikuttaa itse omaan elämään. Voimakas suru on vahva ja voimakas tunne, ja siksi sitä on toisinaan vaikeaa kohdata. Saatat ajatella, että et ehkä koskaan olisi enää onnellinen. Surua voi tunnustella ja tutkia (kohta A) tavoin, mikä auttaa sinua kohtaamaan tunnetta. Surun tunnetta ei ole aina helppoa tavoittaa. Sen esteenä voi olla vihan tunne. Suruun voi liittyä hylkäämisen, tuskan, yksinjäämisen, irrallaan olemisen ja murskatuksi tulemisen kokemuksia. Suru voi tuntua myös kehollisena kokemuksina raskautena, hitautena, itkuisuutena, lamaantumisena. Suhteesi itseen saattaa olla negatiivinen ja saatat ajatella, että olet ansainnut sen, mitä nyt on tapahtunut. Nämä ajatukset usein vain lisäävät alakuloista oloasi.
Vaikka ilon hetket ovat juuri nyt piilossa, elämään kuuluu sekä surun että ilon hetkiä. Tasapainon löytäminen surun kieltämisen ja surun valtaamisen välillä. Surua ei tarvitse mitätöidä, mutta voit pysähtyä miettimään, kaventaako suru näkökulmiasi ja jättää positiiviset asiat huomioimatta.
Tasapainoileminen näiden välillä ei ole helppoa. Siitä huolimatta sinulla on mahdollisuus yrittää tehdä muutoksia tasapainon löytämiseksi.
Voit opetella sanomaan lempeästi itsellesi
Selviydyn kyllä, vaikka nyt pelkään.
Suruni on ymmärrettävää ja on kovin epätodennäköistä, että olisin aina näin surullinen.
Voin tehdä parhaani kiinnittääkseni huomioita elämän positiivisiin asioihin surun kohtaamisen lisäksi.
Lue lisää tunteista
Pelko ja ahdistus
Odottamaton diagnoosi, joka murtaa unelmasi mukavasta, ennustettavasta elämä, voi herättää pelkoa ja haavoittuvuutta.
Lue artikkeliViha
Syöpä voi tuoda mukanaan kokemuksen elämän rajallisuudesta ja tietoisuuden siitä, että elämä ei kulje eteenpäin odottamallasi tavalla. Se herättää ymmärrettävästi turhautumista ja vihaa.
Lue artikkeliSairastuminen on kriisi
Jokainen ihminen kokee sairastumisen omalla tavallaan. Syöpään sairastuminen aiheuttaa kuitenkin sairastuneelle usein psyykkisen kriisin.
Lue artikkeliAiheeseen liittyviä sisältöjä
Älä pakene huonoja uutisia pulloon
Vakavan sairastumisen aiheuttamaa ahdistusta yritetään toisinaan lievittää päihteillä. A-klinikan toimitusjohtaja ja päihdelääketieteen työelämäprofessori Kaarlo Simojoki muistuttaa, miksei se kannata.
Lue artikkeliAsenne ratkaisee
Syövät ovat yleisesti ottaen harvinaisia alle 35-vuotiailla, mutta silti joka vuosi noin 80 nuorta eli 15–19-vuotiasta sairastuu syöpään. Yksi heistä on Nea Huttunen, jolla todettiin hodgkinin lymfooma 17-vuotiaana joulukuussa 2016.
Lue artikkeliPidä mieliala korkealla
Haimasyövästä toipunut Jussi Virtanen kannustaa kohtalotovereitaan pitämään mielialan korkealla. Murehtia ei kannata, sillä se ei auta ketään.
Lue artikkeli