Kaipaatko tukea kehon ja mielen toipumiseen hoitojen jälkeen?
Ystävät ja perhe saattavat ajatella, että nyt syöpä on ohi ja onnitellaan elämästä syövän jälkeen. Omat tunteet ovat kuitenkin vielä sekavat ja kehossa tunnistaa hoidon vaikutukset. Syöpäjärjestöjen uusi etäkurssi suunniteltiin helpottamaan ja auttamaan tuossa hetkessä olevia potilaita.
Hoitojen jälkeen paluu normaaliin ei aina käy käden käänteessä. Sairaanhoitajat Satu Forsström (kuvassa oikealla) ja Tiina Huhtanen ohjasivat syövän kokeneille verkkokurssin, jossa osallistujia autettiin löytämään tapoja hyvinvoinnin edistämiseksi omassa arjessa.
Forsström ja Huhtanen ovat potilaita kohdatessaan huomanneet, että hoitojen jälkeen kaivataan edelleen tietoa siitä, mistä saa tukea ja vertaistukea. Kuntoutuksenkin on vielä jatkuttava.
”Toipuminen ei lopu siihen päivään kun hoidot tai lääkkeet lopetetaan. Vaan päinvastoin moni potilas on aika yksin sen jälkeen. Kuntoutusta pitäisi jatkaa joskus jopa vuosia”, kertoo Tiina Huhtanen.
Kurssin sisältö suunniteltiin yhdessä syöpään sairastuneiden ja Syöpäjärjestöjen ammattilaisten kanssa. Syöpään sairastuneet toivoivat erityisesti mielen hyvinvoinnin, liikunnan, ravitsemuksen sekä unen ja palautumisen teemoja.
Ensimmäisen kurssin kokemukset
Terveyttä ja hyvinvointia edistävä etäkurssi oli lajissaan ensimmäinen.
”Tämä ensimmäinen oli pilottikurssi, josta saadut palautteet ja kokemukset kirjasimme ja niiden pohjalta kehitämme kurssia.”
Kurssin aikana osallistujat ja ohjaajat tapasivat seitsemän kertaa ja kurssin loputtua vielä kerran seurantatapaamisessa.
Kurssille osallistui kahdeksan paikallisen syövän kokenutta rintasyöpäpotilasta.
Kurssi on kuitenkin tarkoitettu kaikille syövän sairastaneille.
”Tällä kertaa oli sattumaa, että hakijoista valikoituivat mukaan rintasyövän sairastaneet. Sen sijaan kokemuksemme mukaan on hyvä, että kaikilla oli paikallinen syöpä”, Satu Forsström sanoo.
Forsströmin mukaan saattaa olla tarpeen, että tällaisia vertaistukeen nojaavia kursseja on erikseen paikallisen syövän kokeneille ja erikseen levinnyttä syöpää sairastaville.
”Kurssi kautta osallistujat antavat samalla vertaistukea toisilleen ja hyvä, että kaikilla osallistujilla on samankaltainen tilanne”, Forsström kertoo.
”Jos kurssilla olisi sekä syövästä selviytyneitä että levinnyttä syöpää sairastavia, heidän kokemuksensa ja tilanteensa ovat hyvin erilaisia. Henkisestikin heidän tilanteensä on erilainen.”
Terveyden edistämisen teemat ovat tärkeitä sekä syövästä parantuneelle että parantumatonta syöpää sairastavalle, mutta mielen tasolla potilaiden erilainen tilanne kuormittaa heitä eritavalla.
”Molempien kanssa on tärkeää pohtia, miten omaa terveyttä ja hyvinvointia voi itse edistää.”
Pienin askelein eteenpäin
Kurssille haluttiin rohkaista tulemaan sellaisena kuin olet. Osallistujilta toivottiin mielenkiintoa omien voimavarojen lisäämiseen pienin askelin. Hoitojen aikana potilaan jaksamisessa on tapahtunut iso muutos ja voi olla yllätys miten voimat ovat ehtyneet.
Tiedon jakamisen lisäksi mielen hyvinvointi oli kurssilla tärkeä teema.
”Ryhmässä sai näyttää tunteitaan, olla avoin ja rehellinen. Toipumisen kannalta on tärkeää, että kaikenlaisille tunteille on tilaa”, Tiina Huhtanen selvittää.
”Etäkurssillakin myötätunto ja välittäminen välittyi toisille.”
Kurssilla halutaan jakaa konkreettisia esimerkkejä ja keinoja päästä takaisin arkeen. Yhdessä pohdittiin ravinnon merkitystä ja kehotettiin pohtimaan omia haasteita ja edistymistä.
”Eräällä osallistujalla oli haasteita aamupalan syömisessä. Hän asetti tavoitteekseen puuron syömisen joka aamu. Ensimmäinen askel oli ostaa kotiin kaurahiutaleita. Eli pienin askelin eteenpäin”, Huhtanen toteaa.
Jos toipuminen oli jo siinä vaiheessa, että jaksoi liikkua ja kulkea ulkona, oli hyvä ottaa puheeksi liikunnan hyvät vaikutukset toipumiseen ja terveyden edistämiseen.
”Liikunnan lisääminen saattoi alkaa vaikka pohdinnalla, miten liikunnasta saa osan arkea: olisiko kalenterista varatusta ajasta apua tai päätänkö välttää hissiä”, Huhtanen kertoo.
Ennen tapaamisia osallistujille annettiin jokin kevyt tehtävä teemaan liittyen.
”Joskus tehtävänä oli lukea jokin artikkeli tai katsoa video. Joskus taas saattoi olla mindfulness-harjoitus”, kertoo Tiina Huhtanen.
Etäkurssi helpottaa osallistumista
Etäkurssit yleistyivät koronapandemian aikana ja nyt ne ovat jo kaikkialla ahkerasti käytössä.
Etäkurssit ovat kaikkien saavutettavissa asuinpaikasta riippumatta.
”Kurssille voi osallistua mistä päin Suomea tahansa. Ei tarvitse matkustaa, aikaa säästyy ja tapaamiseen voi liittyä vaikka puhelimen kautta, jos jostain syystä ei ole päässyt vielä koneen ääreen”, kertoo Satu Forsström.
”Kurja sää ei estä tulemasta mukaan tapaamiseen ja flunssakin voi osallistua.”
”Toiveena meillä ohjaajilla on, että kamerat pidetään auki, jotta näkyy että kaikki olemme läsnä ja voimme yhdessä tehdä vaikkapa rentoutusliikkeitä tapaamisen lopuksi.”
Turvallinen verkko-ohjelma
Etätapaamiset toteutuivat Pedanet-verkkoalustalla, jonne rekisteröidyttiin osallistujille lähetyn linkin kautta. Kurssin ohjelmaan pääsevät vain kurssille rekisteröityneet ja näin keskustelut ja tehtävävastaukset ovat vain kurssilaisten nähtävissä.
”Yksi kurssin tavoite olikin kerätä tietoa yhteen paikkaan. Materiaali on kurssilaisten käytettävissä myös kurssin jälkeen”, Forsström muistuttaa.
Kurssivalikoima löytyy verkkosivultamme kaikkisyovasta.fi/palvelut/kurssit/
Teksti Anu Kytölä
Kuva Eeva Anundi