Perheen talous kovilla syövän vuoksi
Hallituksen sosiaaliturvan leikkaukset kärjistävät pienituloisen syöpäpotilaan taloushuolia monella tavalla. Jos talous sakkaa, apua on saatavilla, mutta sitä pitää itse hakea.
Syöpään sairastuminen ei aiheuta pelkästään huolta terveydestä. Monen tilanteen tekee entistä pahemmaksi huoli toimeentulosta sairauden ja hoitojen aikana, etenkin jos ei pysty palaamaan entiseen työhönsä.
Heikoimmassa asemassa ovat pienituloiset lapsiperheet, työttömät, opiskelijat ja pientä eläkettä saavat. Ihmisen on kuitenkin itse osattava hakea apua. Se ei ole helppoa, jos hoidot vievät voimat. Apua on kuitenkin saatavilla.
TAYSin sosiaalityöntekijä Hanna Keski-Nisula työskentelee syöpätautien klinikalla. Keskiviikkoisin hän on myös vastaamassa Syöpäjärjestöjen etuusneuvontapuhelimessa.
”Potilas voi jättää tulematta hoitoon. Hän ehkä ei syö kunnolla, ei kuntoile, ja hakeutuu tutkimuksiin paljon myöhemmin kuin hyvätuloinen, joka työterveyshuollossaan pääsee lääkärin vastaanotolle vaikka heti.”
Monen huolena ovat poliklinikka- ja sairaalamaksut, joita tulee tipoittain ja päällekkäin niin että saman kuukauden aikana voi olla monen laskun eräpäivä.
”Kun yhden maksaa, tulee seuraava. Jos sarjahoidoissa käydään maksimimäärä, ne ovat pitkiä rupeamia. Ja jos joutuu osastolle viikoksi tai pidemmäksi aikaa, se on helposti jo 700 euron lasku, eikä pienituloisilla yleensä ole minkäänlaista puskuria ylimääräisten laskujen varalle”, Keski-Nisula sanoo.
Syöpälääkkeiden korvattavuus on Suomessa hyvä, mutta kaikki lääkärin määräämät ja hoitoa tukevat lääkkeet tai lääkevalmisteet eivät kuulu erikoiskorvauksen piiriin, eivätkä jotkut Kela-korvauksen piiriin lainkaan.
”Monet hoitoa tukevat lääkkeet ovat silti välttämättömiä, esimerkiksi hoidoista johtuvan ummetuksen, ripulin, pahoinvoinnin tai pahojen iho-oireiden vuoksi.”
Indeksit ja sairauslomapäivät
Jos syöpään sairastuneen työkyvyttömyys pitkittyy, hän putoaa Kelan sairauspäivärahalle, joka on yleensä noin 70 prosenttia palkasta. Pienituloisimmat voivat saada vähimmäismäärän 31,99 euroa kutakin arkipäivää kohden.
”Summa pysyy samana seuraavat neljä vuotta elinkustannusten noususta riippumatta”, kertoo Syöpäjärjestöjen psykososiaalisen tuen päällikkö Katja Tähkä.
Eduskunta päätti viime vuonna jäädyttää useiden etuuksien indeksitarkistuksen neljäksi vuodeksi. Tarkistus tehdään seuraavan kerran vasta 2028 työmarkkinatukeen ja peruspäivärahaan, lastenhoidon tukiin, opintorahaan sekä kuntoutusrahan ja sairauspäivärahan vähimmäismääriin. Indeksijäädytys koskee myös yleistä asumistukea ja eläkkeensaajan asumistukea.
Indeksitarkistuksissa on se ilkeä ominaisuus, että jos tarkistuksesta olisi kansalaiselle haittaa, sitä ei jäädytetä. Lääkekorvausten maksukattoon tehdään indeksitarkistukset kahden vuoden välein, jolloin sairastunut joutuu maksamaan lääkkeistään entistä enemmän. Lääkekorvausten vuosiomavastuu on ollut kahtena viime vuotena 592,16 euroa. Tänä vuonna se on 626,94 euroa, ja se nousee indeksin mukaan taas vuonna 2026.
Myös työttömyysturvan leikkaukset vaikuttavat vääjäämättä pienituloisten ja osin myös keskituloisten syöpäpotilaiden ja heidän perheidensä elämään.
Katja Tähkän mukaan moni syöpäpotilas haluaa käydä töissä myös syöpähoitojen aikana voimiensa mukaan.
Niitä ensimmäisiä sairauslomapäiviä tulee vähän väliä”
”Usein hoitopäivä ja sen jälkeinen päivä ovat raskaimpia, ja silloin moni on sairauslomalla.”
Seuraavan hoitojakson jälkeen sama toistuu, ja niitä ensimmäisiä sairauslomapäiviä tulee vähän väliä. Jos hallituksen tavoite ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomuudesta menee eduskunnassa läpi, sairastunut saattaa pahimmassa tapauksessa menettää yhden kuukauden aikana monen päivän palkan. Hallituksen tekemistä leikkauksista tämä koskettaa osaa ihmisistä kaikkein rankimmin. Tämä ei koske niitä, joiden työehtosopimuksessa myös ensimmäinen päivä on palkallinen.
Ole aktiivinen, hae huojennusta
Jos potilas peruuttaa tulonsa vastaanotolle tai hoitoon siksi, että hänellä ei ole varaa tulla, häneltä kysytään saako sairaalan sosiaalityöntekijä ottaa yhteyttä.
”Parasta olisi, että henkilökunta kertoisi tästä mahdollisuudesta kaikille automaattisesti, ettei sitä tarvitsisi potilaan itse ottaa puheeksi”, Katja Tähkä sanoo.
Jos talous huolettaa, kannattaa ensimmäiseksi pyytää hoitavan yksikön henkilökuntaa varaamaan ajan sairaalan sosiaalityöntekijälle. Katja Tähkän mukaan siellä on paras osaaminen syöpäpotilaan sosiaaliturvasta ja etuuksista
Sairastuneen ei tarvitse juuri silloin olla hoidoissa tai tutkimuksissa, riittää että on vielä kontakti hoitoyksikköön, esimerkiksi kontrollikäyntejä odotettavissa.
Syöpäjärjestöjen maksuttomaan etuusneuvontapuhelimeen voi soittaa kuka tahansa, myös nimettömänä. Se on auki keskiviikkoisin klo 15–17 numerossa 0800 411 303.
Sosiaalityöntekijän kanssa voi arvioida, onko edellytyksiä saada Kelan perustoimeentulotukea, hyvinvointialueen sosiaalihuollon täydentävää harkinnanvaraista toimeentulotukea tai muita etuuksia ja palveluja. Sairaalamaksuihin voi hakea huojennusta. Syöpäjärjestöillä on syöpäsairauden vuoksi taloudellisiin vaikeuksiin joutuneille kertaluontoinen pieni avustus, joka on 400 euroa ellei ole alaikäisiä huollettavia ja vastaavasti suurempi, jos on.
Teksti: Tiina Pelkonen
Kuvat: Tomi Westerholm
”Sairaalamaksuihin voi hakea huojennusta”
Artikkeli julkaistu Syöpä-lehdessä 2/2024
- Minä toivon: Kuolevaisuuden hyväksyminen osaksi elämää
- Taidekummeilta kosketus kulttuuriin
- Nuori hyväntekijä Mauno Luoma
- ”On tärkeää, että vanhemmat eivät jää yksin selviytymään”
- Aistimatka: Mitä kuuluu syömiseesi?
- Suolistosyövän seulominen säästää ihmishenkiä
- Liikunta tulee osaksi hoitosuosituksia
- Väsymys johtuikin suolistosyövästä