Jukka Kärkkäinen korostaa kokonaisvaltaista hoitoa

Jukka Kärkkäinen on Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen vapaaehtoinen. Hän haluaa puhua erityisesti henkisestä jatkamisesta ja syöpään sairastuneiden mielenterveydestä.
Kuka olet ja mistä tulet?
Olen turkulainen lääketieteen tohtori, psykiatrian erikoislääkäri ja toiminut terveydenhuollon monissa asiantuntija- ja johtamistehtävissä, viimeksi Satakunnan hyvinvointialueen psykiatrian klinikkaryhmän johtajana. Perheeseeni kuuluu opettaja-vaimo, neljä aikuista lasta ja neljä lastenlasta sekä kaksi kissaa.
Miten päädyit mukaan Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen toimintaan?
Pidin aikoinaan yleislääkärin vastaanottoa Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen poliklinikalla Myöhemmin ollessani jo muualla töissä yhdistyksen silloinen toimitusjohtaja Kari Ojala tiedusteli kiinnostustani lähteä mukaan Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen hallitukseen, johon tulin valituksi vuonna 2014.
Olet pitänyt esillä tärkeää aihetta, syöpään liittyviä psykososiaalisia ongelmia.
Millaisia nämä ongelmat ovat?
Syövän ja mielenterveyden välillä on suurempi yhteys kuin usein ymmärretäänkään. Riski sairastua mielenterveyden häiriöön on suurimmillaan heti syöpädiagnoosin jälkeen, jolloin osalle voi tulla psyykkinen kriisireaktio, osalle masennusta ja ahdistuneisuutta tai lievempää oireilua esimerkiksi unettomuutta ja keskittymiskyvyttömyyttä. Psyykkisiä oireita voi ilmetä jo syöpää epäillessä, ja vielä pitkään senkin jälkeen, kun on jo toipunut syövästä. Myös syöpähoitoihin voi liittyä pelkoja ja huolia. Syövästä toipuneen potilaan jälkiseurannassa olisi tärkeää kartoittaa myös mielenterveyden tila.
Mitenpotilaat saisivat tarvitsemansa avun?
Syöpään sairastunut ei saisi kokea olevansa yksin. Mielenterveyden tukeminen olisi otettava keskeiseksi osaksi syöpähoitoja ja miksei myös syöpien ennaltaehkäisyä.
Syöpään sairastuneen läheisten, kuten puolison tai lasten kokema kuormitus on tärkeä huomioida sekä tarjota heille tarvittaessa mielenterveydellistä tukea. Syöpäjärjestöt järjestää vertaistukea ja erilaista ryhmämuotoista kuntoutusta syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen. Lounais-Suomen Syöpäyhdistys avasi keväällä 2023 psykososiaalisen tuen yksikkö, joka tarjoaa aikuisille syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen lyhytkestoista keskusteluapua.
Mitä haluaisit sanoa lukijoillemme?
Syövän tutkimukseen ja hoitoon pääsee nopeasti sekä käytettävissä ovat tutkitusti tehokkaat hoitomenetelmät. Uusia hoitomenetelmiä otetaan käyttöön sitä mukaan kuin niiden vaikuttavuus on tutkimuksilla riittävästi osoitettu.
Kehollisen arvioinnin lisäksi olisi tärkeä kiinnittää huomiota syöpään sairastuneen mielenterveyteen. Psyykkistä oireilua voidaan hoitaa keskusteluterapialla ja tarvittaessa psyykelääkkeillä, esimerkiksi nukahtamis- tai mielialalääkkeellä. Keskusteluterapialla pyritään tilanteen rauhoittamiseen ja asioiden selventämiseen.
Jukka Kärkkäinen palkittiin joulukuussa Syöväntorjuntatyön hopeisella ansiomitalilla.
Teksti Anu Kytölä
Kuva Pasi Leino

Artikkeli julkaistu Syöpä-lehdessä 1/2025
- Vuoden syöpähoitaja Jennifer Björkqvist on osaston sielu
- Ahvenanmaan syöpäyhdistys: lahjoittajien tuki takaa laajat palvelut
- Ahvenanmaalla hoitoon pääsee nopeasti
- Ruokailoa päivittäisistä aterioista
- Professori Olli Lohi: yhdenkään lapsen ei pitäisi kuolla syöpään
- Alkoholi on salakavala syövän aiheuttaja
- Aino Malin on mukana OLKA-toiminnassa
- Antti Törmänen: ”Hoidot ovat pieni hinta siitä, että saan elää”