Nainen ottaa lääkepillereita purkista.

Hormonihoidot

Joissakin syövissä syöpäsolut käyttävät kasvussaan hyväkseen elimistön omia hormoneja. Hormonaalisen syöpähoidon vaikutus perustuu tämän toiminnon estämiseen. Syövän hormonaalisella hoidolla pyritään siis estämään kyseiselle syövälle elintärkeän hormonin tuotanto  tai vaikutukset elimistössä.


Hormonihoito on yleensä pitkäaikaista hoitoa

Hormonihoito on syövän täsmälääkehoitoa. Hormonaalista syövän hoitoa käytetään muun muassa rintasyövän, eturauhassyövän, kilpirauhassyövän ja kohdunrungon syövän hoidossa. Hormonit säätelevät voimakkaasti edellä mainittujen elinten normaaliakin kasvua ja kehitystä.

Hormonaaliset hoidot suunnitellaan aina yksilöllisesti, ja niiden vaikutukset eri ihmisillä ovat hyvin erilaisia. Hormonihoito vaikuttaa esimerkiksi ihmisen sukupuolihormonitasoihin, ja se voi aiheuttaa kokonaisvaltaisia oireita. Esimerkiksi lääkkeet, jotka estävät estrogeenin vaikutuksen, aiheuttavat naissukupuolihormonin puutteesta johtuvia vaihdevuosioireita. Oireita voidaan kuitenkin helpottaa. Hormonihoitoja siedetään solunsalpaajahoitoihin verrattuna hyvin. Hormonaalinen hoito on yleensä pitkäaikaista, tavallisesti vuosia kestävää. Se voi joskus jatkua potilaan koko loppuelämän ajan.


Aiheeseen liittyviä sisältöjä

Solunsalpaajat eli sytostaatit 

Solunsalpaajat estävät solujen jakaantumisen ja aiheuttavat näin syöpäsolujen kuoleman. Sytostaatit kulkeutuvat verenkierron mukana kaikkialle elimistöön.

Lue artikkeli

Eturauhassyöpä

Eturauhassyöpä on usein pitkään oireeton. Ilmaantuessaan oireet ovat samanlaisia kuin eturauhasen hyvälaatuisessa liikakasvussa eli häiriöitä virtsaamisessa.

Lue artikkeli

Rintasyöpä

Rintasyöpä on suomalaisnaisten yleisin syöpä. Siihen sairastuu vuosittain noin 5 000 naista.

Lue artikkeli

Ajankohtaisia artikkeleita