Kuntoutustoiminnan yllättävä digiloikka
Korona-aika toi myös Syöpäjärjestöjen kuntoutustoiminnan täysin uuden tilanteen eteen. Oli äkkiä keksittävä keinoja, miten tavoittaa jäsenistö. Avuksi tulivat etäjumpat ja -kokoontumiset.
Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry:n toiminnanjohtaja Anu Niemi on tyytyväinen yhdistyksen äkilliseen digiloikkaan.
”Olen iloinen, että vapaaehtoiset ovat kokeilleet uusia keinoja. Jännitimme kaikki aluksi, miten ne toimivat. Tietyt jutut ovat kankeita, mutta fiilikset ovat pääasiassa hyvät. Osallistujat kiittelevät kivoista illoista”, hän tiivistää yllättävän digiloikan aiheuttamia tuntoja.
Kesällä on luvassa kolmet Mieli-treenit. Treeniin sisältyy luento-osa ja harjoitukset. Niissä tutkitaan omaa hyvinvointia, opetellaan huojentamaan huolia sekä ilmaisemaan kiitollisuutta. Onpa mukana myös ripaus hengitys- ja rentoutus- ja mielikuvaharjoituksia.
Kesällä on luvassa kolmet Mieli-treenit.
Lymfa-tiedolla jatkuva tarve
Lymfa-aiheiset luennot ja jumpat ovat erityisen tärkeitä rintasyövän kokeneille. Lymfaturvotuksen hoitoa ja harjoituksia käsittelevää luentoa seurasi netin kautta 135 ihmistä. Tiedonjano aiheesta on valtava, kun potilaat kokevat, etteivät he saa riittävästi tietoa perusterveydenhuollosta.
Lymfajumppaa vedetään yhdistyksen toimistolla joka toinen viikko. Jumppaajat tekisivät mieluummin liikkeitä suoran lähetyksen tahtiin eikä valmiiksi nauhoitettujen tallenteiden.
” Osallistujat pitävät suoraa lähetystä parempana, koska silloin he tietävät, että muutkin tekevät liikkeet yhtä aikaa. Ja voihan netissä kommentoida chatin kautta”, Anu toteaa.
Verkkoilloissa väkeä ympäri maata
Verkkovertaisiltoja on toteutettu samalla sapluunalla kuin fyysisiä kokoontumisiakin. Mukana on kaksi ohjaajaa, osallistujat ja keskustelu lainehtii joko vapaana tai sillä on teema. Esimerkiksi Tampereella levinnyttä rintasyöpää sairastavat ovat verkossa kokoontuneet samalla ryhmällä kuin muutenkin.
”Meidän tapahtumamme on julkaistu yhdistyksen kalenterissa. Verkkotapaamisissa on kuitenkin ollut ihmisiä ympäri Suomea. Noin puolet osallistujista on kyselymme mukaan käynyt myös fyysisissä illoissa, mutta toinen puoli on mukana ensimmäistä kertaa, erityisesti sellaisilta paikkakunnilta, joissa meillä ei ole toimintaa”, Anu Niemi kertoo.
Osallistujat ovat kertoneet hyvistä kokemuksista
Verkkovertaisiltoja toivotaan palautteiden mukaan korona-ajan jälkeenkin yhtenä tai kahtena iltana kuukaudessa. Yhdistys on ottanut kopin toiveista ja suunnitteleekin koulutusta vapaaehtoisille, jotta uusia ryhmänvetäjiä saadaan lisää. Tällä hetkellä koulutusjonossa on kymmenkunta henkilöä. Rintasyöpäyhdistyksellä on kaiken kaikkiaan 72 vertaistukiohjaajaa, joista noin 50 on säännöllisesti toiminnassa mukana.
Netti tavoittaa nuoremmatkin jäsenet
Osallistujamäärän rajaamistakin on mietitty. Viiden hengen ryhmä toimii hyvin, jää aikaa sekä keskustelulle että kysymyksille. Verkkoiltoihin ilmoittautuu enemmän väkeä kuin lopulta tulee paikalle.
Verkkoluennoille voi osallistua enemmän ihmisiä. Jos joku yleisöstä kommentoi, hän voi chatissa saada vastauksia muilta osallistujilta, aina ei luennoitsijan tarvitse vastata kaikkiin kysymyksiin.
Rintasyöpään sairastuneille tarkoitettuihin avoimiin verkkotapaamisiin osallistuvat ovat keskimäärin hiukan nuorempia kuin kasvokkain järjestettävissä illoissa. Ikä ei kuitenkaan ole este osallistua verkkotapaamiseen, osallistujien ikähaarukka on vaihdellut kolmekymppisistä yli 70-vuotiaisiin.
Palautteet tutkitaan tarkasti
Yhdistyksessä toimii vetu-tiimi, vertaistukitoimintaa kehittävä vapaaehtoisten vertaistukijoiden joukko, joka aikoo tutkia korona-ajan palautteet tarkkaan.
”Syöpäsairaanhoitajamme ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Miia Merikallio toimii vetu-tiimin sihteerinä. Hän ja koko tiimi aikovat pitää huolen, että vapaaehtoiset pääsevät vaikuttamaan toimintaan ja osallistujien ääni tulee kuuluviin”, Anu Niemi sanoo.
Etäjumpassa omat haasteet
Rintasyöpäyhdistyksen aktiivia Heidi Vekkeliä jännitti, kun hän alkoi ensimmäistä kertaa vetää lymfajumppaa etänä Microsoft Teams -palvelun kautta. Heidiä hirvitti alkuun, kun hän mietti, paineleeko oikeita nappeja vai ei.
– Olen ylpeä, että uskaltauduin yrittämään. Etäjumppa on haasteellista, kun siinä ei näe muita. Vuorovaikutus ei tapahdu juuri sillä hetkellä. Normaalistihan olemme samassa tilassa, näemme toisemme ja voimme samalla vastailla osallistujien kysymyksiin siitä, miten liike tehdään.
Etäjumpan suosio yllätti Rintasyöpäyhdistyksen ja vetäjät
Heidin vetämässä lymfajumpassa liikkeet tehdään tuolilla istuen. Jumppa kestää 20 minuuttia. Samalla jutellaan, millaisia ajatuksia lymfa-asiat tuovat osallistujille mieleen. Jumpan toinen vetäjä seuraa yleensä chattia ja tuo sinne tulleita kysymyksiä esille.
Etäjumpan suosio yllätti Rintasyöpäyhdistyksen ja vetäjät. Ensimmäisellä kerralla mukaan oli ilmoittautunut reilut 100 ihmistä eri puolilta Suomea. Osallistujia oli Lappia myöden. Kun lymfajumppa pidetään Helsingissä yhdistyksen toimistolla, mukana on 5-10 henkilöä.
Paljon myös hyviä puolia
Hyvää etäkokoontumissa on ainakin se, että valtakunnallisesti toimiva Rintasyöpäyhdistys voi tavoittaa jäseniään ympäri maata. Jo nyt on huomattu, että esimerkiksi Lapissa etäjumpat olisivat todella tarpeen. Ihmisten ei tarvitsisi matkustaa satoja kilometrejä Rovaniemelle jumppaamaan ja useimmiten vielä yöpymäänkin.
Heidi Vekkeli arvioi, että korona-aika muuttaa yhdistyksen toimintoja ainakin jollakin tavalla.
Apuvälineiden ja hihojen saannissa on edelleen huomattavia eroja maan eri puolilla.
”Olen iloinen, että yhdistys tarttui nopeasti haasteeseen ja kehitti uusia keinoja yllättävään tilanteeseen. Jotain toimintoja voidaan jatkossakin järjestää etäyhteyksin.”
Heidi on itse kiertänyt pitkin Suomea vertaistuki-illoissa levittämässä lymfatietoutta ja itsehoito-ohjeita. Hän tietää, että itsehoito on syöpäpotilaalle todella tärkeää. Apuvälineiden ja hihojen saannissa on edelleen huomattavia eroja maan eri puolilla.
Teksti: Mirja Karlsson
Kuva: Eeva Anundi