Onnistuuko EU:n vauhtiloikka syövän torjunnassa?
Viime vuonna EU otti vauhtiloikan syöväntorjunnassa. Tänä vuonna alkoi kova työ tavoitteiden toteuttamisessa. Missä nyt mennään?
EU julkisti 2020 tutkimusohjelman, jonka tavoitteena on säästää kolme miljoonaa eurooppalaista syövältä vuoteen 2030 mennessä. Erityisen syöväntorjuntasuunnitelman avulla EU lupasi lisäksi vahvistaa syövän ehkäisyä ja varhaista toteamista, lujittaa tietorakenteita sekä lisätä potilaskeskeisyyttä ja elämänlaatua.
Tämä kaikki tehtiin covid-19-pandemian keskellä.
Politiikan tekoon tarvitaan ihmisiä, hyvää tutkimusta ja määrätietoisuutta. EU:ssa komission saksalainen puheenjohtaja Ursula von der Leyen on ammatiltaan lääkäri. Terveyskomissaari Stella Kyriakides on kokenut rintasyövän ja ollut pitkään mukana potilastoiminnassa.
Syövän kokemus ei unohdu
“Pikkusisareni kuolema muutti elämäni, sanoi Ursula von der Leyen puheessaan 4. helmikuuta 2020 Euroopan syöpäsuunnitelman julkistuskokouksessa.
Pikkusisaren kuolema 11-vuotiaana harvinaiseen luusyöpään vaikutti ammatinvalintaan: ”Meillä kaikilla on oma tarinamme taistelusta, kivusta ja kestävyydestä. Kuulin ensimmäisen kerran sanan syöpä, kun olin teini-ikäinen. Olin 13-vuotias sisareni kuollessa. Hänen takiaan, ja äitini ja veljeni vuoksi, taistelu syöpää vastaan on minulle tärkeä.”
Samassa kokouksessa terveysasioiden komissaari Stella Kyriakides muisteli omaa kokemustaan:
”Syöpämatkani alkoi 1996, kun minulta löydettin rintasyöpä. Olin aiemmin menettänyt äitini samalle sairaudelle. Diagnoosin kuuleminen suistaa epävarmuuden maailmaan, jossa mitään ei voi ottaa itsestään selvyytenä kuten ennen”, hän sanoi.
EU:n koneistossa terveyden ja tutkimuksen pääosastot tekevät entistä tiiviimmin yhteistyötä. Terveyteen liittyvien direktiivien uudistus on alkanut laajoilla konsultaatioilla.
Paljon tietoa…
Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos (IARC) on arvioinut, että 30–50 prosenttia syövistä on ehkäistävissä. EU:n syöpäsuunnitelmaa varten on laskettu EU:n 27 jäsenmaan syöpätapaukset. Noin 2,7 miljoonaa sai syöpädiagnoosin vuonna 2020. Ikääntyvän väestön Eurooppa joutuu entistä enemmän ponnistelemaan hyvän syövänhoidon puolesta. EU on ottanut ohjelmissaan arvioksi, että 4 kymmenestä syövästä on ehkäistävissä. Yli miljoona ihmistä voisi säästyä syövältä EU:ssa.
Suomessa syöpätapausten kasvua kuvaa Suomen Syöpärekisterin ennusteeseen perustuva grafiikka (kuva ylhäällä). Syöpädiagnooseja odotetaan eniten iäkkäimmissä ikäryhmissä.
Syövän ehkäisy olisi siis varteenotettava keino vähentää syövän aiheuttamia haittoja. Riskitekijät tunnetaan. Yksilön valintoja tukemaan tarvitaan yhteiskunnan tukea, kuten tupakattomia ympäristöjä, terveysperusteisia veroja, hyvää kuluttajavalistusta, liikuntamahdollisuuksia, terveellistä ruokaa ja lapsia suojaavaa markkinointia. Avainasemassa ovat jäsenvaltiot ja niiden terveysviranomaiset sekä näiden yhteistyökumppanit. Varsinkin elintarviketeollisuudelta odotetaan laajaa kiinnostusta ilmastoystävälliseen ruoantuotantoon. Liikunnan hyödyistä EU:lla on jo menossa kampanjointia. Siihen yksi ponnin oli eurobarometrin tieto, että liki puolet EU-kansalaisista ei liiku tarpeeksi arkielämässä.
…vaikein osuus edessä
Keväällä tulee kuluneeksi kaksi vuotta siitä, kun komission syöpäohjelma lähti lausuntokierrokselle. Nyt alkaa vaikein osuus: miten asiat pistetään käytäntöön. Komissio on laatinut toimeenpanosuunnitelman. Rahahakuja on julistettu auki. Asiantuntijat veikkaavat kuumaa vaihetta, kun ohjelman vaikeimmat osat tulevat käsittelyyn.
EU:n tavoite on, että alle 5 prosenttia EU-maiden väestöstä tupakoi vuonna 2040. Tytöistä yhdeksän kymmenestä saa rokotuksen kohdunkaulan syöpää vastaan ja poikien osuus rokotetuista nousee myös. Syöpäseulonnoissa EU-tavoite on hyvin kunnianhimoinen: seulonnan kohdeväestössä 90 prosentilla on vuonna 2025 mahdollisuus osallistua kohdunkaulan, rintasyövän ja suolistosyövän varhain toteavaan ohjelmaan.
Eurooppalaiset syöpäjärjestöt ja viranomaiset ovat olleet mukana rakentamassa suosituksia uusiin ohjelmiin. Suomen Syöpäyhdistys ja THL yhteistyökumppaneineen ovat laatineet eurooppalaisessa yhteistoimintaohjelmassa suositukset sekä seulonnoista että syövän ehkäisystä. Hankkeen rahoituksesta 80 prosenttia tuli komissiolta.
Teksti: Satu Lipponen