Syöpähoidot
Syöpähoidot kehittyvät jatkuvasti. Tarjolla on yhä tehokkaampia ja tarkemmin kohdennettuja hoitoja syöpää vastaan. Kehitys on parantanut hoitotuloksia. Suomessa syövän hoitotulokset ovat kansainvälisesti vertailtuna huippuluokkaa.
Syöpähoitojen tavoitteena on, että
- syöpä paranee,
- sairaus saadaan hallintaan,
- syövän uusiutuminen ehkäistään ja
- kasvaimen aiheuttamat oireet lievittyvät.
Syövän tärkeimmät hoitomuodot ovat syöpäleikkaus (kirurginen hoito), sädehoito, solunsalpaajahoidot (kemoterapia) ja hormonaaliset hoidot. Nykyään käytetään paljon myös erilaisia immunologisia hoitoja ja niin kutsuttuja täsmälääkkeitä. Syöpälääkkeitä on useita erilaisia. Niitä käytetään tavallisesti yhdistelmänä.
Tutustu eri syövän hoitomuotoihin
Syövän leikkaus
Leikkaus on ensisijainen vaihtoehto monien kiinteiden syöpäkasvainten hoidossa. Syöpäleikkauksessa poistetaan syöpäkasvain ja tervettä kudosta sen ympäriltä.
Lue artikkeliSolunsalpaajat eli sytostaatit
Solunsalpaajat estävät solujen jakaantumisen ja aiheuttavat näin syöpäsolujen kuoleman. Sytostaatit kulkeutuvat verenkierron mukana kaikkialle elimistöön.
Lue artikkeliSädehoito
Sädehoito on yleisesti käytetty syövän hoidon muoto. Sädehoidossa käytetään suurienergistä, ionisoivaa säteilyä eli niin kutsuttua radioaktiivista säteilyä.
Lue artikkeliHormonihoidot
Syövän hormonaalisella hoidolla pyritään estämään kyseiselle syövälle elintärkeän hormonin tuotanto tai vaikutukset elimistössä.
Lue artikkeliImmunologiset hoidot
Immunologinen hoito pyrkii tuhoamaan syöpäsolut vaikuttamalla elimistön omaan puolustusjärjestelmään.
Lue artikkeliTäsmälääkkeet eli biologiset syöpälääkkeet
Yhä useamman syöpälääkkeen teho perustuu tietyn kasvaintyypin erityisiin solun rakenteen ja toiminnan poikkeavuuksiin.
Lue artikkeliTutustu myös seuraaviin
Potilaan oikeudet
Terveyspalveluita on saatava yhdenvertaisesti niin, ettei ihmisiä aseteta eriarvoiseen asemaan esimerkiksi iän, terveydentilan tai asuinpaikan perusteella.
Lue artikkeliSeuranta
Hoitojen jälkeen siirryt seurantaan. Syövän sairastanutta seurataan säännöllisin väliajoin. Seuranta vaihtelee syöpätyypin ja syövän levinneisyyden mukaan.
Lue artikkeli