Arto Rantala, Annika Ålgars ja Raija Ristamäki kuvattuna sairaalan aulassa.

Korjausleikkaukset

Tiettyjen syöpäleikkausten jälkeen voi tarvita korjausleikkausta. Esimerkiksi jos rintasyöpäleikkauksessa poistetaan rinta, voidaan korjausleikkauksessa asentaa implantti tai rakentaa omasta kudoksesta uusi rinta.  Korjausleikkaus auttaa korjaamaan syöpäleikkauksen aiheuttamia muutoksia kehossasi.

 

Miten korjausleikkaus toimii?

Korjausleikkauksessa otetaan yleensä kudosta yhdeltä alueelta kehosta ja korjataan sillä toista aluetta. Esimerkiksi pään- ja kaulan leikkaus saattaa muuttaa leukaluusi muotoa. Tällöin kirurgi saattaa ottaa luuta jalastasi korjatakseen leukaasi. Näin saadaan palautettua leuan muoto ja saadaan se toimimaan normaalisti.
Tällaisen leikkauksen lääketieteellinen termi on ”autologinen rekonstruktio.” Tämä tarkoittaa, että leikkauksessa käytetty kudos on peräisin omasta kehostasi. Se on yleinen korjausleikkaustyyppi, sitä käytetään usein esimerkiksi uuden rinnan rakentamisessa rintasyöpäleikkauksessa poistetun rinnan tilalle. Silloin käytetään usein kudosta alavatsasta tai selästä.

Muita korjausleikkaustyyppejä ovat:

Iho-, jänne-, ja luusiirteet. Kirurgi siirtää tervettä kudosta toisesta osasta kehoasi alueelle, jota pitää korjata.
Paikallinen läppäleikkaus. Lääkäri käyttää kudosta läheiseltä alueelta peittääkseen vauroituneen alueen. Kudos pysyy kiinnittyneenä verenkiertoon. Tämä voi nopeuttaa paranemista ja vähentää arpikudoksen määrää.
Implantit. Saatat saada keinotekoisen ruuminosan tai implantin. Yleisin on rintaimplantti, mutta myös penisimplantteja on olemassa.
Joissain tapauksissa, kuten leuan uudelleenrakentamisessa, kirurgi saattaa käyttää 3-D -printteriä tehdäkseen implantin. Tämä implantti asennetaan kehoosi leikkauksessa.
Arpien korjaus. Tämäntyyppinen leikkaus korjaa aikaisemman leikkauksen arpia.

Sinua voi myös kiinnostaa:

Rintasyöpä

Rintasyöpä on suomalaisnaisten yleisin syöpä. Siihen sairastuu vuosittain noin 5 000 naista.

Lue artikkeli