Burkittin lymfooma

Imukudossyövän muoto, jonka kuvasi ensimmäisenä D. Burkitt. Tautia tavataan erityisesti Afrikassa, mutta sitä esiintyy myös Suomessa.

Lue artikkeli

Biologinen hoito

Syövän hoitomuoto, jossa pyritään tehostamaan elimistön omia puolustusjärjestelmiä tai jossa annetaan syöpäsolukkoa tuhoavia solutuotteita. Biologisessa hoidossa käytetään mm. interferoneja ja interleukiineja, joita kutsutaan biologisiksi vasteenmuuntajiksi.

Lue artikkeli

Biopsia

Koepalan otto. Sana tarkoittaa myös koe- eli näytepalaa.

Lue artikkeli

Blasti

Emosolu. Tietyn solutyypin epäkypsä muoto tai aktiiviseksi muuttunut kypsä solu. Blastisolujen määrä veressä ja luuytimessä on tärkeä laboratoriolöydös leukemian diagnostiikassa ja leukemiapotilaiden seurannassa. Erilaisia blastisoluja on myös muissa syövissä.

Lue artikkeli

Boorineutronisädehoito

BNCT. Aivosyövän kokeiluasteella oleva hoitomuoto, jossa elimistöön saatetaan kasvainkudokseen hakeutuvaa boori-10-nuklidia. Kun kasvainta pommitetaan neutroneilla, booriatomin ydin halkeaa ja lähettää lähiympäristöönsä syöpäsoluja tuhoavaa ionisoivaa säteilyä.

Lue artikkeli

Bowenin tauti

Ihon ja ulkoisten sukupuolielinten pintasolukon rakenteen poikkeavuus, joka on todettavissa koepalan mikroskooppitutkimuksessa. Bowenin tauti on levyepiteelikarsinooman esiaste.

Lue artikkeli

BPH

Benign prostatic hyperplasia. Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu, joka on iäkkäillä miehillä hyvin yleinen. Siihen ei liity suurentunutta syöpävaaraa.

Lue artikkeli

Brakyterapia

Lähihoito, tyköhoito. Sädehoito siten, että säteilylähde viedään kasvaimen sisälle tai sen viereen.

Lue artikkeli

BRCA1, BRCA2

Tärkeimmät tunnetut geenit, joiden virhe (mutaatio) voi johtaa suurentuneeseen vaaraan sairastua rintasyöpään ja munasarjasyöpään.

Lue artikkeli