Dysplasia

Kudosmuutos, jossa solut ovat poikkeavia ja niiden järjestys on häiriytynyt. Vahva-asteinen dysplasia on syövän esiaste.

Lue artikkeli

DNA

Deoksiribonukleiinihappo. Solunperintöaineksen (geenien) kemiallinen nimitys. Syövän synty on yhteydessä solujen DNA-vaurioihin (mutaatioihin). Myös monien syöpä-lääkkeiden hoitovaikutus välittyy DNA-muutosten kautta.

Lue artikkeli

Dukesin luokitus

Paksu- ja peräsuolen syövän levinneisyyden arvio (Dukesin luokat A–D), joka määritetään ennen hoitoa ja joka vaikuttaa hoidon valintaan. Dukesin luokassa A kasvain ulottuu syvyyssuunnassa enintään suolen lihaskerrokseen asti eikä ole lähettänyt etäpesäkkeitä. Luokassa B kasvain ulottuu suolen seinämän läpi ja jopa lähielimiin asti eikä ole lähettänyt etäpesäkkeitä. Luokassa C todetaan etäpesäkkeitä imusolmukkeissa, ja luokassa D […]

Lue artikkeli

Duktaalinen karsinooma

Rauhastiehyiden pintasolukosta alkunsa saanut syöpä, yleisin rintasyöpätyyppi. Sen alkuvaihetta, jossa kasvainkudosta on vain rintatiehyiden sisällä, kutsutaan intraduktaaliseksi karsinoomaksi eli duktaaliseksi in situ -karsinoomaksi(DCIS).

Lue artikkeli

Duodenum

Pohjukaissuoli. Ohutsuolen ensimmäinen osa mahalaukun ja tyhjäsuolen (jejunumin) välissä.

Lue artikkeli

Dermatofibrosarkooma

Ihon harvinainen pahanlaatuinen sidekudoskasvain.

Lue artikkeli

Desmoidi

Hyvänlaatuinen mutta usein uusiutuva runsassoluinen sidekudosmuodostuma, jota ei pidetä varsinaisena kasvaimena.

Lue artikkeli