Fiberoskopia

Esimerkiksi mahan tai suolen tähystys taipuisalla laitteella, jossa valo kulkee ohuita lasikuituja pitkin.

Lue artikkeli

Fibroadenooma

Eräs rinnan yleinen hyvänlaatuinen kasvain.

Lue artikkeli

Fibroosi

Arpikudos. Elimistö korjaa erilaisia kudosvaurioita (esimerkiksi tulehduksen, leikkauksen tai sädehoidon aiheuttamia) muodostamalla arpikudosta. Fibroosi voi heikentää elimen toimintaa. Suuren osan monen pahanlaatuisen kasvaimen tilavuudesta muodostaa hyvänlaatuinen fibroottinen kudos (strooma), jossa syöpäsolut ja -solusaarekkeet sijaitsevat.

Lue artikkeli

Fisteli

Sairauden aiheuttama yhdysaukko elimestä toiseen tai ihon pintaan. Fisteli voi syntyä myös sädehoidon seurauksena esimerkiksi peräsuolen ja emättimen välille (vertaa Avanne).

Lue artikkeli

Follikulaarinen karsinooma

Eräs kilpirauhaskarsinooman tyyppi.

Lue artikkeli

Fotonihoito

Sädehoidon muoto, jossa käytetään lineaarikiihdyttimellä aikaan saatua suurienergiaista röntgensäteilyä.

Lue artikkeli

FAP

Familiaalinen adenomatoosi, familiaalinen adenomatoottinen polypoosi. Periytyvä tauti, jossa paksu- ja peräsuolessa on suuri määrä hyvänlaatuisia polyyppimaisia kasvaimia (adenoomia). FAP-potilaat sairastuvat tavallista nuorempina paksu- tai peräsuolen syöpään. Hoitona on paksu- ja peräsuolen poisto, joka estää syövän kehittymisen.

Lue artikkeli

Feokromosytooma

Lisämunuaisytimen harvinainen, tavallisesti hyvänlaatuisesti käyttäytyvä kasvain. Feokromosytooma voi tuottaa hormoneja (adrenaliinia ja noradrenaliinia) ja aiheuttaa verenpaineen nousua.

Lue artikkeli