Neulabiopsia

Paksuneulabiopsia. Kudosnäytteen ottaminen ontolla neulalla mikroskooppitutkimusta varten esimerkiksi maksasta, munuaisesta tai eturauhasesta (vertaa Ohutneulabiopsia).

Lue artikkeli

Non-Hodgkin-lymfooma

NHL. Pahanlaatuisten imukudoskasvainten eli lymfoomien ryhmä, johon kuuluvat muut lymfoomat kuin Hodgkinin lymfooma. Non-Hodgkin-lymfoomia esiintyy imusolmukkeiden lisäksi myös muissa elimissä (mm. nielussa, mahassa, suolessa, ihossa ja aivoissa).

Lue artikkeli

Neurofibrosarkooma

Hermotukikudoksen pahanlaatuinen kasvain.

Lue artikkeli

Neurofibromatoosi

Periytyvä tauti, jolle ovat ominaisia ihon hyvänlaatuiset hermotukikudoskasvaimet (neurofibroomat). Jokin näistä voi muuttua pahanlaatuiseksi sarkoomaksi. Neurofibromatooseja on kaksi päätyyppiä (NF1 ja NF2). NF1:n toinen nimi on von Recklinghausenin tauti.

Lue artikkeli

Neuroendokriiniset kasvaimet

Ryhmä neuroendokriinisestä solukosta alkaneita kasvaimia, joista valtaosa sijaitsee mahasuolikanavassa ja kolmannes umpilisäkkeessä. Tähän ryhmään kuuluvia kasvaimia ovat mm. gastrinooma, insulinooma, merkelinsolukarsinooma ja pahanlaatuisuusasteeltaan vaihtelevat suolen karsinoidituumorit.

Lue artikkeli

Neuroblastooma

Lasten hermokudoskasvain, joka saa alkunsa ns. sympaattisen hermoston soluista. Neuroblastooma voi sijaita esimerkiksi lisämunuaisessa tai vatsaontelon takatilassa.

Lue artikkeli

Neoplasma

Kasvain. Neoplasma malignum on pahanlaatuinen kasvain eli syöpä.

Lue artikkeli