Sairastuminen on kriisi
Jokainen ihminen kokee sairastumisen omalla tavallaan. Syöpään sairastuminen aiheuttaa kuitenkin sairastuneelle usein psyykkisen kriisin. Tässä osiossa annetaan keinoja selviytyä kriisissä ja käsitellä omien tunteitaan.
Diagnoosi – Tämä ei voi olla totta!
Syöpädiagnoosin saaminen on tuntua kuin salamaniskulta, joka muuttaa elämäsi ja horjuttaa perusturvallisuuden tunnettasi. Kuullessasi diagnoosin varmistumisesta, tietoa on usein vaikeaa sisäistää juuri siinä hetkessä. Tunteesi voivat jopa latistua ja olosi voi tuntua epätodelliselta ja tyhjältä, reaktiot voivat vaihdella kaaottisuudesta rauhallisuuteen. Saatat ajatella jatkavasi elämää kuten aiemminkin tai tiedon saaminen voi tuntua siltä kuin elämä murenisi jalkojesi alta.
Pyri pysymään konkretiassa, palaa vain siihen mitä kuulit sinulle kerrottavan ja mikä on seuraava vaihe hoitosuunnitelmassasi. Ole tietoinen, että tunteesi voivat muokata kuulemaasi. Kun tunnemme olomme ylikuormitetuiksi, huomiomme voidaan vetää moniin eri suuntiin. Turvallisuuden tunnetta vahvistaa yhteys muihin ihmisiin.
- Tämä ei voi olla totta!
- Minähän olen aivan terve!
- Mikä voi auttaa?
Reaktiot ovat osa sopeutumista
Normaali elämän ennustettavuus väistyy ja joudut kohtaamaan elämän epävarmuuden sekä rajallisuuden. Tämä kaikki perustavanlaatuinen muutos suhteessa tulevaan herättää ymmärrettävästi voimakkaita tunteita.
”olen tulossa hulluksi”
”en tule ikinä selviytymään tästä”
”lapseni tai mieheni ei kestä tätä”
”Miksi tämä tapahtui juuri minulle?”
Kysymyksillesi ei ole varmoja vastauksia, miten toipuminen tulee etenemään, miten kauan hoidot kestävät, tuleeko hoidot tehoamaan, miten paljon sinulla on elinaikaa jäljellä. Tämän kaiken epävarmuuden ja rajallisuuden kohtaaminen herättää ymmärrettäväsi voimakkaita tunteita, kuten pelkoa, ahdistusta, vihaa ja turvattomuutta. Olosi voi olla itkuinen ja eikä ruokakaan maistu kuten ennen, iltaisin unen tulo viivästyy ja saatat tuntea sydämentykytyksiä. Tällöin houkutuksena on eristäytyminen oman avuttomuuden ja epätoivon kanssa. Sinua ehkä pelottaa, miten muut ihmiset suhtautuvat tunteisiisi tai miten itse jaksat ottaa toisten tunteita vastaan.
Mikä voisi auttaa?
Omista tunteista ja ajatuksista puhuminen ja kuulluksi tulemisen kokeminen. Sinulla on lupa palata aina uudelleen samoihin asioihin, sillä vain näin voit tehdä tilanteestasi itsellesi ymmärrettävämmän ja löytää myös myötätuntoa omaa hätää ja epätoivoa kohtaan. On tärkeää muistaa, että voit samaan aikaan olla tietoinen tilanteesi todellisuudesta, että toimia aktiivisesti asioiden edistämiseksi. Kun toimit tietoisesti, et enää hapuile pimeässä kompastuen kiviin, joita et huomannut. Tiedostaen esteet, voit tehdä rakentavia valintoja ja päätöksiä.
Kuinka käsitellä tunteita
Odottamaton diagnoosi, joka murtaa unelmasi mukavasta, ennustettavasta elämä, voi herättää pelkoa ja haavoittuvuutta. Sairastumiseen liittyy useita voimakkaita tunteita. Voit olla ahdistunut. Olet ehkä myös surullinen tai vihainen.
Miten selviän tästä?
Voimakkaimmat tunteet laimenevat ajan myötä pikkuhiljaa ja sopeutuminen muuttuu yhä enemmän omaksi sisäiseksi työskentelyksi.
Lue artikkeliPelko ja ahdistus
Odottamaton diagnoosi, joka murtaa unelmasi mukavasta, ennustettavasta elämä, voi herättää pelkoa ja haavoittuvuutta.
Lue artikkeliViha
Syöpä voi tuoda mukanaan kokemuksen elämän rajallisuudesta ja tietoisuuden siitä, että elämä ei kulje eteenpäin odottamallasi tavalla. Se herättää ymmärrettävästi turhautumista ja vihaa.
Lue artikkeliTukea tilanteeseesi
Sinua voisi myös kiinnostaa
Elämää sairauden ja epävarmuuden kanssa
Lauri Hakalalta löydettiin marraskuussa 2016 molemmista munuaisista syöpä. Lauri on kehittänyt upeita selviytymiskeinoja ja ajattelutapoja mennäkseen eteenpäin vaikean sairauden ja kipujen kanssa.
Lue artikkeli”Jos vain olen sisukas, jaksan”
Liisa Lankinen elää päivän kerrallaan. Keuhkosyöpää sairastava Liisa Lankinen on sinut sairautensa kanssa. Vaikka kaikkea kivaa ei enää pystytekemään, hän nauttii pienistä arkisista asioista sekä perheestä ja ystävistä.
Lue artikkeliMiten syöpäväsymystä voisi hoitaa, jos siitä ei puhuta?
Väsymys on ruoveteläisen Ritva Saarisen mielestä yleinen ja vaiettu ongelma kaikenikäisillä. Kun siitä ei puhuta, sitä ei ymmärretä.
Lue artikkeli