Ahvenanmaalla hoitoon pääsee nopeasti

"Ahvenanmaalla on tarjolla polikliinista syöpähoitoa. Potilas pääsee syöpälääkärin luo parin viikon sisällä, ja hoito voidaan usein aloittaa sitä seuraavalla viikolla", syöpäsairaanhoitaja Marika Sundqvist kertoo.
Marika Sundqvist työskentelee Ahvenanmaan julkisessa terveydenhuollossa, ÅHS:ssa. Hän nauttii työstään, se on sekä vaihtelevaa että joustavaa.
”Kuusi vuotta sitten uskalsin hypätä tähän tehtävään, ensin sijaiseksi ja kolmen kuukauden kuluttua sijaisuus vaihtui vakituiseksi viraksi”, hän kertoo hymyillen.
”Moni saa diagnoosinsa ja hoitonsa täällä, mutta on myös syöpiä, jotka ohjataan leikattavaksi ja hoidettavaksi Tyksiin ja HUSiin. Esimerkiksi sädehoito, PET-kuvaukset ja luuntiheysmittaukset tehdään Turussa. Täydentävät hoidot voivat sitten jatkua ÅHS:ssa”, Sundqvist kertoo.
”Konsultoivien syöpälääkärien järjestelmä toimii hyvin, mutta tarvitsisimme lisää vastaanottoaikoja”, Sundqvist sanoo.
”Yksi syöpälääkäri tulee joka viikko pariksi päiväksi Ruotsista. Lisäksi toinen syöpälääkäri käy säännöllisesti kerran kuussa Suomesta.”
Verisyöpiä ja muita verisairauksia hoitava hematologi on töissä Ahvenanmaalla kokoaikaisesti.
”Suurin osa sädehoitoa tarvitsevista potilaista ohjataan Turkuun ja osa Uppsalaan riippuen siitä, mikä syöpämuoto on kyseessä.”
Koska syöpälääkärit tulevat usein Ruotsista, pitää kaikki potilastiedot ja lähetteet olla ruotsiksi. Potilaille on tärkeää saada hoitoa omalla äidinkielellään.
Lentoliikenteellä on valtava merkitys Ahvenanmaan syöpäpotilaille. Syksyllä 2024 lentoihin oli tulossa muutos, mutta syöpäyhdistys puuttui asiaan ja on nyt turvannut lentoliikenteen helmikuun loppuun asti.
Syöpäsairaanhoitajalta psykososiaalista tukea
Marika Sundqvist työskentelee kaikkien syöpäpotilaiden parissa.
”Minulla on tärkeä rooli, kun juuri diagnoosin saanut hämmentynyt ihminen tulee vastaanotolle. Silloin voimme yhdessä kerrata, mitä eri vaiheissa on sanottu. Selvitän miten perhettä voisi tukea ja yritän olla helposti tavoitettavissa”, Sundqvist sanoo.
Kun potilas tulee hoitoon, hän saa oman hoitajan ja on turvallisen verkoston hoivissa. Silloin hän tarvitsee syöpäsairaanhoitajaa vähemmän.
Ahvenanmaalla on myös kymmenenpaikkainen palliatiivinen osasto syöpäpotilaille. Vaikka potilas on kirjoilla palliatiivisella osastolla, tavoitteena on, että hän voi olla kotona ja saa osastohoitoa tarvittaessa.
Saatavilla oleminen on tärkeää
Syöpäsairaanhoitajan työ on hyvin joustavaa ja potilaskontakteja on paljon. Marika Sundqvist tekee myös kotikäyntejä.
”Pidän saatavilla olemista tärkeänä, kun joku voi huonosti, saa surullisia uutisia tai kun jokin asia huolestuttaa. Yritän luoda siihen hetkeen turvallisuutta, hän sanoo. Kaikki potilaat voivat ottaa minuun yhteyttä itse tai muiden terveydenhuollon ammattilaisten kautta”, Marika Sundqvist sanoo.
Teksti Mikaela Lax
Kuva Alexandra de Haas

Artikkeli julkaistu Syöpä-lehdessä 1/2025
- Jukka Kärkkäinen korostaa kokonaisvaltaista hoitoa
- Vuoden syöpähoitaja Jennifer Björkqvist on osaston sielu
- Ahvenanmaan syöpäyhdistys: lahjoittajien tuki takaa laajat palvelut
- Ruokailoa päivittäisistä aterioista
- Professori Olli Lohi: yhdenkään lapsen ei pitäisi kuolla syöpään
- Alkoholi on salakavala syövän aiheuttaja
- Aino Malin on mukana OLKA-toiminnassa
- Antti Törmänen: ”Hoidot ovat pieni hinta siitä, että saan elää”