Alkoholi on salakavala syövän aiheuttaja

Alkoholi voi vaikuttaa syövän syntyyn usealla tavalla ja kohtuullinenkin alkoholinkäyttö kasvattaa syöpäriskiä pitkällä aikavälillä. Varsinkin hoitojen aikana alkoholin välttäminen on tärkeää parhaan hoitotuloksen varmistamiseksi.
Alkoholi on yksi merkittävimmistä elintapoihin liittyvistä syöpäriskeistä. Arvioidaan, että jopa 40 prosenttia syövistä olisi ehkäistävissä terveellisillä elintavoilla.
Alkoholin sisältämä etanoli on karsinogeeni, eli syöpää aiheuttava tekijä. Etanoli muuttuu elimistössä asetaldehydiksi, joka taas vahingoittaa DNA:ta ja estää soluja korjaamasta näitä vahinkoja. Myrkyllinen aldehydi aiheuttaa näin syöpään johtavia muutoksia erityisesti ruuansulatuskanavassa, maksassa ja rintarauhasessa
” Alkoholi vaikuttaa elimistössä kaikkiin elimiin. Syövän riski kasvaa jo kohtuullisina määrinä käytettynä, sillä taas, onko alkoholi juotu oluena, viininä tai väkevänä juomana, ei syövän kannalta ole merkitystä”, erityisasiantuntija Taija Puranen Syöpäjärjestöistä kertoo.
Kaikki alkoholijuomat sisältävät turhia kaloreita, mutta eivät kuitenkaan ravintoaineita.
”Voi olla, että moni ei tiedosta sitä, miten paljon alkoholi sisältää energiaa. Nesteiden juominen ei tuo kylläisyyden tunnetta, joten kiloja voi kertyä kuin huomaamatta. Ylipaino puolestaan altistaa syöville.”
Kohtuullinenkin alkoholinkäyttö vaikeuttaa painonhallintaa. Erityisen haitallista alkoholissa on terveyden kannata se, että siitä energia kertyy nimenomaan vyötärön ympärille sisäelinrasvaksi.
”Jos juo vaikkapa yhden lasin kuivaa valkoviiniä joka päivä, kerryttää se vuodessa painoa noin neljä kiloa, jos energiankulutusta ei samanaikaisesti lisää esimerkiksi liikkumalla enemmän. Pullo olutta päivässä taas tarkoittaa noin seitsemää kiloa vuodessa. Vahvemmat alkoholia sisältävät oluet lisäävät painoa vielä enemmän”, Puranen toteaa.
Tuoreissa ravitsemussuosituksissa alkoholia ei suositella lainkaan, koska turvallista määrää ei voida määrittää ja kyseessä on syöpää aiheuttava karsinogeeni.
Erityisesti suurissa tautiryhmissä, kuten eturauhassyövässä, rintasyövässä ja suolistosyövässä on paljon tieteellistä näyttöä elämäntapojen vaikutuksesta ennusteeseen. Varsinkin vaihdevuodet ohittaneiden naisten on hyvä ottaa huomioon, että alkoholi suurentaa estrogeenipitoisuutta, jolloin rintasyöpäriski kasvaa.
Ei alkoholia hoitojen aikana
Yleinen ohje syöpään sairastuneelle on, että hoitojen aikana pitäisi alkoholia välttää kokonaan. Syöpähoidot itsessään rasittavat maksaa ja munuaisia ja voivat vaikuttaa syöpälääkkeiden aineenvaihduntaan ja poistumiseen. Hoitohenkilökunnan saattaa olla hankalaa ottaa alkoholin käytön haitat esille ilman, että keskusteluun tulee tuomitsevaa sävyä. On kuitenkin tärkeää puhua potilaan kanssa siitä, että alkoholin käyttö haittaa tavoitteena olevaa mahdollisimman hyvää hoitotulosta.
Alkoholi on tunnetusti vaikea puheenaihe, sillä ihmisen elämänhallinta ja kotona tapahtuvat asiat mielletään yksilön oman vastuun alueeksi, johon ei oikein tohdita puuttua.
Purasen mukaan alkoholi tulisi silti ottaa rutiininomaisesti puheeksi. Erityisesti silloin, jos ihmisellä on epämääräisiä oireita, kuten masennusta tai unettomuutta. Alkoholin käyttöä olisi tärkeää vähentää ennen kuin riippuvuus ehtii kehittyä.
Kuinka ottaa alkoholiin käyttö puheeksi?
Hienotunteisuus on tärkeää.
”Voisi tuoda esille vaikkapa sen, mitä kaikkea hyötyä alkoholin poisjättämisellä tai vähentämisellä on. Tiedetään, että juomisen vähentäminen tuo useita terveyshyötyjä: auttaa parempaan uneen, mikä taas heijastuu yleiseen jaksamiseen, edesauttaa painonhallintaa ja esimerkiksi voi helpottaa epämääräisiä vatsavaivoja”, Puranen kertoo.
”Kannustaisin jokaista pohtimaan omaa alkoholinkäyttöään ja miettimään omia terveystapojaan. Mikäli alkoholia käyttää viikoittain olisi hyvä miettiä, miksi niin tekee. Erityisesti jos painonhallinta on ongelma kannattaisi pohtia, kuinka paljon painonnousu johtuu alkoholista. Alkoholia juodessa tulee helposti myös naposteltua.”
Jo yksi alkoholiannos heikentää unen laatua, mikä voi vaikuttaa jaksamiseen ja liikunnan vähenemiseen.
Tissuttelu on haitaksi
Moni runsaastikin alkoholia käyttävä saattaa virheellisesti mieltää itsensä kohtuukäyttäjäksi. Humalahakuinen juominen ymmärretään terveysriskiksi, mutta tissuttelua ei niinkään. Jatkuva alkoholinkäyttö, kuten lasillinen viiniä aina iltaisin, on haitallista.
Julkisuudessa puhutaan juomisen yhteydestä maksakirroosista tai tapaturmista, ja muut haitat saattavat jäädä piiloon. Purasen mukaan erityisesti naisten tulisi tiedostaa, että pienikin määrä alkoholia lisää syöpäriskiä.
Koskaan ei ole liian myöhäistä kohentaa elintapojaan.
Ikääntyneiden alkoholinkäyttö on lisääntynyt, mikä on huolestuttavaa. Iän myötä juomiseen liittyvät riskit kasvavat, sillä elimistön nestepitoisuus vähenee ja aineenvaihdunta hidastuu.
”Monet kärsivät epämääräisistä vatsaongelmista tai alakuloisuudesta. Taustalla voi olla alkoholin käyttö”, Puranen huomauttaa.
Kun iän myötä alkoholin vaikutukset elimistössä voimistuvat, lääkityksen teho heikkenee.
Alkoholipolitiikka vaikuttaa
Jokaisella meistä on vastuu omista elämäntapavalinnoista, mutta myös yhteiskunnalla on tärkeä rooli. Vuonna 2018 alkoholilain muutoksen myötä ruokakaupoissa voidaan myydä yhä vahvempia alkoholijuomia ja tarjonta on lisääntynyt valtavasti, kuten jokainen voi havaita markettien hyllyillä.
”Hallituksen tämän hetken alkoholipolitiikka ei ole linjassa terveystavoitteiden kanssa. Terveydenhoitokulut tulevat joka tapauksessa kasvamaan väestön ikääntyessä”, Puranen sanoo.
Alkoholin saatavuutta ei tule lisätä, vaan verotusta kiristää ja markkinointia säädellä. Lisäksi alkoholipakkauksiin tarvitaan terveyshaittamerkinnät.
Tiukempaa alkoholipolitiikkaa
Suomalaisessa kulttuurissa alkoholi kuuluu moneen tilanteeseen ja juomista kieltäytyjää voidaan hieman kummeksua. Sosiaalinen elämä kannustaa alkoholin käyttämiseen ja siihen jopa saatetaan painostaa.
Monesti kuulee puhuttavan positiivisena asiana ”eurooppalaisesta juomatavasta”, mutta alkoholin käytön arkipäiväistyminen ei ole myönteistä vaan se on haitallista syöpäriskin kannalta.
– Nykyään Etelä-Euroopan viinimaissa terveysjärjestöt pyrkivät tiukempaan alkoholipolitiikkaan. Myös maailman terveysjärjestö WHO ajaa varoitusmerkintöjä alkoholipakkauksiin samaan tapaan kuin tupakkatuotteisiin. Irlannissa terveyshaittamerkinnät tulevat pakollisiksi vuoden 2026 alusta. Tätä tulisi edistää myös Suomessa. Ihmisillä on oikeus tietää, jotta he voivat tehdä tietoisia päätöksiä, Puranen sanoo.
Teksti: Arja-Leena Paavola
Kuvat: Eeva Anundi