Keskusteluapua haastaviin elämäntilanteisiin
Syöpäjärjestöjen tarjoama lyhytterapia on tarkoitettu syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen, jotka tarvitsevat tukea omaan jaksamiseensa.
Avun pyytäminen on monille ihmisille vaikeaa. On vaikea myöntää olevansa heikko ja joutuvansa turvautumaan toisiin. Se on erityisen vaikeaa, jos ihminen on rakentanut koko elämänsä sen ympärille, että on pärjääjä ja selviytyy aina omin voimin.
Sairastuminen muuttaa usein ihmissuhteita. Monet kokevat sairastuessaan jäävänsä yksin ja pettyvät läheisiin ihmisiin. Terapiassa voi löytää ymmärrystä sille, että ihmissuhteissa tapahtuu muutoksia.
”Verkossa tarjottavalla palvelulla on ollut asiakkaita heti ensimmäisillä viikoilla ympäri Suomen – ja myös Suomen ulkopuolelta. Koronan takia käytössä olevien matkustusrajoitusten ja karanteenien takia läheisten ei ole aina helppo päästä tapaamaan sairastuneita, mikä tuo oman lisänsä sairastumisen aiheuttamaan kriisiin. Sairastuneet joutuvat eristäytymään kotiinsa enemmän kuin tavallisesti eivätkä pääse harrastuksiin tai voi tavata lapsiaan ja lapsenlapsiaan. Se lisää yksinäisyyden tunnetta”, terapeutti Iiris Pelkonen
”Lyhytterapiasta tosi moni hyötyisi kriisivaiheessa. Sillä voi olla loppuelämän hyvinvoinnin kannalta merkittävä vaikutus, jos uskaltaa haastavassa elämäntilanteessa turvautua keskusteluapuun.”
Uhan kokemus voi jäädä päälle
Jos asioista ei saa puhuttua kenenkään kanssa, ne voivat jäädä kuormittamaan mieltä ja pullahtaa mieleen uudelleen pitkänkin ajan päästä.
”Jos turvallisuuden tunne jää hyvin hauraaksi sairauden jälkeen, ihminen voi tulkita kaikkia tulevia vastoinkäymisiä aina pahinta peläten”, Pelkonen kuvailee.
”Jos esimerkiksi joku läheinen sairastuu, pelkää heti että hän kuolee. Tai korona-aikana pelkää, että joutuu irtisanotuksi. Uhan kokemus jää ikään kuin päälle. Tällöin turvallisuuden tunne täytyy rakentaa uudelleen.”
Tällainen elämänasenne voi olla erityisen haitallinen vanhemmalle, koska hän siirtää helposti lapsilleen maailmankuvan, jossa maailma on täynnä uhkaavia asioita.
Terapia helpottaa ongelmien kanssa elämistä
Terapiassa voidaan käsitellä mitä tahansa sairastuneen tai läheisen elämää kuormittavaa asiaa: perhe-elämän tai parisuhteen pulmakohtia, omaa jaksamista, työelämän murheita, alakuloisuutta tai yksinäisyyttä. Pohtimalla yhdessä terapeutin kanssa erilaisia näkökulmia ja ratkaisuja voidaan ongelmien kanssa elämistä helpottaa ja tukea.
Terapiassa on mahdollista löytää uudenlaisia näkökulmia ja toivoa sekä lisätä omaa toimijuutta ja näin ottaa etäisyyttä epätoivoa vahvistaviin ajatuskehiin.
Pyrkimys on saada asiakas suuntaamaan ajatuksiaan tulevaisuuteen, niin että hän uskaltaisi suunnitella elämäänsä eteenpäin. Parhaassa tapauksessa sairaus saa näkemään, mikä on elämässä tärkeää ja ihminen lähtee kulkemaan kohti itselleen tärkeitä asioita.
Lyhytterapia on matalan kynnyksen tukea
Lyhytterapiaan pääsee ottamalla yhteyttä Syöpäjärjestöjen valtakunnalliseen neuvontapalveluun tai jäsenyhdistysten neuvontahoitajiin eri puolilla Suomea. Neuvontahoitajat arvioivat asiakkaan tilanteen ja ohjaavat lyhytterapiaan.
Terapeutti tapaa asiakasta yleensä 1-5 kertaa. Asiakas voi tulla tapaamiseen yksin, mutta myös puolison tai koko perheen kanssa.
Iiris Pelkonen on koulutukseltaan psykiatrinen sairaanhoitaja, ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti sekä opiskelee tällä hetkellä kognitiivista psykoterapiaa
Teksti Maarit Rautio
Kuva Eeva Anundi