Korona viivästytti tutkimuksiin pääsyä kolme kuukautta
Reijo Laukkasen eturauhassyöpäepäilyn jatkotutkimukset siirtyivät useilla viikoilla, kun kiireettömiä aikoja siirrettiin koronan takia. Hänen kohdallaan viive ei onneksi aiheuttanut vaaraa, mutta sen sijaan se aiheutti epätietoisuutta ja huolta myös läheisille.
Keiteleellä asuvalle 71-vuotiaalle Reijo Laukkanen käy kerran vuodessa kotikuntansa terveyskeskuksessa kontrollitutkimuksissa, koska hänelle on tehty joitain vuosia sitten kaksi sepelvaltimoiden pallolaajennusta. Helmi-maaliskuun vaihteessa hän oli tuttuun tapaan verikokeissa ja hieman sen jälkeen lääkärin vastaanotolla. Verikokeesta lääkäri havaitsi, että tuloksena saatu PSA-arvo viittasi eturauhassyöpään.
PSA eli prostataspesifinen antigeeni on valkuaisaine, jota erittyy yksinomaan eturauhaskudoksesta: joko hyvän- tai pahanlaatuisesta. Siksi pelkän PSA-arvon perusteella ei voida päätellä, onko potilaalla eturauhassyöpä vai ei. Korkeat PSA-arvot viittaavat kuitenkin vahvasti eturauhassyöpään.
”Lääkäri naputteli samalla lähetteen jatkotutkimuksiin. Asia eteni nopeasti: joidenkin päivien kuluttua minulle soitettiin ja kerrottiin, että tutkimusaika on varattu muutaman viikon päähän. Perässä tuli kirje, jossa aika vahvistettiin. Pian tämän jälkeen sain kuitenkin puhelun ja tiedon, että koronaepidemian vuoksi kaikki kiireettömät ajat on peruttu. Jäin epätietoisena odottelemaan uutta kutsua”, Laukkanen muistelee.
Laukkasen tilanne oli tässä vaiheessa määritelty kiireettömäksi. Eturauhassyövistä osa on kilttejä, jolloin hoitoa ei tarvita. Kiltti eturauhassyöpä etenee hyvin hitaasti eikä aiheuta sairastuneelle oireita. Lääkärin vastaanotolla hän ei oikein ollut osannut kysellä mitään.
Odotellessaan pääsyä jatkotutkimuksiin Laukkanen etsi lisätietoa netistä. Hän halusi muun muassa selvittää, pitäisikö verikokeen arvoista olla huolissaan, mutta ei löytänyt siihen vastausta.
Yksityiset tarjosivat kalliita hoitoja parin päivän odotusajalla
”Luin sairastuneiden kokemuksista ja hoitotoimenpiteistä. Etsin tietoa hakusanalla eturauhassyöpä, minkä seurauksena aloin saada Facebookiin mainoksia yksityisiltä lääkärifirmoilta. Samoihin aikoihin vakuutusmyyjä soitti ja tarjosi vakuutusta. Sitä keskustelua ei käyty pitkään. Mieleeni tuli, että käytetään toisen hädänalaista tilaa hyväksi, ja korpit ovat tulleet nokkimaan silmiä”, Laukkanen hymähtää.
Yritykset olisivat tarjonneet sekä tutkimuksia että hoitoa myös korona-aikana vain muutaman päivän viipeellä. Perheen kanssa Laukkanen pohti pitäisikö tarjouksiin tarttua. Tuhansien eurojen hintoja katseltuaan he päätyivät odottamaan.
Epätietoisuus tuntui ikävältä
”Soitin Kuopion yliopistolliseen sairaalaan saadakseni selvyyttä siihen, koska jonoja aletaan purkaa, mutta tähän ei osattu vastata. En varsinaisesti pelännyt, sillä ikää on jo kertynyt, ja jossain vaiheessa jokin sairaus vie. Mutta asia vaivasi siinä määrin, että heräilin yöllä. Erityisesti vaimoa huolestutti ja hän kärsi tilanteesta.”
Laukkanen liittyi Pohjois-Savon Syöpäyhdistykseen. Hän myös soitti yhdistyksen toimistoon kysyäkseen, oliko sinne tullut tietoa, milloin koronan vuoksi peruuntuneita tutkimuksia pystytään taas jatkamaan. Siihen ei osattu vastata. Pohjois-Savon Syöpäyhdistyksen Keiteleen paikallisosastosta kuitenkin soitettiin Laukkaselle ja kyseltiin jaksamisesta.
”Yhteydenotto ilahdutti ja antoi rohkaisua. Vertaistuki on tärkeää. Minulla on myös kavereita, joilla on ollut sama vaiva ihan tässä lähiaikoina, ja juttelin heidänkin kanssaan.”
Syöpäepäilyt pitäisi tutkia heti
Vihdoin tuli odotettu ilmoitus, että 22. toukokuuta on varattu aika jatkotutkimuksiin. Tutkimuksissa havaittiin, että Reijo Laukkasen syöpä ei ollut kilteintä tyyppiä. Viive jatkotutkimuksiin pääsyssä ja hoidon aloittamisessa kesti kolmisen kuukautta. Aina hoitoon pääsemisen pitkittyminen ei ole kohtalokas, mutta perussääntö on, että syöpäepäilyt pitää tutkia viivytyksettä.
”Sain sädehoitoa viisi kertaa, ja nyt hoidot ovat päättyneet. Minulla ei ollut alun perinkään mitään oireita, eikä ole nytkään, eli siinä mielessä syöpä oli aika varhaisessa vaiheessa. Kontrollikäynti on puolen vuoden päästä. Minulle on sanottu, että siihen ei tule viivettä.”
”Olen mielestäni saanut erittäin hyvää hoitoa ja olen enemmän kuin tyytyväinen siihen, miten hyvät terveydenhoitopalvelut meillä on”, Laukkanen kiittelee.
Teksti: Arja-Leena Paavola
Kuvat: Eemeli Kiukkonen