Maija Töyry tekee vapaaehtoistyötä Syöpä-lehden parissa
Maija Töyry on lehden ohjausryhmän jäsen ja tukee toimituksen työtä muun muassa tekstien hiomisessa.
Kuka olet ja mistä tulet?
Olen Maija Töyry, viestinnän kehittämisestä innostunut mediatutkimuksen dosentti. Olen ollut toimittajana monissa erilaisissa aikakauslehdissä.
Miten päädyit Syöpä-lehden ohjausryhmään?
Opetin aikakauslehtijournalismia ja mediakonseptien suunnittelua Aalto-yliopistossa ja erään lehtien tekijöille suunnatun seminaarin jälkeen Satu Lipponen, lehden silloinen toimituspäällikkö, pyysi ohjausryhmään. Harvakseen kokoontuvassa ohjausryhmässä mietitään, mikä on uutta, tärkeää, kiinnostavaa tai voimauttavaa syöpätietoa sairastuneille ja heidän lähipiirilleen. Oma osaamiseni ei liity lehden aihepiireihin vaan journalistisiin valintoihin, kuten siihen miten monimutkaiset aiheet saataisiin kerrottua lukijoille ymmärrettävästi ja kiinnostavasti.
Mitä pidät tällaisesta vapaaehtoistyöstä?
Vapaaehtoistyönsä voi kukin valita, itse olen mukana monessa hyvin erilaisessa yhteisössä. Viitsikö kukaan osallistua, ellei työ palkitse tavalla tai toisella, tai jos järjestö tavoittelisi omasta mielestä vääriä päämääriä. Olen saanut aivan valtavasti tietoa syöpäsairauksien hoidosta ja suomalaisesta terveydenhoitojärjestelmästä. Se on yllättänyt, kuinka tärkeä rooli erilaisilla potilasjärjestöillä on ja myös se, miten korkeatasoista syöpään liittyvää tutkimusta Suomessa tehdään.
Millaisena näet Syöpä-lehden roolin?
Tärkeänä! Syöpä-lehti tuo tietoa ja iloakin raskaissa elämäntilanteissa eläville ja siitä selvinneille, sekä heidän lähipiirilleen. Vaikka lukijat eivät koskaan tapaisi toisiaan, he luovat keskenään oman lukijayhteisönsä, jolla on yhteiset kiinnostuksen kohteet sekä samankaltaiset surut ja ilot. Lukija saa ikään kuin kuulua porukkaan, joka ymmärtää häntä.
Mitä haluaisit sanoa Syöpä-lehden lukijoille?
Neuvoja en ainakaan ala jakamaan. Mieluummin kysyn niitä lukijoilta. Kertokaa toimitukselle, mikä kiinnostaa, mistä pitäisi puhua ja sekin on tärkeä tietää, milloin ei olla onnistuttu. Hyvä lehti pysyy hyvänä, kun se onnistuu vastamaan lukijoiden muuttuviin tarpeisiin ja toiveisiin.