Miten löytää syöpä varhaisessa vaiheessa?
Kuka tahansa voi saada syövän, mutta mitä vanhempi on, sitä todennäköisempää se on. Useimmiten syöpä tulee yli 50-vuotiaille. Mutta jos tuntuu, että jotain on vialla, siitä kannattaa aina puhua lääkärille.
Syövän hoitotuloksissa on keskeistä, missä vaiheessa syöpä löydetään. Siksi on kehitetty syöpäseulontoja, joilla syöpä pystyttäisi löytämään mahdollisimman vaiheisessa vaiheessa. Tällä hetkellä kolmea syöpää – rintasyöpää, kohdunkaulan syöpää ja suolistosyöpä – voidaan seuloa, joten aika monta syöpää pitää löytää muulla tavalla. Seulonta ei myöskään ole 100% tehokas, eli jos rinnasta löytyy patti tai ulosteesta verta, pitää lähteä lääkäriin vaikka olisikin osallistunut seulontaan.
Miten syöpä oireilee?
Syöpiä on satoja erilaisia ja ne voivat aiheuttaa monenlaisia oireita. Jotkut oireet liittyvät tiettyyn syöpätyyppiin. Oireet voivat olla myös yhteisiä monille syöville, kuten laihtuminen, väsymys tai selittämätön, pitkittynyt kipu.
Monet oireet, jotka voivat liittyä syöpään, ovat usein jotain ihan muuta, paljon vaarattomampaa. Mutta jos kyseessä on syöpä, sen löytäminen varhaisessa vaiheessa on todella merkityksellistä.
Melanoomassa oireena on yleensä iholla näkyvä muutos, joka voi näyttää luomelta, mutta onkin pahanlaatuinen kasvain. Vaikka melanooma näkyy ulospäin, ei sitäkään aina huomata varhaisessa vaiheessa. Ihmiset eivät välttämättä kiinnitä huomiota siihen että joku luomi muuttaa väriään tai kasvaa. Toisaalta ihomuutos voi olla myös hankalassa paikassa kuten selässä tai jalkapohjassa.
Vaikeimpia syöpiä havaita on varmasti haimasyöpä, jota on vaikea nähdä kuvantamistutkimuksilla ja jota ei juuri koskaan löydetä varhaisessa vaiheessa, jolloin se pystyttäisi poistamaan leikkauksella.
Muutos kehon toiminnassa pitää selvittää
Useissa syövissä on oireita suhteellisen varhain, mutta ihmiset eivät välttämättä reagoi ensimmäisiin oireisiin. Mikä tahansa muutos oman kehon toiminnassa on syy mennä lääkäriin. Jos virtsaamisessa tai ulostamisessa on muutoksia, niistä kannattaa puhua. Jos ulosteessa näkyy verta, se kannattaa tutkia.
”Muutokset vatsan toiminnassa kannattaa aina kertoa. Peräsuoliverenvuoto on useimmiten peräpukamista johtuvaa, mutta ei kannata aina uskoa ilmeisimpään syyhyn. Pitäisi tutkia syövän mahdollisuus”, syöpätautien erikoislääkäri Kaisa Sunela Syöpäjärjestöistä muistuttaa.
Mikä tahansa patti tai turvonnut imusolmuke on syytä tutkia. Turvonnut imusolmuke voi olla imosolmukesyövän eli lymfooman oire. Patti rinnassa voi olla rintasyöpä, patti vaikka sääressä voi olla esimerkiksi sarkooma.
”Nuorilla sarkoomat ovat tavallisia. Sattumalta taustalla voi olla asiaan liittymätön urheiluvamma, jonka varjolla jäädään turhan pitkään seuraamaan tilannetta”, Sunela kertoo.
”Urheiluvammat menevät muutamassa viikossa ohi, eikä mikään loukkaantuminen selitä yli kuukautta kasvavaa pattia.”
Selittämätön painolasku pitää tutkia
Vaikka painoaan ei kannata tarkkailla hysteerisesti, voi olla hyvä käydä muutaman kuukauden välein puntarilla. Selittämätön painonlasku on nimittäin monen syövän oire.
”Ihmiset katselevat yllättävän pitkään selittämätöntä painonlaskua”, Sunela kertoo.
Ei kannata olla tyytyväinen, jos paino laskee yllättäen, vaan hakeutua lääkäriin.
”Ruokahaluttomuuden pitäisi aina laittaa hälytyskellot soimaan, se ei ole terveen merkki.”
Väsymys on tyypillinen yleisoire monessa sairaudessa, myös syövässä. Vaikka väsymys ei useinkaan johdu syövästä, sen syy kannattaa aina selvittää. Väsymyksen taustalla voi olla myös anemiaa, kilpirauhasen vajaatoimintaa tai diabetes.
”Tärkeää olisi pystyä vaihtamaan kaistaa ajattelussa. Vaikka olisi alussa ajatellut, että kyseessä on vaikka urheiluvamma, niin kuukauden päästä pitäisi huomata, että sen täytyy olla jotain muuta.”
Miten lisättäisi varhaista diagnosointia?
Korona-aikana syöpiä on diagnosoitu huomattavasti vähemmän kuin aiempina vuosina. Tietyssä vaiheessa korona-aikana ei päässyt ollenkaan lääkäriin. Lisäksi monet ovat ehkä pelänneet mennä lääkäriin, kun on suositeltu, että liikkuu mahdollisimman vähän kodin ulkopuolella.
”Korona-aikana jäi syöpädiagnooseja puuttumaan paljon. On epätodennäköistä, että tämä olisi todellisuus. Toivottavasti tämä ei myöhemmin kostaudu levinneenä tautina.”
Haastavaa myös, että jos oireena on ollut pitkittynyttä kuumeilua, on joutunut tekemään useita koronatestejä, ennen kuin jatkotutkimuksia on tehty.
Varhaiseen diagnoosiin ei riitä, että potilas menee ajoissa lääkäriin. Tarvitaan myös lääkäri, joka lähettää hänet jatkotutkimuksiin. Syöpälääkärin näkökulmasta joskus myös lääkärit odottavat liian pitkään, ennen kuin määräävät potilaita jatkotutkimuksiin.
”Useimmat jatkotutkimukset eivät ole kovin kalliita. Esimerkiksi tupakoitsijoilta kannattaisi ottaa keuhkokuva, eikä määrätä pitkittyneeseen yskään kolmatta antibioottikuuria”, Sunela kuvailee.
Samoin yli 60-vuotiailta miehiltä, joilla on joilla on pitkittynyttä ja jatkuvasti lisääntyvää selkäkipua, kannattaisi selvittää, voisiko kyse olla levinneestä eturauhassyövästä.
Hän on tavannut työssään syöpälääkärinä ihmisiä, jotka ovat saattaneet käydä vaivan takia lääkärissä kymmenenkin kertaa ennen kuin he ovat päässeet jatkotutkimuksiin.
Kuka pitkittää lääkäriin menoa?
Miehillä on monissa syövissä huonompi ennuste, ja sen ajatellaan johtuvan siitä, että miehet vetkuttelevat enemmän lääkäriin menossa ja heidän syöpänsä löytyvät myöhemmin. Syöpälääkäreiden kokemuksen mukaan myös maantieteellisellä sijainnilla on iso merkitys: Pohjois-Suomessa kun lääkäriin voi olla matkaa 300 km, sinne ei lähdetä ihan pikkuasian takia.
Myös koulutustausta vaikuttaa, mitä enemmän koulutusta sitä herkemmin lääkäriin lähdetään.
”Se harmittaa, että joskus erityisesti vanhemmilla ihmisillä on käsitys, että syöpää ei voida kuitenkaan parantaa eikä hakeuduta lääkäriin se takia. Mutta syöpä olisi ollut hyvinkin parannettavissa, jos he olisivat lähteneet lääkäriin heti kun ensimmäiset oireet tulivat.”